Manapság az internet világában, minden információ egy karnyújtásnyira van. Bármire ránézhetünk, utánaolvashatunk. Régebben nem így volt, így az információk -főleg az új kutatások eredményei- nem jutottak el azonnal mindenkihez. Ezáltal sokaknak rengeteg tévhit maradt meg a fejében, amikről régen úgy gondolták, hogy igazak.

Összeírtunk nektek 10 ilyen mítoszt, és mellé persze az igazságot is.

1. A kék bálna a legnagyobb élőlény a földön

Megint egy dolog, amit a biológia órán tanultuk és rosszul. A kék bálna 30 méter hosszú és a súlya kitesz 25 elefántot, mégis van nála valami, ami sokkal nagyobb. Ez nem más, mint az Egyesült Államokban egy föld alatt található mézgomba-mező. Több mint 8 négyzetkilométeren kötődtek össze egy nagy egész élő organizmust alkotva.

2. A csótány képes túlélni egy atomkatasztrófát is

Tény és való, hogy rettentő nehéz őket kiirtani. Élelem nélkül is jó hosszú ideig képesek életben maradni, sőt a fejük elveszítése után is még hetekig is élhetnek. Tudósok kísérleteztek velük a ’60-as években és arra jutottak, hogy nem…. a csótányok meglehetősen érzékenyek a radioaktív sugárzásra. Már 6400 rad sugárzás is képes lenne elpusztítani a csótányok több több, mint 90%-át.

3. A megfázás a leggyakoribb betegség a Földön.

Az emberek nagy része évente egyszer-egyszer végigszenvedi ezt kórt, mégis messze nem ez a leggyakoribb betegség a Földön. A fogszuvasodás az. A világ teljes lakosságának a fele szenved fogszuvasodással szerte a világon.

4. Az Egyesült Államok első elnöke az Geroge Washington volt vagy? Vagy csak a 15.?

A függetlenségről szóló nyilatkozatot 1776-ban fogadták el az Egyesült Államokban. A Független államok vezetője George Washington lett 1789. április 30-án. Na de, akkor ki volt az ország élén 13 éven keresztül? Mondhatjuk, hogy …egyéb elnökök. Az első hivatalos közülük, Peyton Randolph volt.

5. Lady Godiva meztelenül végiglovagolt Coventry utcáin, hogy rávegye a férjét arra, hogy csökkentse az adókat.

Egy angolszász hölgy volt, akinek a testét csupán hosszú haja takart el a meghökkent emberek elöl. Így lovagolt végig az utcákon. A legenda szerint a férje a bérlőire hatalmas adót vetett ki, és ezért tette meg. Úgy mond, fogadásból.

Valójában az adózási törvények nem lettek eltörölve 1040-ben, csak az eset után 17 évvel történtek változások, és azok sem úgy, ahogy azt szerették volna.

6. A zebrák csíkozása egy ragadozók elleni rejtőszín.

Több teória is szól arról, hogy miért van a zebráknak ilyen furcsa csíkozása. Egyesek szerint a ragadozókat téveszti meg vele, míg mások szerint kevésbé kínozzák őket a rovarok. Valójában az állatok csíkozása változik. Az időjárás és a hőmérséklet hatására tudja szabályozni a csíkok szélességét és méretét, ezzel befolyásolva a hő-háztartásukat.

7. Az egyiptomi piramisok a legnagyobb piramisok a Földön

Sokat hallhattunk már a híres Gízai piramisokról. Valóban hatalmasak és lenyűgözőek, de az állítás itt is hamis. Mexikóban épült a Cholula piramis, mely majdnem kétszer akkora, mint a Gízai nagy piramis. Közel a négyszerese.

8. Az iránytűk mindig észak felé mutatnak.

Az iránytűk valóban az északi mágneses sarkra mutatnak, viszont ezek nem pont az északi sarknál vannak. Az északi mágneses sark nem egy állandó hely. A bolygó mágneses mezeje valamelyest folyton változik. Állítólag az elmúlt 160 millió évben több, mint 100 alkalommal változott ez a hely. Most jelenleg Kanada legészakibb pontján, a Butia-félszigeten találjuk.

9. Az elefánt az egyetlen állat, amely nem tud ugrani.

Tény és való ez az állat nem tud ugrani. Hatalmasak és nehezek ahhoz, hogy elrugaszkodjanak a talajról. Egyébként a lajhár sem képes rá, se a víziló és az orrszarvú sem. Egyedül az orrszarvú az, akinek futás közben van olyan pillanat, hogy egyik lába sem éri a földet, de ezt nem feltétlenül neveznénk ugrásnak.

10. Dmitrij Mendelejev volt a vodka feltalálója.

Írt egy disszertációt az alkohol és a víz összekapcsolásáról, de ennek semmi köze a vodkához. Egyes dokumentumok szerint 1405-ben már Lengyelországban is főzőcskézték. 1819-ben pedig I. Sándor orosz cár aláírta a “vodka rendeletet”, mely az ivással és a főzéssel kapcsolatos követelményeket tartalmazta.

Mit gondoltok? Meghökkentett valamelyik? Írjátok meg kommentben!