Többnejűség, háremek, megfelelő oktatás és az alapvető emberi-jogok teljes hiánya, csillogó gyémántok és kötelezően viselendő hidzsáb – az arab feleségek életével kapcsolatban még mindig rengeteg sztereotípia létezik a külföldiek elképzeléseiben, de vajon ebből melyeknek van és milyen mértékű igazságalapjuk azt nehéz megállapítani.

Úgy döntöttünk, hogy lerántjuk a képzeletbeli hijabot, az alaptalan hiedelmekről és megmutatjuk milyen is ezeknek a gyönyörű és misztikus keleti nőknek az élete valójában.

 1. Kötelező érvényű előre elrendezett házasság
 • – Az arab országokban a házasságok fele még mindig előre elrendezett, a szülők akarata szerint. A legtöbben feltételezik, hogy a házasság körülményeibe az újdonsült aráknak abszolút nincs semmilyen beleszólásuk. Valójában azonban, ha a jövendőbeli arának nem tetszik a neki szánt vőlegény jelölt, joga van elutasítani a lánykérést.
 • – Kötelező a házassági szerződés kötése. A világ legtöbb részével ellentétben az arab országokban ez kötelezően érvényes szabály. Amely esetében ha jobban belegondolunk nem feltétlen kell rosszat feltételezni. Ezek a szerződések mindkét fél érdekeit védeni hivatottak.

-Az arab nem házasodhatnak más vallású férfiakkal, mert az ilyen jellegű házasságért kiutasíthatják őket országukból. A férfiak azonban e tekintetben több kiváltsággal rendelkeznek, és keresztény és zsidó lányokat is nőül vehetnek. Ámbár ebben az esetben vállalniuk kell annak kockázatát, hogy a leendő feleség nem kapja meg a házassággal az állampolgárságot, és válás esetén a születendő gyermekek apjuknál maradnak.

 • – A legtöbb arab országban a házasságkötésnek van alsó korhatára. Ez egyöntetűen a férfiaknál és nőknél is 18 év. Persze néhány még fejlődő országban továbbra is népszerű a korai házasság. Szaúd-Arábiában és Jemenben a legtöbb lány már 18 éves kora előtt férjhez megy.
 • 2. Esküvői szertartás
 • Bár a hagyományok egészen eltérőek az egyes országokban, de általánosságban elmondható , hogy az arab menyasszonyok és vőlegények külön ünneplik az esküvőt.
 • A férfiak esküvői ünnepségét általában egy külön napon tartják, mint a menyasszonyét .Néhány egyszerű szabály betartása mellett, melyek a férfiak ünnepsége esetén a következők: a teázás, kávézás és a vacsora összes időtartama nem lehet hosszabb 4 óránál.
 • A menyasszony esküvői ünnepsége ennél nagyobb szabású is lehet, általában hatalmas termekben, pincérekkel, és akár előadó művészek alkalmazásával is emelhetik az ünnepség fényét. Ekkor felvonultathatják a gyémánt ékszereket, a divattervezők által készített különleges ruhákat és cipőket, amiket máskor a hidzsábbal (vagy abaya) és a fátyollal el kell takarniuk. Ez az oka annak, hogy kizárólag a menyasszony ünnepségére csak és kizárólag nők hivatalosak. Férfiaknak szigorúan tilos a belépés. A teljes személyzet is csak női alkalmazottakból állhat, beleértve a fotóst, az énekest, a DJ-t is. Abban az esetben ha egy híres énekest hívnak meg az ünnepségre fellépőként, az nem láthatja sem a menyasszonyt, sem a vendégeket, és egy elkülönített teremben vagy egy kivetítő mögött léphet fel, ahonnan az előadását közvetítéssel élvezhetik a vendégek.
 • A férj látogatását az ünnepségen előre bejelentik, hogy érkezésére minden vendég el tudja takarni magát. Ha a férj férfi családtagjával érkezik az ünnepségre, a menyasszonynak is el kell takarnia magát a hidzsábbal, ugyanis a férj rokonai sem láthatják fedetlen arcát.
 • Az arab kultúrában a nyugatiaktól eltérően tilos alkoholt vagy alkoholhoz fűződő tárgyat ajándékba adni. A nászajándék általában valamilyen kézzel készült berendezési tárgy, ami majd az ifjú pár leendő közös otthonát fogja díszíteni. Férfiaknak nem ajándékozhatnak sem selymet sem semmilyen arany ékszert.

3. Többnejűség

 • A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb házasság ezekben az országokban is monogám. Nem minden arab férfi engedheti meg magának, hogy több felesége is legyen. Az iszlám összességében 4 feleséget engedélyez, de minden feleségnek saját házat kell legyen, illetve a férjnek meghatározottan havonta egyforma értékben ajándékot, ékszert és figyelmet kell biztosítani a hölgyeknek. Az arab világban a férfiak szerelmüket és megbecsülésüket aranyakkal és ékszerekkel fejezik ki. A több feleség többnyire a sejkek és a rendkívül gazdagok kiváltsága.
 • Minden esetben az első házasság a legfontosabb. Nem számít, hány felesége van egy férfinak, az első számít a legfőbbnek, a feleségek között az első mindig a rangidős.
 • Ha a férj egy új feleséget kíván nőül venni, a többi feleségnek ezt el kell fogadnia. A férjük akaratát követniük kell, és nem szabad kinyilvánítani az esetleges ellenérzéseiket. Szabály vonatkozik arra is, hogy minden feleség külön házban él, és nem találkoznak túl gyakran egymással.

4. Válás

 • A hagyomány amennyiben egy férfi el akar válni a feleségétől, a válási szándékát úgy kell kinyilvánítania, hogy háromszor el ismétli: “Elválok tőled”. Ezután a feleségnek még egy ideig a férj házában kell maradnia, hogy kiderüljön, hogy várandós-e. Ezalatt az idő alatt a férj dönthet úgy , hogy visszavonja a válási szándékát azzal, ha háromszor elismétli: “Visszaveszlek.” Ezt a procedúrát egy házasság alatt háromszor van lehetősége végigcsinálni. A harmadik válás után azonban már nem veheti vissza a feleségét.
 • A feleségeknek csak akkor van lehetőségük a váláshoz folyamodni, ha a férjük igazoltan nem bánik velük jól. Az ilyen eseteket azonban alaposan kivizsgálják a bíróságon, bár többnyire igazat adnak a feleségnek.

5. Nők jogai

 • A sztereotípiákkal ellentétben az arab nőket a férfiak igenis nagy tiszteletben tartják. Nem szenvedhetnek hiányt semmiben.
 • Az arab hölgyek a 7. századtól, a legelsők között voltak, akiknek jogukban állt saját akaratuk szerint házasodni,vagy válást kezdeményezni és önálló saját tulajdont birtokolni. Az iszlám törvények úgy tekintenek a férfi és nő közötti házasságra, mint egy szerződésre, ami csak és kizárólag mindkét fél egyöntetű beleegyezésével jöhet létre. Külön figyelmet fordítanak arra, hogy a házassági szerződésben óvják az egybekelés előtt szerzett saját tulajdonú vagyont.
 • Hetente egy teljes nap a nőké. Minden héten egy nap az Egyesült Arab Emírségekben a strandok, a fürdők , és a szépségszalonok kizárólag nők számára tartanak nyitva. Ezekre a helyekre a kiválasztott a napokon férfiak számára tilos a belépés.
 • Egy muszlim feleség mindent csak a férje belegyezésével tehet. Amennyiben el akar menni valahova, azt csak a férje jóváhagyásával teheti meg.

6. Öltözködés

 • A muszlim nőknek bő ruhák alá kell elrejteniük a alakjukat, arcukat pedig fátyollal kell eltakarniuk.Ennek oka, hogy szépségükben csakis a férjük gyönyörködhet, más férfi nem láthatja. A bő-szabású ruhák azonban kedvük szerint bármit viselhetnek. Világszerte rengeteg divatrajongó nő irigyli az arab hölgyek kifinomult öltözködését. A szabály alól kivételt jelentenek a nők ünnepségei, melyeken férfiak nincsenek jelen. Ezeken az eseményeken, pl. mint a korábban említett esküvő ünnepségeken a nők bemutathatják luxus holmijaikat.
 • Ezt a szokást nem követik mindenütt, de szinte valamennyi arab országban a nőknek el kell takarniuk az arcukat. Kuvait az egyetlen olyan arab ország, ahol a nők szabadon viselhetnek európai ruhákat. Bár itt is visszafogottnak és tartózkodónak kell lenniük az öltözködésben.

7. Oktatás és munka

 • Amennyiben egy nő tanulni szeretne, nincs számára megtiltva . Sok nő jár külföldi iskolákba. Jordániában a nőknek csupán 14%-a írástudatlan. Az Egyesült Arab Emírségekben pedg a nők 77%-a jár főiskolára, és az Al Ain Egyetem tanulóinak majdnem 75%-át nők teszik ki.
 • A háztartási munka teljes egészében és kizárólagosan a nők feladata. De a gazdagabb országokban azonban van lehetőség szobalányok alkalmazására akik, elvégzik az ilyen jellegű munkákat, a feleségeknek pedig csak a gyerekszüléssel és a neveléssel kell foglalkozniuk.
 • Karrier lehetősége az arab nők számára is létezik. Az Egyesült Arab Emírségekben az igazgatók 2%-a nő, az adminisztratív jellegű munkakörökben az alkalmazotti pozíciók 20%-át nők töltik be, és az ország teljes munkaerejének 35%-át nők adják. Abu Dhabi tőzsdéjén a befektetők 43%-a is nő. Ezenkívül az Egyesült Arab Emírségekben megengedett az is, hogy nők töltsenek be akár bírói pozíciót, de dolgozhatnak a kormányzatban, akár a rendőrségnél is. Tunéziában a parlamenti helyek több mint 26%-át is nők foglalják el. Az egyetlen akadályozó tényező az lehet, hogy ezeknek a pozíciónak a megpályázását is csak férfi gondviselőjük vagy a férjük engedélyével tehetik meg.