Kína szinte minden ember számára egy igen távoli és szokatlan ország, ahol nagyon fura szokások vannak. Persze ez érthető, hiszen minden szokás fura, ami nem azonos az adott országéval. Azt már megszoktuk, hogy szinte minden lakóház közelében és utcasarkon van pár automata, amiből különböző termékeket lehet vásárolni. Viszont ami a lakásokat illeti az egyenesen szörnyű. Mi magyarok például szinte nem is tudnánk azokban a lakásokban normálisan élni, mivel olyan körülmények uralkodnak, ami ha nem is ellehetetleníti, de nagyon megnehezíti az életet. A fürdőszoba például úgy néz ki, mint egy kórház higiéniai helyisége, nem lehet mezítláb közlekedni mert olyan hideg a padló. Persze ez csak néhány érdekesség a sok közül. Mostani cikkünkben ezekről fogunk bővebben írni.

1, Nincs fürdőkád

Azok az emberek, akik szeretnek hosszú órákat eltölteni a fürdőkádban Kínában nagyon pórul járhatnak, mivel az ottani lakásokban nincs kád. Csak a legexkluzívabb szállodákban van kád, de ezt nem mindenki tudja megfizetni. A hétköznapi lakások egyszerű zuhanyzóval vannak felszerelve, ami semmi másból nem áll csak egy falra szerelt zuhanycsőből és fejből. A padlón van egy lefolyó, ami elvezeti a zuhanyzás során felgyülemlett vizet.

2, A konyhában nincs étkezőasztal

A világ többi országában szinte mindegyik konyhában található egy asztal, ahol az emberek elfogyaszthatják finom ételeiket. Kínában viszont ez is teljesen máshogy működik, ugyanis az ottani konyhákban nincs asztal. Alapjáraton is elég keskeny és kis méretűek a konyhák, ahol sajnos nem fér el pluszban egy asztal. A kínaiak ebből kifolyólag gyakran a nappaliban fogyasztják el az ételeket.

3, Az egész lakásban járólap van

A világ legtöbb országában csak a fürdőszobák és a WC-k vannak járólapokkal burkolva. A többi helyiségben linóleum, parketta, vagy padlószőnyeg található. Kínában viszont gyakorlatilag az összes létező szobában és helyiségben járólap van a hálótól kezdve a nappalin át az előszobáig. Ebből kifolyólag ők szinte minden egyes pillanatban papucsban mászkálnak, nehogy felfázzanak a hideg kövön. Az új építésű házakba viszont padlófűtést raktak, így akár mezítláb, vagy zokniban is lehet rajta járkálni.

4, A bútorokat és háztartási készülékeket valamilyen kendő, csipke borítja

A kínaiak tudatosan figyelnek arra, hogy minden holmijuk a legnagyobb biztonságban legyen és azt semmilyen kár ne érje. Ebből kifolyólag szeretnek szinte minden egyes bútort és elektronikus eszközt valamilyen lepellel, csipkével, kendővel letakarni. Ez a mosógépekre, radiátorokra is ugyanúgy vonatkozik. Bezzeg a világ többi országában nem csinálnak ilyet.

5, Nincs sütő a konyhában

A kínai lakásokban soha nem fogsz találni sütőt a konyhában, ellenben rizsfőző eszközt igen. A kínai emberek annyira szeretik a rizst, na meg azt a gépet, ami elkészíti, hogy konkrétan mindig magukkal hordják, legyen szó például nyaralásról. De akkor is magukkal viszik, ha külföldi országokban cserediák programon vesznek részt, vagy csak szimplán oda mennek tanulni.

6, Mindenkinek van saját helye

A kínai emberek leginkább olyan lakásokat választanak, olyanban szeretnek élni, ahol mindenkinek van egy saját szobája, még akkor is ha az nagyon pici. Az intim szféra nagyon fontos számukra, ám egy nagy egybenyitott lakásban már nem éreznék ugyanezt.

7, A vízmelegítő nem luxus, hanem létszükséglet

Nem egyszer olvashattunk arról, hogy Kínában nagyon rossz a fűtés és az emberek gyakorlatilag kénytelenek kabátban ülni a saját otthonaikban, hogy ne fázzanak a téli hidegekben. A meleg vízzel is akadnak problémák, így ha a családok szeretnének állandó melegvizet biztosítani maguknak, akkor kénytelenek vízmelegítő berendezést vásárolni.

8, Az otthonuk nem a saját tulajdonuk

Míg a világ legtöbb országában vásárolt lakást egy idő után át lehet íratni a fiatalabb családtagokra, addig Kínában ez szinte lehetetlenség. Ennek az az oka, hogy Kínában minden ingatlan az állam tulajdonát képezi és az állampolgárok csak 70 évig birtokolhatják, használhatják azokat. Változó, hogy az időszak eltelte után mi történik az ingatlanokkal.

Ezen felül Kínában megpróbálják a régi dolgokat, újra cserélni, vagyis ez vonatkozik az ingatlanokra is. Manapság meglehetősen bevett gyakorlat a 20 évnél régebbi épületeket nemes egyszerűséggel lebontják és egy új, modernebb épületet húznak fel a helyére.

Na mit szóltok?