Érdekes Cikkek

Izgalmas hírek és ötletes tippek egy helyen

Autó

A kormánymű legfontosabb feladata

A kormánymű az autó egyik legfontosabb alkatrésze, amely lehetővé teszi a sofőr számára, hogy irányítsa a járművet. A kormányműnek számos típusa létezik, de mindegyiknek közös vonása, hogy a kormánykerék mozgását átalakítja a kerekek irányításává. A kormánymű felelős a kormánykerék forgatásának átviteléért a kerekekhez, így lehetővé téve a jármű irányítását.

A kormánymű egyszerre mechanikus és elektronikus rendszer is lehet. A kormánykerék elfordítása mechanikusan is átadódik a kerekek felé, de optimális működés esetén nem a sofőr fizikai erején múlik az, hogy végül a kerekek elfordulnak-e. A kormánykerék adott elmozdítása nem mindig ugyanakkora kerékfordulást okoz, a sebesség, a kerekek és a kormány összehangolását egy jeladó végzi, ami a vezetési helyzethez igazítja a szükséges rásegítést. A kormány holtjáték az a mozgása a kormánykeréknek, ami még nem okoz elfordulást a kerekeknél. A holtjáték bizonyos mértékig természetes, de változása, a holtjáték növekedése a kormánymű hibájára utal.

A szervokormány segíti a sofőrt a kormányzásban, neki köszönhető az, hogy a kormánykerék mozgatása az irányításra adott parancsként funkcionál és nem a közvetlen erőátvitelt kell biztosítania. A szervó tehát rásegítőként működik, a sofőr helyett fejt ki erőhatást a kerekek felé. A szervokormány hidraulikus vagy elektromos rendszerként is működhet. A különbség a kettő között az, hogy a rásegítéshez szükséges többlet energia honnan származik: a jármű motorjához csatlakozik a rendszer vagy egy teljesen külön elektromotor felel érte.

A kormánymű karbantartása és szervizelése során a gyári alkatrészek használata ajánlott. A jó minőségben felújított alkatrészek megbízhatóak, és garantálják az autók optimális működését. Emellett a minőség fontos a jármű garanciájának fenntartása és a biztonságos működés biztosítása érdekében. A kormánymű meghibásodásának gyanúja esetén mindenképpen és azonnal forduljunk szerelőhöz, mert hibás kormányművel veszélyes közlekedni még rövidebb távon vagy alacsonyabb sebesség esetén is.