Érdekes Cikkek

Izgalmas hírek és ötletes tippek egy helyen

Szolgáltatás

Egy Mexikó utazás nem csak a tengerpartról szól

Ismerkedjünk meg az ország fővárosával és vegyük sorra mit érdemes Mexikóvárosban csinálnunk, ha a Mexikó utazás során néhány napra sikerül eljutnunk ide. Gyakran a kiutazás vagy a hazatérés megszakításaként kereshetjük fel a fővárosi régiót. Ha a Mortons Mexikó utazás üzleti jellegű és sikerül néhány nappal megtoldani, sokat felfedezhetünk az ország kultúrájából anélkül is, hogy messze elhagynánk Mexikóvárost: koloniális emlékek, azték romvárosok és pazar természeti látnivalók a tágabban értelmezett fővárosban is vannak. Bármilyen okkal is kerülünk Mexikóvárosba, egy biztos, megbánni nem fogjuk.

Mexikóváros sajátos hangulatú hatalmas metropolisz, aminek minden pontja legalább 2000 méterrel fekszik a tenger szintje felett. Vonzáskörzetében több, mint 21 millió ember lakik, nagyobb mint Peking, Mumbai vagy New York. A települést az aztékok alapították, de azt a hódító spanyolok lerombolták. Az új koloniális város előbb a gyarmatbirodalom, majd a független Mexikó főváros lett. A híres városi katedrális felépítéséhez a korábbi azték város köveit használták fel, de több palota és kastély is épült a XVI. században. Napjainkban a több száz éves épületek mellett a modern építészet elemei egészítik ki a városképet.

Ne hagyjuk ki a piacokat sem: Mexikó messze földön híres színes ruha- és ékszerpiacairól, de gasztronómiai élményekre is lelhetünk egy-egy helyi kifőzde kínálatában. Engedjük, hogy az ezer hatással átszőtt latin életérzés magával ragadjon bennünket. Számtalan múzeum közül válogathatunk vagy éppen felkereshetjük az excentrikus festőnő, Frida Kahlo egykori otthonát is.

Mexikóváros központjától 50 kilométerre északkeletre fekszik Teotihuacan, ahol felkapaszkodhatunk a világ harmadik legnagyobb kőpiramisára és körbetekinthetünk az azték birodalom egykori központjában. Az ősi város a VI. században élte fénykorát Közép-Amerika legnagyobb Kolumbusz előtti városaként. A szabályos alaprajzú városnak nem voltak katonai erődítményei, ami jelentős részben pecsételte meg sorsát az európai hódítás idején. Kényelmes egynapos kirándulás a fővárosból, a romterület mérete és hangulata eltér a mexikói nyaralás közben a Yucatán-félsziget őserdeiben felfedezhető inka romokétól.

A mexikói utak nem lehetnek teljesek természeti szépségek felkeresése nélkül. A főváros látképét uralja a Popocatépetl vulkán, amit körbeölelő nemzeti parkban számtalan kirándulást tehetünk. A vulkán látványán felül szurdokvölgyek és vízesések is felfedezésünket várják, maga a vulkán pedig a mellette fekvő, de kisebb vulkanikus csúcsokról és gerincekről a legmegkapóbb. A főváros 100 kilométeres körzetében további két nemzeti parkot kereshetünk fel: a Cumbres del Ajusco és a Cumbres Sierra Nevada. Mindkét park döntően erdősült, 3000-4000 méter közötti csúcsokkal tűzdelt hegyvidéki terület.

A Popocatépetl túloldalán, a fővárostól 120 kilométerre fekszik az önálló kirándulást is megérő Puebla, 2 millió lakosával befogadhatóbb méretű, mint a tízszer ekkora közeli főváros. A települést méltán tartják az egyik legszebb mexikói nagyvárosnak, ahol a modern ország történelmének hagyományai élénk kulturális egyveleget alkotnak. Óvárosa a kontinens legidősebb könyvtárával egyetemben a Világörökség része. Egészen furcsa műemléke Pueblának a Puente de Bubas nevű régi híd, ami a város fejlődése során a föld alá került és ma turistalátványosságként látogatható.

A főváros és környék akár egy komplett Mexikó utazás központja is lehet, ahonnan csillagtúraszerűen keressük fel a számunkra legérdekesebb régiókat. Mexikóváros repülőteréről hagyományos és fapados légitársaságok repülnek minden fontosabb nagyvárosba vagy turisztikailag érdekes helyszínre. Cancun éppúgy elérhető néhány óra alatt, mint Chiapas természeti csodái vagy Durango hegyvidékei. Kifejezetten előnyös választás, ha a repülés szerelmesei vagyunk és a nagy távokat nem szeretnénk közúton megtenni, vagy ha egy igazi, pezsgő, elsősorban helyiekkel telt nagyvárosból kiindulva szeretnénk Mexikót felfedezni és kevésbé egy turisták igényeire szabott és alakított városból.