Valószínűleg a koronavírus már évek óta mutálódott, de senki nem vette észre.

A tudósok legfrissebb tanulmánya alapján a koronavírust már évek óta hordozhatják az emberek, így tudtukon kívül millióan fertőződhettek már meg.

Az új típusú koronavírus kiindulási pontjának tartott vuhani állatpiac, ahonnan a járvány útjára indult még 2019 végén, valójában hatalmas tévedés lehet. A szakértők úgy gondolták, hogy a fertőzés a piacon került át denevérről emberre. A vezető tudósok azonban, azt állítják, hogy a koronavírus-fertőzés már jóval korábban bejuthatott az emberek szervezetébe.

“Azt hiszem, hogy a vírus már egy ideje kering az emberekben. Hogy mióta? Ezt valószínűleg soha nem tudjuk meg. Hónapok, de akár évek óta is terjedhet már köztünk” – ezt Ian Lipkin, járványügyi professzor jelentette ki.

A vírus nem néhány nap alatt, hanem lassú mutációk sorozata után vált halálossá. A folyamat teljesen észrevétlen lehetett, így hiába zajlott a tudósok orra előtt, senki nem vett észre belőle semmit.

“Csak egy szikra lehetett valójában az, ami néhány hónapja beindította a most zajló folyamatot” – mondta Robert Gray.

Mára a tudósok többsége egyetért az elmélettel, miszerint a koronavírus már tavaly december előtt terjedt az emberek között. Jelenleg az olasz szakemberek azt vizsgálják, hogy 2019 utolsó negyedévében az új típusú koronavírus okozhatott-e a megszokottnál magasabb számú és durvább lefolyású influenzát és tüdőgyulladást. Amennyiben a tudósok gyanúja beigazolódik, az azt fogja jelenteni, hogy a jelenleg ismertnél, a fertőzés már sokkal korábban kijutott Kínából.