Ahogy az izmainknak, az agyunknak is szüksége van a rendszeres edzésre ahhoz, hogy ne tunyuljon el. Ehhez pedig az a legjobb, ha használjuk… konkrétabban, ha különböző típusú és nehézségű feladványokat oldunk, vagy legalábbis próbálunk megoldani. Az alábbiakban 8 ilyet gyűjtöttünk össze. A megfejtéseket mindig a kérdőjeles képek után láthatod.

1. A gyertya

Élt egyszer egy öregember, akinek volt 3 lánya. Egyik nap az idős férfi rendkívül beteg lett, olyannyira, hogy eljött érte a Halál. A legidősebb lány azonban arra kérte a kaszást, hogy adjon még az apjának 2 évet. Beleegyezett. Amikor letelt az idő, a Halál ismét eljött, de ekkor a középső lány kért még 1 évet. Ebbe is beleegyezett. Egy év múlva, amikor ismét kopogtatott a kaszás, a legfiatalabb lány egy égő gyertyával a kezében annyit kért tőle, hogy addig élhessen még az apja, amíg le nem ég a nála lévő gyertya. A Halál ebbe is beleegyezett, de sosem tért vissza. Mit tett a legfiatalabb lány?

Elfújta a gyertyát, így az sosem égett le.

2. A létra

David egy 25 méter magas létrán állt, amikor hirtelen megcsúszott és a földre esett. De még egy karcolás sem esett rajta. Hogyan lehetséges ez?

David a létra első fokán állt.

3. Az érme

Van két vödör, amelyekben különböző hőmérsékletű víz van. Az egyikben 25 Celsius-fokos, a másikban 25 Fahrenheit-fokos. Ha ugyanabból a magasságból beleejtünk a vödrökbe egy-egy érmét, melyiknek éri el előbb az alját?

Az első vödör esetében, ugyanis a 25 °F hőmérsékletű víz halmazállapota jég.

4. A bokrok

Van egy hatalmas mező, amin különleges bokrok vannak: mindennap megduplázódnak. 20 napra van szükségük ahhoz, hogy teljesen belepjék a mezőt. Hány napra van szükségük ahhoz, hogy csak a mező felét lepjék be?

Mivel minden nap duplázódnak, ezért a 19. napon lenne félig a mező.

5. Az alma

10 emberrel együtt egy szobában vagy, ahol mindenki lát mindent és mindenkit. Van egy almád, amit szeretnél odaadni valakinek, de azt nem akarod, hogy mindenki lássa. Hogyan oldod ezt meg anélkül, hogy elhagynád a helyedet?

Tedd az almát a melletted álló fejére, így ő nem láthatja.

6. Az autók

Adott két autó. Az egyik 100 km/h-val, a másik pedig 60 km/h-val halad. Habár egyszerre indultak, később valahogy mégis újra egymás mellé érnek. Hogyan lehetséges ez?

Egymással szembe mennek.

7. Az almafa

Két barátnő, Mary és Anna sétálni indultak egy erdőbe. Hirtelen hatalmas vihar támadt, ezért egy közeli, öreg faházba rohantak be. Sokáig esett az eső, ezért mire elállt, nagyon megéheztek. Szétválva útnak indultak, hátha találnak valamilyen gyümölcsöt, amit megehetnek. Mary talált is egy almafát, de amint beleharapott, hirtelen ő is almafává változott. Nem sokkal később Anna is odaért és a következő szavakat hallotta: “A barátnőd almafává változott. Ha megmutatod, melyik fa az, újra ember lehet. De ha elhibázod, örökké fa marad.” Anna kitalálta. Vajon miből jött rá?

Mivel hatalmas eső volt, Anna könnyedén rájött abból, hogy ez volt az egyetlen fa, ami nem volt vizes.

8. Melyik férfire nehezedik a legnagyobb súly?

A középső férfire, méghozzá 25%-kal.

Nos, mennyit sikerült megfejtened? Írd meg hozzászólásban!