Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a házaspárok 44%-a gondolja úgy, hogy a házasság alatt folytatott gyakori vitatkozás csak még stabilabbá és ellenállóbbá teszi a kapcsolatot. De nem a kiabálásokban gazdag vitatkozásokról beszélünk, hanem a higgadt, hideg fejjel történő érvelésekről, ahol az emberek őszintén elmondhatják a párjuknak azt, hogy mi van bennük. A kutatásból az is kiderült, hogy ezek a párok sokkal nagyobb eséllyel maradnak együtt, mint azok, akik mindig minden körülmények között kerülik a konfliktusokat.

Mai cikkünkben bemutatjuk, milyen jótékony hatásai vannak az érveléseknek.

A vita egy érett kapcsolat jele.

Sokan azt hiszik, hogy a konfliktus kerülés jót tesz egy kapcsolatnak, ez nem igaz. Pont az a jó, ha nyíltan felvállalod, ami benned van és egy magasabb szintre emeled a kapcsolatotokat. Az érett emberek igyekeznek kompromisszumot kötni egymással és javítani a kapcsolatukon.

Ha vitázol a pároddal, azt jelenti fontos neked.

Egyszerűbb lenne szemet hunyni a párunk rigolyái fölött, de néha kifizetődőbb és hosszútávon is jobb, ha szembe szállunk velük. A testvéreddel vagy anyukáddal is vitatkozol, mert fontosak a számodra, ugyanez vonatkozik a párodra is.

Az érvelések könnyebbé teszik a kommunikációt.

Mindig légy nyitott a kapcsolatban, vállalj felelősséget a tetteidért és hallgasd meg a párod, mert csak így érthetitek meg egymást. Az érvelés a kommunikáció egyik fő mozgatórugója ezért meg kell mutatnunk a párunknak, hogy lehet velünk hatékonyan beszélni. Ezzel nő mind a bizalom, mind az intimitás.

Az egészséges kapcsolat jele a jó érvelés.

Amikor a felek érvelnek egymás előtt, azzal valójában a fontos dolgokat beszélik meg, amik egy kapcsolat szempontjából nélkülözhetetlenek. Viszont arra figyelni kell, hogy az érvelés ne csapjon át vad kiabálásba, és ne vágjunk régi dolgokat egymás fejéhez.

A vita erősíti a kapcsolatokat.

A viták segítenek megismerni a párunkat, hiszen találkozunk a valódi természetükkel. Ha sikerül legyőzni az összes elénk gördülő akadályt, és megbarátkozni párunk modorával, valamint kompromisszumot kötni, akkor a köztünk lévő kapcsolat erősebbé válik.

A viták segítenek felismerni, hol van a határ.

Egy kapcsolatban mindkét félnél fel kell állítani a határokat, mert, ha ezt nem tesszük, akkor a párunk úgy gondolja mindent megtehet anélkül, hogy felelősséget vállalna a tetteiért. Nos, ez egészségtelen kapcsolathoz vezethet. Mond el a párodnak, ha valami nem tetszik és kössetek kompromisszumot.

Ha gyakran vitáztok nagyobb valószínűséggel maradtok együtt.

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövetünk egy párkapcsolatban, ha csendben meghunyászkodunk. Az érzékeny kérdéseket és az aprónak tűnő problémákat sem szabad magunkban tartani. Csak úgy mélyül el a kapcsolatunk, ha őszintén beszélünk a bennünk lévő dolgokról. Azok a párok, akik gyakran vitáznak, nagyobb eséllyel beszélik meg a dolgokat, és kevesebb esély van arra, hogy szakítanak.

Az érvelés növeli a szenvedélyt.

Egyes párok tisztában vannak vele, hogy az érveléssel nő a hormonszintjük ezáltal a szenvedélyük is egymás iránt. Ha te is boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban szeretnél élni, ki kell mondanod, ami benned van. Viszont az nagyon fontos, hogy pozitív gondolatokkal fejezz be egy érvet.

Hogyan lehet egészséges vitát kialakítani a partnereddel

Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni „jó viták” és „rossz viták” között. Ha tudjuk melyek a jó viták, akkor az pozitív hatással lesz a kapcsolatunkra.

Itt van néhány jó tanács, hogyan tudsz pozitív hangvételű vitát és érvelést generálni.

Tiszteljük egymást – Mindenkinek vannak gyenge pontjai, ezért jó, ha azokat békén hagyjuk. Ellenkező esetben olyan sebeket tépünk fel, amik akár örökre megsérthetik a partnerünket.

Kérj elnézést – Attól mert beismered, hogy tévedtél még nem leszel kevesebb ember. Sőt ezzel csak még inkább nősz a párod szemében.

Ne lépd túl a határt – Nem szabad korábbi kapcsolatokkal, tapasztalatokkal, hibákkal dobálózni, mivel valószínű semmi köze nem lesz ahhoz a témához, amiről beszéltek.

Sose avass be harmadik felet – Nem célszerű se barátokat, se családtagot bevonni a vitáitokba azért, hogy eldöntsék kinek van igaza. Ezzel csak aláásod a párod önbecsülését. Ezek a dolgok csak rátok vonatkoznak.