Ahhoz, hogy az alábbi történetet megfelelően vizsgálhassuk, tudnunk kell, hogy a magas sarkú cipőket feltalálásukkor -a 9. században- valójában nem nőknek, hanem férfiaknak készítették.

Funkciójuk sem az volt, mint ami manapság, ugyanis az első darabokat perzsa harcosoknak készítették, hogy megkönnyítsék a lovasok dolgát, mivel a magasított saroknak hála harc közben lábuk nem tudott kicsúszni a kengyelből.

Igazi fénykorát életünkben azonban XIV. Lajosnak köszönheti a lábbeli. A király alacsony termetének ellensúlyozására használta a cipőt, a folyamatos viselésnek köszönhetően országa lakosságával is olyannyira megkedveltette a különös darabot, hogy nem csak a nemesek és a férfiak, hanem a nők és a köznép kedvelt viseletévé is vált az.

A férfiak kiegészítőinek tárából aztán a 18. század végére eltűnt a magasított sarkú lábbeli és vastag talpú, de lapos cipőkre váltottak.

Azonban mint tudjuk, nincs olyan divat, ami nem köszön vissza egyszer.
Napjainkban számos férfi kezd visszatérni erre az egykoron hétköznapi, ám jelenleg furcsa divatra.

Ezen férfiak talán legismertebb és legközvetlenebb tagja az a 61 éves amerikai származású, de Németországban élő mérnök, aki minden nap magassarkúban és szoknyában jár munkahelyére.

A cseppet sem szégyenlős férfit Mark Bryan-nek hívják és egy robotikai cégnél dolgozik mérnökként.

A meghökkentő látványt nyújtó mérnök öltözködését körülbelül 4 évvel ezelőtt kezdte teljesen megváltoztatni, 1 éve pedig bátran megosztja az Instagrammon is az emberekkel éppen aktuális napi outfitjét. És ha azt hinnénk, erre biztosan senki sem kíváncsi, nagyon tévedünk. Mark 200 000 követőt hozott össze a népszerű közösségi oldalon azzal, hogy megosztja és bátran felvállalja kinézetét és ízlését.

A férfi kifejezetten a térdig, vagy térd fölé érő szoknyákat favorizálja, felsőruházata mindig férfias, nem hord ruhákat. Magassarkúkból is vannak kedvencei, leginkább a színes, 9-10 cm-es sarokmagasságú vagy a feletti cipőket favorizálja.

Mark azt vallja, hogy a ruháknak nincs nemük. A férfiaknak készült öltözékeknél azt nehezményezi például, hogy a hétköznapi „férfi” nadrágoknál nincs sok alternatíva az egyediségre, a változatosságra, hiszen azok többnyire fekete, szürke, sötétkék vagy barna színűek, nem kapni belőlük sem mintásat, sem különlegesebb anyagút.

A nőknek készült ruhaneműkkel sokkal jobban be tudja mutatni személyiségét, van lehetősége érzékeltetni aznapi hangulatát.

Hasonlóan magyarázza a cipők iránti vonzalmát is. Szerinte a nőknek készült lábbelik sokkal kreatívabbak, esztétikusabbak és annak is örül, hogy nagy melegben úgy viselhet magán szandált, hogy nem tűnik toprongyosnak, sőt!

Felmerül a kérdés, vajon hol talál ilyen ruhákat férfi méretben?

A 61 éves férfi viszonylag alacsony, ~165 cm-es magassága és vékony alkata nem követel kifejezetten az ő alkatára szabott darabokat, ugyanis tökéletesen állnak rajta a 38-as konfekcióméretű darabok. Nagy méretű cipők után sem kell néznie, hiszen 41-es lábmérettel rendelkezik.

De vajon mit szól ehhez a felesége és gyerekei ?

Amikor a férfi először beszélt gyermekeivel a ruháiról, elmagyarázta nekik, hogy bár úgy tűnhet, de szó sincs arról, hogy a saját neméhez vonzódna, egyszerűen csak szépnek és egyedinek tartja ezeket a darabokat.
Felesége a kezdetekben kicsit furcsállta a férfi újdonsült szokását, de aztán gyorsan megbékélt vele, manapság már gyakran ő segít a megfelelő összeállítás kiválasztásában.

A férfi az arra irányuló kérdésre, hogy keveredett-e már valaha bajba meghökkentő kinézete miatt azt válaszolta:

“A fiatal lányok megnéznek, de nem ítélkeznek, a 30-40 körüli nők általában megdicsérnek, az idősebbek általában felhúzzák a szemöldöküket, arrébb mennek, de nem piszkálnak. A férfiak többször tesznek megjegyzéseket, nem igazán tetszik nekik a külsőm, de akadnak olyanok is, akik kérdéseket tesznek fel, és miután beszélnek velem pár szót mosollyal az arcukon búcsúznak el tőlem! Bajba még sosem keveredtem az öltözékeim miatt és remélem ez így is marad.”

Egy biztos, a férfinek nőket meghazudtoló stílusérzéke van!

Neked tetszenek Mark ruhái?
Mi a véleményed róla? Írd meg nekünk kommentben!

Amennyiben tetszett a cikk ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is azt!