A koronavírus-járvány rendkívül nagy hatással van a környezetünkre.

Az emberiség ökológiai lábnyoma kisebb lett.

A járvány megfékezése érdekében a kormányok különböző korlátozásokat és intézkedéseket vezettek be, a gazdaság és a vállalatok nagy károkat szenvedtek, de egy nem várt pozitív hatása is van a szabályozásoknak. A világ országaiban leállították a tömegközlekedést, a légi járatok számát csökkentették, ezzel pedig enyhült a forgalom. A legtöbb kormány arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról, az idősek maradjanak otthon. A gyárak és különböző vállalatok pedig részben vagy teljesen leálltak a munkával, gyártással.

Új életre kelt a természet

A koronavírus-járvány azonban, nem várt pozitívumot is hordoz magában. Hatalmas változások mutatkoztak meg a vizek és a levegő szennyezésének arányában. Mivel számos gyár és vállalat ideiglenesen bezárta kapuit, valamint jelentősen kisebb lett a forgalom, csökkent a szmog is. A levegő minősége már egy hónap elteltével jelentős javulást mutatott Kínában. A kényszerleállás pozitív hatása egy sokkal élhetőbb környezetet teremtett.

Természetesen azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy meddig lesz szükség a szigorú óvintézkedésekre, a szakemberek szerint akár hosszabb távú pozitív hatásokról is beszélhetünk majd. Például, a légúti megbetegedések száma is csökkenthet, az azonban nagy kérdés, hogy az élet mikor áll vissza a normál kerékvágásba, ezáltal pedig mikor múlik majd el a járvány környezetre gyakorolt jótékony hatása.

Olaszországban is fellélegezhetnek

Nemcsak Kínában, hanem Olaszországban is sokat javult a helyzet. Eddig az olaszoknál szedte a legtöbb áldozatot a koronavírus. A szigorításoknak és intézkedéseknek köszönhetően viszont, ott is csökkent a légszennyezés. Az űrből készített felvételek is bizonyítják, hogy a járvány jót tesz a klímának.

Velencében már hosszú ideje nem lehetett lelátni a csatornák aljára, most viszont olyan tiszta a vizük, hogy az élet is visszatért beléjük, halak százai úszkálnak bennük. Természetesen nem a vízminőség javulásáról van szó, hanem arról, hogy a forgalom leállása miatt leülepedett az üledék a meder aljára.

A változás Szardínia kikötőiben is tapasztalható, ugyanis ott, Cagliari kikötőjében újra megjelentek a delfinek, vagyis a szennyezés nagy mértékben csökkent.