Minden kisfiú álma, hogy egyszer űrhajós legyen, mert érdekli őket az űr valamint az, hogy hogyan is néz ki a Földünk kívülről. Olyan hatalmas maga az éter, hogy rengeteg kérdés még megválaszolatlan, ami rengeteg kutatást igényel, hogy alaposan fel tudjuk tárni titkait. Elon Musk viszonylag rövid idő alatt hatalmas sikereket ért el ugyanis 2008-ban sikerült a Dragon nevű űrhajójukat ráterelni a bolygónk pályájára, majd 2010-ben vissza juttatni a Földre. 2012-ben pedig sikerült elküldeni űrrakétáját a Nemzetközi Űrállomásra.

Nemrég azonban egy sokkal érdekesebb projektet valósított meg, melynek részleteit lejjebb olvashatjátok.

Még az év elején indították útjára a SpaceX vállalat által megalkotott Falcon Heavy nevű űrhajót, melynek rakománya egy meggypiros színű Tesla Roadster autó és egy Starman (Csillagember) névre keresztelt életnagyságú bábu volt.

A cég által kiadott információk alapján az autó és utasa már át is lépte a Mars pályáját.

A SpaceX twitteren megosztott egy képet, ahol jól látható, hogy hol is van valójában a Tesla. A kép alá azt is odaírták, hogy az univerzum végén lévő étterem lesz a következő megálló. Ez nagyon ismerős lehet azoknak, akik olvasták a “Galaxis útikalauz stopposoknak” című könyvet illetve annak második részét, melynek címe “Vendéglő a világ végén”. Ezek a regények a a világhírű Douglas Adams író fejéből pattantak ki, melyek nagy népszerűségnek örvendtek az emberek körében.

Egyik nagy rajongója maga a SpaceX vállalat alapító atyja Elon Musk, pontosan emiatt olvasható a “Ne ess pánikba” szöveg a Tesla műszerfalának tetején. Mivel Elon imádja David Bowie-t ezért a bábú neve is az egyik dalából ered, melynek címe Starman. Ha ez mind nem lenne elég, a kocsi rádiójából maximális hangerőn bömböl David Bowie: Space Oddity című slágere.

 

Kilenc hónappal az autó kilövése után, sokan feltették a kérdést, hogy ennek a projektnek vajon mi értelme volt. A válasz nagyon egyszerű: Elon Musknak az volt a legfőbb célja, hogy olyan űrhajót csináljon, amely teljesen más oldalról közelíti meg a rakétameghajtást valamint a teherszállítást. A rakéták képesek 63,8 tonnának megfelelő súlyt a Föld pályájára terelni. A másik fő célja az volt, hogy a meghajtó művek ne semmisüljenek meg, hanem térjenek vissza egy megadott helyre. Ezáltal minden egyes kilövés jóval gazdaságosabb lesz.

Az autó nagy valószínűséggel örökre az űrben fog lebegni, bár egy idő után ráállhat a Mars pályájára. Ugyanakkor a tudósok azt jósolják, hogy az elkövetkezendő néhány millió éven belül 6% -os eséllyel fog a Földbe vagy a Vénuszba csapódni.

Ez nagyon rossz hír lehet azoknak, akik hatalmas lelkesedéssel várják, hogy az autó és utasa biztonságosan visszatérjen a bolygónkra. Ám sajnos az is elképzelhető, hogy a bábú újra és újra ugyanezt az utat fogja megtenni élete hátralévő részében. Bár az űrben lévő körülmények miatt az sem kizárt, hogy idővel a kocsi kasznija megsemmisüljön.

Íme a kocsi, amit fellőttek az űrbe:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SpaceX (@spacex) által megosztott bejegyzés,

Az alábbi videó közelről mutatja be a kilövés pillanatát, illetve a rakéta visszatérését.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SpaceX (@spacex) által megosztott bejegyzés,