A spanyolok kezdetben nem vették komolyan a koronavírust és maga a járvány terjedését. Kifigurázták a különböző országok óvintézkedéseit, míg végül hozzájuk is eljutott a vírus. Most kapkodva próbálják menteni a menthetőt, és napról-napra egyre több embert szállítanak fertőzéssel kórházba.

A Welt megtudta, hogy sorban szöknek meg a betegek a kórházakból, a rendőröknek pedig ezzel rengeteg munkát adnak, mivel meg kell keresni őket. Mindenki egyetért azzal kapcsolatban, hogy nagyon felelőtlenek az emberek.

A keddi, madridi sajtótájékoztatón, Jose Ángel González elmondta, hogy a spanyol rendőrség folyamatosan arról számol be, hogy több kórházból szökött meg beteg, akiket minél előbb meg kell találni. A kutatás és a keresés rengeteg időt és embert vesz igénybe, ami leterheli a rendőrséget. González hozzátette, a sajtótájékoztató előtti órákban is 2 embert kellett megkeresni, majd visszavinni őket. De nemcsak a betegekre panaszkodott, hanem a honfitársaira is, akik nem veszik komolyan a kijárási tilalmat. Az elmúlt napokban 80 szabálysértővel találkoztak a rendőrök. González elmondta, hogy az emberek „felelőtlenek és szolidaritásra képtelenek”, így le kell őket tartóztatni, hogy valami visszatartó ereje legyen a többi embernél.

A majdnem 47 millió spanyolországi lakos március 15-e óta csak bizonyos esetekben, pl: bevásárlás alkalmával hagyhatja el lakhelyét.