A legtöbb esetben, ha egy színész játszik egy sorozatban, vagy egy filmben és annak folytatásaiban, az emberek hajlamosak lesznek az eljátszott karakterrel azonosítani. Ebből a skatulyából nagyon nehéz kilépni, ehhez sokszor évtized munkája sem elég. Gondoljunk csak Jennifer Anistonra, hiába bizonyította már be, hogy rendkívül tehetséges, mégis sokan Rachel Green-nel azonosítják be. Nincsenek ezzel másképp a Harry Potter szereplői sem. Daniel Radcliffe-en máig meglepődünk, ha más karaktert játszik.

De mégis van, aki ezt túlnőtte, mint Emma Watson. De mégis, hogy sikerült neki?

Emma Charlotte Duerre Watson 1990. április 15-én született , ügyvédcsaládba. Szülei elváltak, így ő 5 évesen Angliába költözött édesanyjával és testvérével.

Emma 6 éves volt, amikor eldöntötte, hogy színésznő lesz. A rokonok nem próbálták róla lebeszélni, sőt, támogatták, és dráma táborokba vitték. Első szerepei között volt az Aliz Csodaországban és a Boldog herceg. A társulat úgy érezte, hogy Emma-ban meg van minden tehetség, ami a Harry Potter filmekhez kell, így elküldték a kislányt castingra. Nem kis feladata volt, hiszen magát az írónőt kellett lenyűgözni tehetségével, aki utólag bevallotta, már akkor tudta, hogy rendkívül tehetséges színészpalántával áll szemben.

Az első rész elkészülte után pikk-pakk ismertté váltak, és röpke pillanat alatt váltak előttünk felnőtté. Több listára is felkerültek, mint a legjobban kereső gyerekszínészek. Emma fiatalabb éveiben gyakran volt szomorú: felismerte a népszerűség és az ismertség nem mindig előnyös. Itt arra gondolt, hogy míg a vele egykorúak nyugodtan játszhattak, bandázhattak, addig neki a tudását kellett folyamatosan csiszolni, valamint nem csinálhatott akármit, mivel folyamatosan paparazzik követték őt.

Az első szerelem is a Harry Potter széria alatt érte, meglepő módon a mindenki által utált Draco Malfoy-ra esett a választása, de a románc hamar véget ért.

A karrierje tudatos építése mellett a tanulmányaira sem felejtett el koncentrálni. Kitűnő bizonyítvánnyal végezte el a középiskolát, majd felvételt nyert a Brown Egyetemre. Azon is gondolkozott, hogy tanulmányai miatt már nem vesz részt a Harry Potter utolsó részeiben, de nem akarta cserben hagyni a csapatot. Közben számos más projekten dolgozott. Burberry divatmárka reklámkampányának az egyik arca lett 2009-ben. Majd elkezdett az új felé nyitni és szép lassan levetkőzni Hermione Granger karakterét.

Ezt nagyon gyorsan észrevették a rendezők is, így lehetőséget kapott, hogy megmutassa tehetségét. Emma-ért folyamatosan kapkodnak a producerek, a Disney már többször le akarta szerződtetni a Szépség és a Szörnyeteg című filmre. Az egyetlen akadály a karakter volt, ami nem tetszett Watson-nak, így azt átalakították.

Nem elhanyagolható, hogy mennyire aktív a társadalmi kérdésekben és tevékenységekben. 2014 óta ENSZ Nagykövet, folyamatosan felszólal a nemek közti egyenlőségért.

A gyönyörű színésznő jelenleg egyedül van, de egy interjúban bevallotta, hogy szeret egyedül lenni. Április 15-én lett 30 éves, és úgy gondoljuk, az igazi nagy szerepek most fogják megtalálni.