A tavaly kirobbant koronavírus-járvány óta a világ országai egy dologban biztosan egyetértenek, mégpedig abban, hogy a probléma súlyos, a helyzetre megoldást kell találni, a megoldást pedig mindenhol egyértelműen a Covid elleni vakcinák beadásában látják.

Abban, hogy erre hogyan ‘vegyék’ rá az embereket, vagy hogy melyiket alkalmazzák azonban cseppet sem ilyen egybehangzó a vélemény.
Míg hazánkban és -többek között- Szerbiában is 5-6 vakcinatípussal oltanak, addig tőlünk nyugatra az országok nagy része nem fogadja el és nem is adatja be polgárainak a kínai (Sinopharm) és az orosz (Sputnyik-V) vakcinákat.

Az oltási hajlandóság növelésére is más-más eszközöket alkalmaznak egyes országok vezetői, de talán Szerbia államfői azok, akik a leghatározottabban ösztönzik az ország lakosságát arra, hogy hajlandóak legyenek felvenni az oltást.

Nagy valószínűséggel ennek köszönhető, hogy Szerbia lakosságarányosan nagyon jól áll, ha a beoltott személyek számát vizsgáljuk, hiszen a ~ 7 milliós lélekszámú Szerbiában már a lakosok több mint fele, 3 millió 620 ezer ember megkapta az első oltását, valamint 1 millió 570 ezren már a másodikat is felvették.

A siker nem csak a megfelelő tájékoztatásnak és a határozott kormánypropagandának köszönhető, hanem az oltások meglétéhez társított előnyök és hátrányok bevezetéséhez is.

Alexander Vucic szerb köztársasági elnök nemrégiben jelezte mindazoknak, akik nem oltatják be magukat, hogy abban az esetben, ha megbetegednek ne is számítsanak arra, hogy fizetett betegszabadságot vehetnek igénybe, ugyanis erre nem lesz lehetőségük.

Emellett Szerbia lett az első abban a gyakorlatban is, hogy pénzt fizet azoknak, akik már beoltatták, vagy rövid határidőn belül hajlandóak beoltatni magukat.
A döntés friss és meglepő, de nagy reményeket fűznek hozzá.

Az új törvények értelmében a nyugdíjasoknak megfizetett 30 eurós (~ 10.000 Ft) támogatáson felül a fiatalabb generáció is pénzjutalmat kap abban az esetben ha már beoltatta magát, vagy május végéig felveszi az oltást.
Az országban minden 16 év felettinek 25 eurónak (~9.300 Ft) megfelelő összeget fizetnek, ha a fenti feltételeket teljesíti.

A szerb kormány célja ezzel az, hogy minél előbb, minél többen oltáshoz jussanak és ennek következtében a lehető leghamarabb kilábalhassanak a válságból, ami az országot sújtja.

Ti jó ötletnek tartjátok ezt?
Írjátok meg véleményeteket kommentben!