Az operatív törzs szerdai tájékoztatója szerint a hétvégén 74.000 AstraZeneca-vakcinát szeretnének beadni a 60 év alatti krónikus betegeknek. Ez egy rendkívül nagyszabású oltási akció. Ezzel tehermentesítenék a háziorvosokat, akik így az idősebbeket tudják majd oltani. Ez a hétvégi akció kórházi oltópontokon zajlana. A hét második felében értesítik sms-ben az embereket, hogy miként és hol kaphatják meg a “szurit”.

Dr. György István, az oltási munkacsoport vezetője azt nyilatkozta, hogy: „74 ezren fognak a hét második felében sms-értesítést kapni, hogy a lakóhelyükhöz közel eső melyik kórházi oltóponton, pontosan hol és mikor várják őket az oltásra.”

Az sms-ek küldése csütörtök délután kezdődött, de egyesek szerint egy kicsit szabadon értelmezték a lakóhelyhez közel eső oltópont választását.

Egyeseknek kifejezetten sokat kell utazgatni az oltásért, ami a krónikus betegek számára nem egy professzionális eljárás. Nem beszélve arról, hogy nincs mindenkinek kocsija és nem biztos, hogy szívesen utazna buszon vagy vonaton több száz kilométert.

A lakosság közül többen is felszólaltak az eljárás menetét kritizálva. Voltak, akiknek 160 km-t kellene utazni a lakhelyétől az oltópontig. Ha valaki krónikus beteg, az nem fog tudni megtenni ekkora távolságot.

Egyeseket Ürömről Tatabányára küldtek volna. Nem értik, hogy miért nem Budapestre vezényelték őket, ahol több oltópont is található. De volt olyan, akit Sülysápról küldtek Balassagyarmatra. Ez egy laza 180 kilométer oda-vissza, ami tömegközlekedéssel közel egy napos program.

Olyan is előfordult, hogy valakit Ozoráról Harkányra küldenének, ami oda-vissza 260 km. Ez még hagyján, de reggel 9-re kéne odaérni. Ez csak úgy oldható meg, ha előtte nem odautaznak és egy szállodában töltik az éjszakát. Ez pedig már egy további kihívás.

Olyan is előfordult, hogy valakit Pfizerrel oltottak első alkalommal, de második oltásként az AstraZenecát kínálják számukra. Hatalmas a káosz.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!