A Feröer szigetek a középkor óta lakott terület. A vulkáni eredetű szigetcsoport, az Atlanti óceán északi részén található és helyileg Norvégia és Izland között helyezkedik el.Feröer érdekes módon a Dán Királysághoz tartozik de 1948 óta széleskörű autonómiával rendelkezik. Így Dániával ellentétben nem tagja az Európai Uniónak. Neve magyarul Juh- szigeteket jelent. A gazdaságának alapja egészen a 19. század óta a halászat és halfeldolgozás, de a juhtenyésztés és gyapjúfeldolgozás is komoly hagyományokkal rendelkezik.

  1. A Feröer-szigetek a Dán Királyság része, de Dániával ellentétben nem tagja az Európai Uniónak.

Bár a szigetek Dánia Királyságának fennhatósága alá tartoznak, 1948 óta autonómiájuknak köszönhetően, minden állami kérdést illetően Dániától függetlenül önállóan döntenek. Rendelkeznek saját jogalkotói testülettel bár a védelmi, igazságszolgáltatási, rendőrségi és külpolitikai kérdéseket már Koppenhágában, Dánia fővárosában bírálják el.

2. Nincs saját valutájuk.

A Feröer autonómiának nincs saját önálló valutája. Fizetőeszközként mégis saját maguk által nyomtatott pénzeket , feröer koronát, használnak , melyeket a szigetcsoport gyönyörű tájképei díszítenek.

3. Feröerben összesen 3 közlekedési lámpa van.

Ezeket is a szigetek fővárosában találjuk, Tórshavn városában , amely önmagában is egy apró kis város, körülbelül 13 lakosa van. A város egy skandináv Istenségről Thorról kapta a nevét, jelentése pedig Thor kikötője. Thor a villámlás Istene a skandináv mitológiában.

4. A szigeten a háztetők fűvel borítottak.

A helyiek általában apróbb, hangulatos házakat építenek. A házak tetejét a jobb hővédelem érdekében borítják fűvel , ami nem csak praktikum szempontjából jelentős , de emellett csodálatos látványt is nyújt.

Feröer lakossága végtelenül barátságos, a ház ajtaját jellemzően nem zárják.

5. A bűnözési ráta meglehetősen alacsony.

A szigetcsoporton olyan kevés a jelentős bűncselekmények száma, hogy az nem rendelkezik olyan börtönnel, ahol a foglyok letölthetnék a rájuk kiszabott büntetéseket. Amennyiben adódik egy olyan bűncselekmény, ahol az elkövetőt 1,5 évnél hosszabb börtönbüntetésre ítélik, akkor őt már egy dániai börtönben szállítják.

6. Kétszer annyi juh él a szigeten mint ember.

Feröer-szigetek neve nem véletlenül jelent szó szerinti fordításban „birka-szigetet”. A juh tenyésztés olyan jelentős eleme a gazdaságbak, hogy a juhok még a szigetek címerén is megjelennek.

A szigeten körülbelül 80 ezer juh él, míg ezzel szemben az emberek száma alig éri el a 48 ezret.

Az az állatok itt szinte teljesen szabadon mozognak , így a gazdák gyakran fényvisszaverő mellényekbe öltöztetik őket, hogy azok az éjjel ne veszélyeztessék az elhaladó autós forgalmat.

7. A sziget időjárás rendkívül kiszámíthatatlan.

Feröer éghajlata óceáni bár a földrajzi szélességéhez képest enyhének mondható , de csapadékos, hűvös és rendkívül változékony. Gyakran egyik percről a másikra napsütésből esőbe fordul át , továbbá a különböző szigetek időjárása is teljesen eltérő lehet egymástól. Az esernyő vagy esőkabát általában létszükséglet a vidéken.

8. A hagyományokat érintetlenül megőrizték.

A feröeri hagyományok egész Európában egyedülálló értéket képviselnek, egyetlen más nép sem tudta a középkori szokásait ennyire élő formában megőrizni. A hagyományos lánctánc és a hozzá tartozó balladák nem csak a népi hagyományaik korhű bemutatására szolgálnak, hanem napjainkban is a mindennapi életük szerves része.

9. Ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban.

A Feröeri szigetek fővárosában teljesen ingyenesen használhatóak a tömegközlekedési eszközök, mind az itt élők mind az ide látogató turisták számára.

10. A Feröer-szigetek egy igazi kulturális olvasztótégely

A szigeteken körülbelül 80 különböző nemzetiség él és ez a mindössze 50 ezer lakosból származik.

11. Itt található az egyetlen Atlanti óceánt átszelő híd.

A Streymoy és Eysturoy szigeteket összekötő híd az egyetlen híd a világon, amely áthalad az Atlanti-óceánon.

12. A téli hónapokban mindössze 5 órás nappali fény látható.