Érdekes Cikkek

Izgalmas hírek és ötletes tippek egy helyen

Autó

Nyári autó gumi – szempontok a választáshoz

Évente két alkalommal kerül minden járműtulajdonos érdeklődésének központjába az autó gumi. Az első hűvösebb őszi hajnalok és a stabilan plusz fokokat hozó tavaszi éjszakák jelentik azokat az időszakokat, amikor téliről nyári gumira váltunk. Az esetek többségében ekkor történik meg gumijaink állapotának vizsgálata, ami alapján új abroncs vásárlása mellett dönthetünk. Itt érdemes megjegyezni, hogy mind a levett, mind a felrakandó szett állapotát ajánlott megvizsgálni: a lekerülőét azért, hogy érdemes- e egyáltalán tárolni, a felrakandóét azért, hogy biztosan meggyőződjünk megfelelő mivoltáról.

Miért van egyáltalán szükség a váltásra és miért jó ötlet, vagy éppen miért rossz négy évszakos abronccsal szerelni járművünket? A váltás szükségességének legfontosabb összetevője a hőmérséklet: más hőmérsékleti viszonyok között más összetételű gumi tapad jól az aszfalthoz. Az anyagbéli különbségek mellett a gumik mintázata is eltérő, télen előtérbe kerülnek a nagyobb, mélyebb barázdák, amik több csapadékot, olvadékvizet vagy akár havat tudnak elvezetni a kerék alól. A négy évszakos autó gumi a középutat jelenti, de könnyű belátni, hogy nem létezik olyan anyagösszetétel, ami egyszerre viselkedik tökéletes módon bármilyen hőmérsékleten. Az ilyen gumik megfelelőek, de messze nem tökéletesek, sem nyáron, sem télen. Elsősorban akkor érdemes ezeket választani, ha járművünket minden évszakban csak alacsony sebesség mellett és főleg városban használjuk. Téli vagy nyári gumi helyett felszerelni rossz döntés.

Sokszor merül fel kérdésként, hogy számít-e a guminál a szélesség. Számít, de nincs olyan összefüggés, hogy a szélesebb vagy a vékonyabb gumiabroncs viselkedik előnyösebben. Az autó egy összetett szerkezet, aminek minden elemét úgy tervezték meg, hogy az optimálisan működjön. Ha egy elemnél változtatunk, az másra is hat és nem feltétlenül előnyösen: a gyáritól egy bármilyen módon eltérő gumiabroncs megterhelheti a futóművet és megváltoztathatja a jármű irányíthatóságát és stabilitását.

Ami hasznos lehet az a defekttűrő autó gumi. A defekttűrő gumik oldalfala meg van erősítve, így nyomásvesztés esetén nem válik irányíthatatlanná a jármű és csökkentett sebességgel rövid ideig még tudunk vele közlekedni. Fontos azonban, hogy ilyen gumi csak nyomásellenőrző rendszerrel ellátott autóval használható, mivel a defekt észlelése ennek hiányában nehezebb.

A vásárláskor érdemes több terméket összehasonlítanunk a döntés meghozatala előtt. Erre alkalmas például a TutiGumi weboldala, ahol minden típusú gumiból kellő választékot találunk.