New York Central Parkja olyan, mintha mindig is ott lett volna. Pedig nem ez a helyzet. A mai formájának tervét még 1858-ban fogadták el egy pályázat során, a tervezői pedig Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux voltak. A versenyben további 32 másik terv is részt vett, de ezek közül csak egyetlenegy maradt fent mind a mai napig.

A pályázatnak volt néhány kitétele: a tervnek tartalmaznia kellett egy rendezvény megtartására alkalmas helyszínt, egy szökőkutat, egy kilátótornyot, egy korcsolyázó-arénát, négy, egymást keresztező utcát és elég helyet egy kiállítócsarnok számára.

Manapság már nem kérdés, hogy a Central Park mekkora értéket képvisel mind anyagi, mind kulturális, mind pedig egészségügyi szempontból és, hogy mekkora szüksége is van erre a hatalmas zöld övezetre New Yorknak.

De nézzük, milyen lenne most ez a park, ha a másik terv nyert volna 160 évvel ezelőtt!

Az egyetlen, mind a mai napig fennmaradó másik tervet John J. Rink készítette és így nézne ki felülnézetből, ha ezt valósították volna meg:

Rink tervét nagyban ihlette az akkori, jellemzően Franciaországban elterjedt kertépítési stílus, aminek jellemző jegyei voltak például a spirálos minták és a szimmetrikus alakzatok.

Már akkor tudták, hogy a rohamtempóban fejlődő városnak nagy szüksége lesz egy hatalmas zöld területre. Ebben nem is tévedtek!

Ha mai szempontból nézzük, a park rendkívüli hatással van szinte mindenre: a környezetében lévő ingatlanárakra, a levegőre és az emberek egészségére, hiszen rendkívül sokan sportolnak itt rendszeresen. Továbbá a kultúrára és a turizmusra is, hiszen nagyon sok, különböző stílusú rendezvényt tartanak itt.

Rink tervében így nézett volna ki az egyetlen, szabadtéri hely, ami alkalmas lett volna a rendezvények számára.

Valószínűleg Rink terve manapság már nem felelne meg a mai igényeknek és időközben teljesen át kellett volna alakítaniuk az egész parkot, annak ellenére, hogy eredetileg nagyon gyönyörű lett volna.

Érdekességképpen egyébként sokan mindmáig úgy gondolják, hogy a parkot azért hozták létre, mert semmi másra nem lett volna alkalmas a talajminősége miatt. Akárhogy is, az biztos, hogy ez jó döntés volt!