A 17 éves Wolf Cukier mindössze három napja volt a NASA-nál, amikor a begyűjtött adatokat elemezve szokatlan jelenségre lett figyelmes. A fiatal fiú egy különleges új bolygót fedezett fel.

A NASA gyakornoka, a 17 éves Wolf Cukier egy eddig ismeretlen exobolygót fedezett fel a TESS űrszonda segítségével. A planétát a Pictor, vagyis Festő csillagképben szúrta ki.

A TOI-1338b 1300 fényévre van a Földtől, emellett pedig érdekessége, hogy a rendszerben, ahol kering, két nap is található. A mi naprendszerünk napjánál azonban mindkét csillag nagyobb. A NASA elmondása szerint a felfedezés rendkívül ritka és természetesen nagyon izgalmas.

A tinédzser a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) exobolygóvadász űrszonda a TOI-1338 rendszerről gyűjtött adatait vizsgálta, mielőtt a Földnél hétszer nagyobb égitestre bukkant. Cukier-nek az tűnt fel, hogy a csillagok fényereje bizonyos idő elteltével változik. Ez pedig kutatásra ösztönözte őt, amelyhez rövid időn belül a kutatók is csatlakoztak és megerősítették a kis zseni felfedezését.

A fiú tavaly nyáron lett a NASA gyakornoka és tanulmányai elvégzése után jelentkezett is az űrügynökséghez. Csupán pár napja dolgozott a társaságnál, amikor adatelemzés közben szokatlan jelenséget fedezett fel. Csakis felfedezésére összpontosított, így a gyakornoki idő végére bizonyította is elméletét.

A New York-i fiú szerint az új bolygó leginkább a Csillagok háborújából ismert Tatuinra hasonlít, mivel annak felszínéről nézve is két nap látható az égbolton. Az utóbbi azonban csak egy fiktív univerzum része, a TOI-1338b pedig egy valóban létező planéta.

Wolf Cukier egy televíziós műsorban azt nyilatkozta, hogy nagyon örülne, ha a NASA-nál dolgozhatna, hogy a jövőben még több új bolygót fedezhessen fel.