Biztos nekünk is eszünkbe jutott már, amikor elindítottunk egy filmet, hogy ki és miért ezt a logót találta ki a filmstúdióknak? Nyilván jól megfizették érte, de vajon mi állhatott mögötte? Nyilván van valamilyen vonatkozása a céghez vagy az alapítóihoz. Úgy döntöttünk, hogy hozunk nektek egy listát a leghíresebb logókból és mondunk róla nektek pár szót. Nyilván az igazi filmkedvelők ezeket már régen tudják, de mi, laikusoknak ez újdonság lehet.

DreamWorks
A Dreamworks logója eredetileg egy Holdon ülő, horgászó férfit ábrázolt volna. A rajz elkészítésével, Robert Hunt illusztrátort bízták meg, aki úgy döntött, hogy a férfi helyett inkább egy kisgyereket választana. A kisfiút Williamnek hívják, aki zeneszerző lett és a zeneiparban dolgozik. A fiú egyébként az illusztrátor fia.

Columbia Pictures
Évekkel ezelőtt még csak a Columbia nevet viselte. Kezdetben egy amerikai zászló alatt álló nőt ábrázolt, aki pislákoló fáklyát tartott a kezében. Ez a téma ismerős lehet, ugyanis pont így néz ki a Szabadság-szobor is. A céget 1991-ben felvásárolta a Sony és szerette volna, ha finomhangolják a logót. A legfrissebb, 1992-ből származó változat egy hétköznapi amerikai háziasszony, Jennie Joseph képén alapul, bár arcvonásai a végső képhez képest jelentősen megváltoztak.

Metro-Goldwyn-Mayer
A céget Richard A. Rowland és Louis B. Mayer alapították még 1916-ban. A logót Howard Detz találta ki, aki akkor még a Columbia Egyetemre járt és a “The Lions” nevű csapatban játszott. Ezért akart oroszlánt a cég logójának. Az évek során sokszor javítottak a logón és mindig egy másik oroszlánt használtak fel. Jelenleg Leo-t láthatjuk.

Paramount Pictures
A Paramount logóhoz William Hodkinson művész egy hegyet rajzolt, amely nagyon hasonló az utahi Ben Lomond-hegységhez, ahol felnőtt. Az 1914-ben készült eredeti változaton 24 csillag volt: ennyi színész szerződött a stúdióval. A modern változat azonban csak 22 csillagot tartalmaz, és senki sem tudja, miért. A hegyet számítógépes technológiával rajzolták és nem kézzel.

Warner Bros
Ez a logó meglehetősen egyértelmű lenne: úgy néz ki, mint egy pajzs, amelyen a cég alapítói (a Warner testvérek) kezdőbetűi szerepelnek. Van azonban egy kis csavar a dologban, ugyanis nem ez volt a valódi vezetéknevük. A filmstúdió tulajdonosainak szülei az Orosz Birodalomból érkeztek Amerikába, valódi vezetéknevük Wonskolaser volt.

Walt Disney
A világ leghíresebb animációs filmstúdiójának logója mindig is egy mesebeli kastélyt ábrázolt. Pont mint a mesékben. Az első képet eredetileg a németországi Neuschwanstein kastélyt inspirálta. 2006-ban azonban Hamupipőke kastélya váltotta fel a párizsi Disneylandből.

Pixar
A Pixar stódió logója az első sikeres filmjük eredményeként született. Az emberek szerették a „Luxo Jr.” -t, egy 1986-ban készült rövidfilmjük animációs lámpáját. Végül az „i” betűt is helyettesítette a nevükben.

Castle Rock Entertainment
Ezt a filmstúdiót már régóta megvette a Warner Bros., de eredetileg (az 1980-as években) a Castle Rock Entertainment Stephen King regényeiből készített filmadaptációkat. Remény rabjai, Halásoron stb. A cég a nem létező Castle Rock városáról kapta a nevét, amely gyakran szerepel King regényeinek színtereként. Logóján látható az 1993-as horrorfilm világítótornya, amely King azonos nevű könyve a Hasznos Holmik alapján készült.

Lionsgate
A Lions Gate egy híd Vancouverben, ahol a cég alapítója, Robert Altman született. Az MGM-től eltérően a stúdió történelmének egyetlen szakaszában sem volt oroszlán! (Lions Gate – oroszlánok hídja)

Scott Free
Ridley Scott rendező saját filmstúdiója. Logója egy animáció, amely egy madárrá változó embert mutat be. A lényege, hogy az ember eléri a szabadságát. A tervező művész – az olasz illusztrátor, Gianluigi Toccafondo – minden egyes mozdulatot megrajzolt, majd lefényképezett.

Universal Pictures
Több emblémát is kipróbáltak már, de 1946-ban másokkal is társultak, így egy forgó Föld passzolt leginkább a képben. Azóta számtalanszor frissítették már. Az új verzióban még a városok fényei is láthatóak.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!