Minden századnak megvolt a maga sajátságos fogalma a szépségről. Furcsa és senki nem tudja, hogy mitől változik mindez. Ami tegnap még nem volt "ideális" azért lehet, hogy holnap már megőrülnek a férfiak. Na jó persze ennyire azért nem gyors a dolog, viszont az elmondható, hogy gyakorlatilag minden alak volt már valamikor "ideális" a férfiak számára.

Nézzük meg közelebbről

Az ősi kultúraAz ősi kultúra középpontjában az emberi test van, amely a természetességet és a szabadságot testesíti meg. Az ókori görögök szégyellték a saját testüket és próbálták a lehető legjobban javítani. Ruhák, smink és fizikai edzések segítségével.Tiszta bőr, vörös haj, telt ajkak és széles csípő. A smink a nemesek hétköznapi viseletének szerves része volt. Kínai kozmetikumok importja is működött. A gazdag nőknek erre képzett rabszolgáik voltak, akik figyeltek a tökéletes sminkre és öltözékre, melyet a nap folyamán többször is korrigáltak.

A tiszta fehér bőr az ősi szépség fontos tulajdonsága volt, annak ellenére, hogy a görög és római nők sötétebb tónusú bőrrel rendelkeztek. Ezért próbálták minél fehérebbre varázsolni a bőrüket. Tejben fürödtek és mindenfélével kenték a bőrüket, hogy fehérebb hatást érjenek el. Ettől rendkívül erős szaguk volt, ami elégedetlenséget okozott a férfiak körében.A rózsaszín arcokat vonzónak és kívánatosnak tartották. A hajat nem szerették a rómaiak. Leborotválták és helyette parókát viseltek. Érdekes mód, az orrhídra húzódó vastag sötét szemöldök viszont egy jó tulajdonság volt.A jó férfi alkatra is sokkal nagyobb igény volt akkoriban. Széles váll, keskeny medence, egyenes testtartás és fejlett izmok. Akkoriban ugyanúgy divat volt edzeni, mint manapság. A kozmetikumok használatát nem nézték jó szemmel. A nőknek az tetszett, ha a bőrük cserzett volt, mintha egész nap kemény fizikai munkát végeztek volna. A túl szőrös embereket piszkosnak tartották.

Középkor (V. - XIV. Század)Szinte az egész középkorban az egyház erős hatással volt az emberek életére. A megjelenésüket is beleértve.Az aszketizmus mindenben megnyilvánult. A női szépségideál a kis keblek, vékony karok, vékony ajkak voltak. Ennek elérésében a lányok lekötözték a kebleiket.

Ruházatuk szerény és diszkrét volt. A paróka, kalap divat volt. Az egyház elítélte a sminket, de a nők a tilalmak ellenére mégis használták. A terhesség divatos volt. Ha egy nő nem várt gyereket, akkor is szokás volt kibélelni a ruhát a has tájékánál.A nemesség jele a tökéletesen borotvált arc. Szakáll, bajusz engedélyezve volt. Az arcot a vállra eső haj vette körül.

A férfi ruházat drágakövekkel és hímzésekkel díszített. Megjelentek a zsebkendők, melyek itt váltak divattá. A férfiak ugyanúgy festették a hajukat, fodrászhoz jártak és zavarta őket a kopaszság.

Reneszánsz (XIV. - XVII. Század)A középkorral ellentétben ebben az időben a szépséget áldásnak tartották. Ebben az időben jelentek meg az első művészeti alkotások arról, hogy hogyan vigyázzanak az emberek a testükre, továbbá hajviseleti ötletek jelentek meg festményeken. A mozgás és a testtartás rendkívül fontos volt. A hátnak egyenesnek kell lennie, a mozdulatok pedig nyugodtak és magabiztosak.A reneszánsz nő magas, hosszúhajú, széles csípőjű, telt keblei vannak és karcsú dereka. Itt jelenik meg a dekoltázs és az olyan ruhák, amik nem fedik a vállakat.

A nagy homlok az intelligencia jele volt. A tetvekkel akkoriban sok gond volt, agy gyakran borotválták az emberek a fejüket és parókát viseltek. A szőke haj és gyönyörű fehér bőr volt az ideál, melynek eléréséhez mindenféle szörnyűséget használtak (ólom-oxid, higany).A férfi intellektuális, rövid szakálla van, amit viasszal és parfümmel kezelt. A hajuk vállig ért. A ruhákat díszítették és ők maguk is szerették az ékszereket. Ugyanúgy fehérítették a bőrüket, mint a nők.

Barokk (XVII. - XVIII. Század)A barokk korszak idejében sok példátlan szórakozás volt. Parkban sétálás, lovaglás, tűzijáték és labdajátékok. Az ember elutasította a természetet, tekintve, hogy vad és tudatlan volt. Eljött a nemes, gondolkodó, képzett polgár ideje.Fehér bőr és piros ajkak. A nők díszítették az arcukat is különböző motívumokkal. Erre azért is volt szükség, hogy ezzel elrejtsék az himlő vagy pattanások nyomait. Később az anyajegyeknek is jelentősége lett. Egy pont a jobb arcon azt mutatta, hogy a nő házas. Ha bal oldalt volt, akkor elkötelezett, ha a szem sarkában, akkor valaki szeretője volt.

Vékony derék, nagy keblek és csípők volt az ideális. Előszeretettel használták a fűzőt, bolyhos szoknyát és a magas sarkú cipőket. Hatalmas parókák a férfiak és nők fején egyaránt.A férfiaknál a képzett úriember látszata volt a megnyerő. Borotvált arc, kellemes illat. Öltözéke térdnadrágból, harisnyából, fodros ingből, kabátból állt. A paróka eredetileg a férfiak tartozéka volt, melynek alakja folyamatosan változott. Fodros haj, melybe szalagokat szőttek és por került rá. A tiszta ruhák és az ápoltság a jólét jelei voltak.XIX. SzázadA XIX. Században megváltozott a ruházati stílus. A viktoriánus Anglia nagyon befolyásolta az európai divatot. A ruhákat elkezdték az önkifejezésre használni, nem pedig a státusz kimutatására.Elkezdtek férfias ruhadarabok bekerülni a női gardróbba. Ingek, mellények, kabátok. A rövid ruhák váltak népszerűvé. A szoros fűző egyre kevésbé volt divat. Keskeny derék, és széles csípő volt az ideál. Eltűnt a bőrfehérítés és megindult a hajfesték-szenvedély. Ólom és ezüst-nitrát alapján készültek ezek a festékek. Divatos lett a frufru és az angyal fürtök.A férfiaknál rövidnadrág, harisnyatartó, fehér kesztyű és láncos zsebóra képezte a dress code-ot.

20. SzázadA huszadik század az egész emberiség világképét megváltoztatta. Két világháború, a feminizmus kialakulása, a tudományos technológiai fejlődés. Ezek mind befolyással voltak az ideális test szépségére. A ruházat és a smink itt is az önkifejezés eszköze.A nők eldobták a fűzőket, nadrágot, mini-szoknyát vettek fel és levágták a hajukat. Nyugodtabbá függetlenebbé váltak és imádták a kozmetikumokat.A ruházati stílusok pont olyan gyorsan változtak, mint az ideális alak:
A 20-as években a vékony, kisfiús alak
Az 50-es években a buja keblek és vékony derék
A 60-as években a túlzott vékonyság
A 80-as években az erős és sportos test
A 90-es évektől pedig a híres 90-60-90-es alkat volt a divat.A 20. századi férfi legyen vékony és sportos. A ruházati stílusa a munkahelytől függ. A sportruházat szinte mindennapos lesz, ugyanúgy az öltöny is lehet a mindennapok része.

XXI. SzázadManapság már nem divat annyira a vékonyság. A magazinok címlapján megjelennek a pluszos modellek. Divat már a szeplő is. A plasztikai sebészet is a virágkorát éli, így igazából bármi lehetséges, de a tendencia azt mutatja, hogy a természetes szépség marad akkor is az igazi.

Ti mit gondoltok? Hogy fog ez változni a jövőben?