Érdekes Cikkek

Izgalmas hírek és ötletes tippek egy helyen

Autó

Az elektromos autók helye az autóbérlés piacán

Miközben a hagyományos autóbérlés visszaesőben, az elmúlt évek alapján az elektromos autóbérlés piaca feltörekvőben van. 2022 és 2027 közöt 12, 64 százalékkal bővült globálisan, írja az EuroRent.

Az autóbérlés piacát leginkább a nemzetközi turizmus növekedése, az optimális teljesítmény és a károsanyag-kibocsátás csökkentése, valamint az elektromos járművekre vonatkozó növekvő kormányzati szabályozás, ösztönzők és támogatások miatti növekvő kereslet vezérli.

Egyes szakértők az akkumulátortechnológia technológiai fejlődésében látják az elektromos autók kölcsönzési piacának növekedésének egyik fő okaként a következő néhány évben. Ezenkívül a BRIC-országokban (Brazília, Oroszország, India, Kína) beágyazott telematikai rendszereket szorgalmazó berendezések és az akkumulátorcsere technológia bevezetése jelentős kereslethez vezethet a piacon.

Az autómegosztásban az elektromos autó modellek térnyerésére jó példa, hogy várhatóan a közeljövőben az autókölcsönzők jelentős növekedéssel számolnak Hollandiában. A dolgozó lakosság üzleti és szabadidős kereslete, az egyre szűkülő és dráguló parkolási engedélyek miatt a tulajdonjog felváltása a bérlésre és az autómegosztásra, valamint az országban tapasztalható egyre csökkenő parkolóhelyek miatt a gépjármű megosztás egyre népszerűbb alternatíva a hollandoknál. Az autó bitroklással járó megnövekedett költségek miatt egy egyszerűbb német Opel birtoklása is komoly költségeket jelent a háztartásoknak. Az autó birtoklás pedig olyan költségelem a háztartásoknál, amit a jelenlegi gazdasági válságban elsők között tudnak leépteni. A középosztály növekedésével egyre jellemzőbb, hogy autómegosztást választja ez a társadalmi réteg, így elkerülve a tömegközlekedést. Továbbá, a bérautó és a személyre szabott rövid távú autólízing iránti kereslet is egyre inkább növekvő trendet mutat.

De mára nemcsak a háztartások és az autókölcsönzők számára jelent vonzó alternatívát az elektromos autó, egyre több kisteherautó modell jelenik meg, ami hosszútávon szélsőségesen átalakíthatja a logisztikát és szállítmányozást is.