A mai rendkívülire sikeredett Kormányinfón Gulyás Gergely mellett mindenki nagy meglepetésére Orbán Viktor jelent meg a pulpitus mögött, aki két órán keresztül tartotta tájékoztatóját és állta az újságírók sokszor kényes kérdéseit.

A koronavírus miatti intézkedések, a társadalmi és gazdasási tervekre irányuló kérdések mellett faggatták gyermekkori barátja, a milliárdossá vált Mészáros Lőrinc hihetetlen mértékű és sebességű gazdagodásáról is, mely kérdésre a miniszterelnök kivételesen választ is adott.

Mint azt már megszokhattuk, a leggazdagabbak vagyonának alakulásáról minden évben egy lista készül, melynek becsléseit több, mint 20 éve Szakonyi Péter és csapata végzi.
Az aktuális lista szereplői a koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek következtében azonban sokak meglepetésére nem hogy veszítettek volna vagyonukból, inkább hihetetlen mértékben és tempóban gyarapodni kezdtek.

Bár a lista top 10 résztvevője nem változott, a helyezésekben azonban komoly átrendeződés figyelhető meg.
Az első helyet, az ország leggazdagabbja címet csaknem egy évtizedig birtokló Csányi Sándor ugyanis trónfosztás áldozata lett, helyét Mészáros Lőrinc vette át a dobogó legfelsőbb fokán.

Tavaly Csányi 310 milliárddal az első, Gattyán György 280 milliárddal a második, Mészáros Lőrinc 270 milliárddal a harmadik volt, az idei évre azonban felborult a sorrend.
Mészáros lett az első a maga csekély 455 milliárdjával, Csányi 420 milliárdos vagyona csak a második helyre volt elég, míg Gattyán a harmadik helyre szorult 305 milliárdjával.

Mészáros Lőrinc tehát egy év alatt, válság ide vagy oda 185 milliárd forinttal lett gazdagabb, míg Csányi ‘csak’ 110 milliárddal tudta növelni vagyonát, Gattyán György pedig ‘alig’ 25 milliárddal gyarapodott.

A hihetetlen mértékű és ütemű növekedés kérdéseket vetett fel a mai Kormányinfón jelen lévő újságírókban is, akik Orbán Viktorhoz szegezték azt a kérdést, miszerint: hogyan kommentálná, hogy a válság ideje alatt 185 milliárd forinttal tudta bővíteni Mészáros Lőrinc a vagyonát?

“Minden szabályt be kell tartani és minden adót be kell fizetni”, majd továbbfűzte a gondolatait és így indolkolta, hogy miért jó az, ha a leggazdagabbak vagyona emelkedik: “Több bevétel, több adó, a költségvetés jól jár!”.

A listával kapcsolatban is voltak meglátásai.
Ő úgy látja, hogy a lista szereplőinek a 80%-a még mindig inkább baloldali érzelmű, és reméli ez hamarosan megváltozik. Annak örülne, ha a jobboldali milliárdosok arányban lennének a baloldaliakkal, de elmondása szerint:
“Messze vagyunk még a kívánatos egyensúlytól”.

Szerinted is jobb lenne ha több, ‘jobb oldali’ milliárdosa lenne az országnak?
Várjuk véleményed kommentben!