Alap elvárás a tömegközlekedésben, hogy minden ruhanemű álljon normálisan az emberen. A fedetlen hátsóval való utazás például már nem tesz eleget ennek a “követelménynek”. Sajnálatos módon több problémát is okoznak az ilyen személyek.

A tömegközlekedési eszközöket naponta többször is el kell vinnie a sofőrnek kitakarítani, mert gyakran előfordul, hogy emberi végtermék kerül oda a potyautasok miatt.

Nem egyszer láthatunk rajtuk önkívületi állapotban lévő embert, akinek fogalma sincsen a külvilágról.

Sűrűn előfordul, hogy a hajléktalanok összevizelik az üléseket, amit ezután mi naivan igénybe veszünk.

Nemcsak a buszokon és trolikon lehet őket látni, hanem a villamosokon is.

Többször láthatjuk, hogy otthontalan emberek ilyen formában is igénybe veszik a buszokat és villamosokat.

Ezt az állapotot már a sofőrök sem tudják tovább elviselni.

Budapesten akár vérhast, vagy hepatitiszt is elkaphat az ember a 4-es 6-os vonalán közlekedő villamoson, amit sajnos a hajléktalan és az öntudatlan állapotban lévő személyek bepiszkítanak.

Már a tömegközlekedési eszközök sofőrjei sem bírják tovább ezt az állapotot, hiszen rengetegszer büdös van rajtuk és a koszból sincsen hiány. Erről a helyzetről számoltak be nemrég a BKV járatok vezetői.

Az ilyen illetők rendszeresen kiabálnak és feszült helyzeteket generálnak a járatokon, ők az okai annak, hogy egy idős ember képtelen leülni, mert nincs undora hozzá, hogy az összevizelt és bélsározott üléseken helyet foglaljon. Egy nap többször is előfordul, hogy a sofőrnek le kell szállítania az utasait a buszról, villamosról, troliról, hogy elvihesse kifertőtleníteni. Nyilván ebből az utasok csupán annyit érzékelnek, hogy az adott járat nem jön.

Persze a végállomásokon vannak közterület felügyelők, viszont ők jó messziről nézik az ilyen embereket és nem avatkoznak bele szinte semmibe.

Annak ellenére, hogy a BKV vezetősége tisztában van ezzel a helyzettel mégsem tesznek semmit az ügy érdekében.

Az egyik sofőr elmondta, hogy majdnem minden igazgatósági megbeszélésen el van mondva mi a probléma. Az éjszakai járatokon már vannak biztonsági őrök, azonban ők sem tesznek túl sok mindent, hogy ezt megfékezzék.

Úgy gondolják megoldást jelenthetne, ha egy ideig rendőröket állítanának az éjszaka közlekedő buszokra és villamosokra, ugyanis az 1-es villamos járatairól és a megállóiból is eltűntek a hajléktalanok, illetve az öntudatlan állapotba lévő emberek, vélhetően amiatt, mert megijedtek a rend éber őreitől.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületének elnöke, Dorner Lajos elmondta, hogy a biztonságos és egészséges közeg megteremtése utazás során a BKV feladata lenne.

Ócsai Lajos járványügyi szakértő a fertőzésveszély miatt felhívta a lakosság figyelmét a villamosokon uralkodó helyzetre.

A szakértő azt is hozzátette, hogy meglehetősen undorító és nyugtalanító ez a helyzet, főleg amiatt, mert a gyanútlan emberek hepatitiszt, kalicivírust és vérhast is elkaphatnak, ha nem tudnak kezet mosni, miután olyan helyre ültek, ahol előtte valamilyen fertőzésben szenvedő illető ült.

A problémával felkeresték a BKV-t is, akik eddig még nem adtak választ.