Nem sok ember élhet a földön, aki a szúnyogokra jó szívvel tud gondolni. Tönkreteszik a kerti grillezéseket, esti sétát és a romantikus naplementés pillanatokat is. Nehéz felfogni, hogy a természetnek mi célja volt ezekkel a bosszantó teremtményekkel. Miért kellettek ők a világra. A természet kiszámíthatatlan. Vélhetőleg sosem fogjuk megtudni az okát. Ellenben érdemes tudni pár dolgot, hogy jobban megismerhessük az “ellenségünket”. Megszeretni vélhetőleg nem fogjuk őket, viszont elfogadóbbak lehetünk velük.

A szúnyogok már az ősidők óta a Föld lakói. Mondhatjuk úgy is, hogy előbb voltak itt, mint mi. A szúnyogok végigkísérték a föld élővilágát. Nagyjából mindenhol megtalálhatóak a Földön. Egyedül a sarkvidékeken nem élnek.

Fossilized Mosquito Full Of Blood - Business Insider

Egy szúnyognak körülbelül 3-4 percre van szüksége ahhoz, hogy teleszívja magát vérrel. A szúnyog szájszerve egy rendkívül bonyolult és kifinomult eszköz. Szájszervében összesen 6 tű található, melyeket belénk szúr. Ezt követően belékfecskendezi a nyálát. A nyálában közel 100 élfe enzim találhatóak, melyek feladata a vér folyásának könnyítése és az alvadás megakadályozása.

Mosquitoes: Do they carry the coronavirus (COVID-19) | Rentokil

A viszkető érzést a szúnyog nyálára adott allergiás reakciónk váltja ki. Ettől pirosodik meg a bőrünk. A viszketés mértéke attól függ, hogy mennyire vagyunk allergiásak a szúnyog nyálára. Egyes emberek egyáltalán nem. Ők mázlisták lehetnek, hiszen nem zavarja őket a szúnyogcsípés.

What You Need to Know About Mosquito Bites and Treatments

A vérre a petéinek van szüksége, ugyanis azok kifejlődéséhez vas és fehérje kell. Ebben a vér különösen gazadag. Miután megszívta magát, kell neki pár nap az emésztésre. Ezután lerakja a petéit és kezdődik az egész folyamat elölről.

Killing mosquito larvae can contribute towards malaria elimination

Egy 2018-as tanulmány szerint a szúnyog képes felismerni, megjegyezni és megkülönböztetni azokat az áldozatokat, akik agresszíven lépnek fel vele szemben. Ez azt jelenti, hogy ha egy szúnyogot képesek vagyunk elzavarni a “hadonászásunkkal”, akkor ő vélhetőleg veszi a lapot és odébbáll. Persze ezzel nem leszünk előrébb, hisz ahol egy szúnyog van, ott van még másik 1000 is.

How to Stop Mosquito Swarms at Night - Premier Pest

A szúnyogok nem csak a testhőmérséklet alapján találnak meg minket. A szén-dioxidot is képesek érzékelni. Már pedig a kilélegzett levegő ebből áll. Szemükben több száz apró lencse és a testükön található szőrök is segítik őket a prédájuk megtalálásában. Képesek érzékelni a levegő mozgását is, melyet egy mozgó élőlény kelt maga körül.

Mit tehetünk a csípés ellen?

Elsősorban célszerű megszüntetni a házunk körül azokat a helyeket, ahol szaporodni tud. Vízzel teli hordók, medencék vizét klórozzuk vagy rakjunk bele lávairtó tablettát. Ezek az ember számára veszélytelenek viszont ezekkel megszakíthatjuk a szaporodási ciklusukat. A szúnyogok képesek érzékelni az emberek szagát is. Használhatunk eukaliptusz olajat, melynek a szaga elnyomja az emberét és így kevésbé leszünk vonzóak a számukra. Rovarirtó szereket soha ne használjunk a bőrünkre fújva. Vigyázzunk a füstölgő spirállal is. Ezek használata csak a szabadban engedélyezett, ugyanis belélegezve ártalmas a számunkra.

Szúnyogriasztó spirál

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!