Bizony mindenki elgondolkodott már azon, hogy élete során legalább egyszer kifehérítteti a fogát. Sajnálatos módon ez a folyamat nagyon drága, így nem mindenki engedheti meg magának, hogy szakemberrel végeztesse el. Vannak azonban otthoni praktikák is, és a szakemberek szerint legalább 4 árnyalattal lehet javítani a fogak színén. Az interneten nem egy olyan cikket lehet olvasni, ahol a banánt, az aktív szenet és a teafaolajat dicsérik, ám, hogy kiderítsék ezek valóban olyan hatásosak, mint mondják készítettek egy kísérletet, ahol az összes természetes fogfehérítőt kipróbálták az alanyok, majd véleményezniük kellett az eljárást, valamint azt is el kellett árulniuk, miket tapasztaltak. Mivel nagyon érdekes vélemények születtek ezért gondoltuk megosztjuk veletek.

1, Banánhéj

Módszer: A fogak felületét a héj belső oldalával dörzsöld be és hagyd 5-7 percig. Ezután a szokásos módon mosd meg a fogaidat. A banánban lévő ásványok segítenek a plakk eltávolításában és a zománc természetes színének megőrzésében.

Vélemény:

“Egy kicsit ősembernek éreztem magam a folyamat során, de meg kell mondjam ez nagyszerű a fogaim újra tiszták. Eleinte kellemetlen érzés volt, hogy a banánhéjnak bizonyos darabkái a fogam közé ékelődtek, de utána alaposan megmostam és kijöttek. Elég rossz mondjuk, hogy ahhoz, hogy ezt meg tudjam valósítani, mindennap kell enne, banánt, mert sajnos nincs szemmel látható óriási hatása.”

Következtetés: a fogak tisztábbak, a sárgás árnyalat halványabb lett.

2, Teafaolaj

Módszer: Az olajjal naponta öblögesd a szádat úgy, hogy 5 csepp 100%-os teafaolajat elkeversz 1/2 csésze vízzel. A fogzománc további fehérítéséhez 1 csepp olajat tegyél még a fogkrémedhez. Ezt a módszer hetente maximum 1-2 alkalommal alkalmazd. Antibakteriális tulajdonságai miatt alkalmazzák a fogászatban is.

Vélemény:

“Az olaj irritálta a száj körüli területeket, kipirosodott és fájt is egy kicsit de rövid időn belül elmúlt. A száj és a nyelv egy kicsit zsibbad a művelet során, de ez is megszűnt egy idő után. Azt javaslom, először mindenki ellenőrizze le, hogy allergiás-e az adott termékre. Az eredmény friss lehelet lett, ami jó, viszont nem vettem észre nagy eltérést.”

Következtetés: ez a módszer hatékonyabb, mint a banánhéj, a sárgás árnyalat itt is halványabb lett.

3, Aktív szén

Módszer: Egy tablettát össze kell törni és a port bele kell dörzsölni a fogakba. Az eljárást maximum heti kétszer lehet alkalmazni! Magas adszorpciós kapacitása miatt jó a fogzománc tisztítására.

Vélemény:

„A tisztítás során úgy néztem ki, mint egy igazi zombi. Az első használat után a fogaim egy kicsit világosabbak lettek, de az oldalsó metszőfogaim ugyanúgy sárgás árnyalatúak maradtak. A második és a harmadik használat során azok is halványabbá váltak, viszont sok változást nem érzékeltem. Negatívum még mellé, hogy nagyon nehéz eltávolítani a kezekről a fekete szénport.”

Következtetés: A faszén hatékonyabb, mint a teafaolaj. Fehérítésben is eddig ez a legjobb.

4, Kókuszolaj

Módszer: A fogak tisztítása előtt kis mennyiségű olajat kell a fogakra kenni. Hagyd rajta 15-20 percig, majd a szokásos módon mosd meg. Ezt az eljárást hetente 2-3 alkalommal ismételd meg.

Vélemény:

„A kókuszolajjal történő fogfehérítés nem egyszerű feladat, mert nagyon nehéz 20 percig rajta hagyni a fogakon. Próbáltam alufóliával rajta tartani a fogakon, de nem sikerült. Sajnos nem kaptam meg a kívánt hatást, amit bánok, de egy próbát megért.”

Következtetés: ez a módszer nem működik.

5, Szódabikarbóna és citromlé

Módszer: A fogkefére egy csipetnyi szódabikarbónát és néhány csepp citromlevet kell tenni. Ezután óvatosan mosd meg a fogaidat, mivel a szódabikarbóna részecskéi károsíthatják a zománcot. A módszert maximum heti 1 alkalommal lehet megismételni.

Vélemény:

„Az összetevők kémiai kölcsönhatásba lépése miatt erősen csípős érzés keletkezik a szájban, ami égeti az ajkakat és az ínyt. A szódabikarbóna mindemellett nagyon kellemetlen ízű, mi zavaró, de ezek hamar megszűnnek.

Előnyök: a fogak és a szájüreg sokkal tisztább lett.

Hátrányok: a kellemetlen érzés, a zománc érzékenységének szintjétől függ. Sajnos nem láttam semmilyen változást, de ez lehet a dohányzás miatt is. A kívánt eredményt csak néhány hónap múlva értem el.”

Következtetés: a fotók alapján ez a módszer nem túl hatásos.

Te kipróbáltad már valamelyiket?