Földünk évente körülbelül tizennyolc millió erdőt veszít el, méghozzá az emberi pusztítás miatt. A tizennyolc millió hektár annyit jelent, mintha egész Panamát területét irtanánk ki. Az emberi kegyetlenség része, hogy nemcsak a fákat vágjuk ki, hanem ezzel együtt állatok ezreitől vesszük el otthonaikat. Ezek az állatok kénytelenek elhagyni természetes élőhelyüket, így valahol máshol kell új otthonra lelniük. Az emberiség egyik legnagyobb célja kell, hogy legyen megőrizni bolygónkat és megállítani annak pusztulását. Ugyanis, ha ilyen ütemben éljük tovább életünket, akkor saját magunkat fogjuk elpusztítani.

Egy brazil pár, Sebastião és Lélia Salgado, bebizonyította, hogy bárki képes befolyásolni az erdőirtást és új területeket létrehozni.

Egyszerűen lenyűgöző, hogy ez az elkötelezett pár ilyen nagyszerű eredményeket tudott elérni: egy elhagyatott tájat valódi paradicsommá változtattak.

Az egész egy egyszerű és békés élet álmával kezdődött.

1994-ben a brazíliai Sebastiao Salgado, fotóriporter hazatért Kelet-Afrikából, ahol dokumentálta a ruandai népirtás borzalmait. Éppen ezért a munka miatt szeretett volna pihenni, mind fizikailag, mind érzelmileg, hiszen egy ilyen traumatikus tapasztalat után mindenki békét keresne. Így hazatért a brazíliai Minas Gerais területére.

Azonban amit látott, az hihetetlenül pusztító volt. Néhány év alatt egy gazdag erdő szinte poros tájjá változott, kiszáradt folyókkal és a vadon élő állatok nyoma nélkül. A területnek mindössze 0,5%-át borították fák.

Ekkor felesége, Lélia olyan javaslatot tett, ami megvalósíthatatlannak tűnt, mégis felkeltette vele férje érdeklődését. Lélia hitt abban, hogyha minden erejükkel a feladtra összpontosítanak, akkor a terület ismét olyan zöld és virágzó lehet, mint amilyen azelőtt volt. Sebastião így nem habozott, támogatta felesége ötletét. A pár úgy döntött, hogy az egész területet újratelepíti egy olyan fajjal, amely ott egyszer már virágzott. Azóta csodálatos átalakulás történt.

Álmukat, hogy erdőt telepítsenek másokkal is megosztották.

Salgado 1998-ban elvette az első magot, de nyilvánvalóan két ember rendkívül kevésnek bizonyult egy ilyen hatalmas munkához. Annak érdekében, hogy helyreállítsák az 1754 hektáros erdőterület elhagyatott darabját, a pár 24 embert alkalmazott, akik éjjel-nappal dolgoztak, természetesen velük együtt. A gyomnövényeket kiirtották, új palántákat ültettek és öntözték a növényeket.

Ugyanakkor Sebastião elkezdte a lelkes önkéntesek, valamint partnerek hálózatának kiépítését, akik finanszíroznák és támogatnák hatalmas projektjüket. A küldetésükre való figyelem felkeltése érdekében a pár környezetvédelmi szervezetet hozott létre, az Instituto Terra-t.

Az Instituto Terra fő célja az ökoszisztéma helyreállítása a térségben, atlanti-erdős palánták előállításával. Ez azonban még nem minden, ugyanis emellett folytat egy oktatási kampányt is, amelyben az iskolás gyerekek, tanárok, gazdák és helyi tisztviselők is egyaránt részt vesznek. Az intézet tanácsokat is nyújt a gazdálkodóknak, bányászoknak és az erdő területén dolgozó embereknek is.

A szervezet rendkívül keményen dolgozott, a munkának pedig meg lett a gyümölcse. A régióban őshonos trópusi fák nagyon gyorsan virágozni kezdtek, annak ellenére, hogy ez a terület évtizedek óta súlyos erdőirtásban szenvedett. Az erdő napjainkra már teljesen újjászületett és ismét virágzik.

Az eredmények igazán lenyűgözőnek bizonyultak. 1998 óta a pár több, mint 4 millió csemetét ültetett, 293 fafajtát és 1502 hektáros trópusi erdőt állítottak helyre. A kopár föld után ma már egy trópusi paradicsom tárul a szem elé.

Az új erdőnek hála egy egész ökoszisztéma újjáépült a semmiből. Az újratelepítésnek köszönhetően megszületett egy trópusi mikroklíma, amely visszahozta csapadékot és a vízzel megtöltött patakokat.

Az új erdő egészséges ökoszisztémája nemcsak a helyi tájat mentette meg, hanem a vadállatok is visszaköltöztek a területre. A vadon élő állatok visszatérése az új erdő legfontosabb pozitív aspektusa. Mivel elegendő élelem és védelem van számukra, több mint 172 madárfaj, 33 emlősfajta és 15 kétéltű és hüllőfaj költözött haza és közülük sokan veszélyeztetettek.

Salgado és felesége, Lélia eltökéltsége bizonyította, hogy kemény munkával ugyan, de a legnagyobb eredmények még a legkisebb lépésekkel is elérhetőek. Éppen ezért itt az ideje, hogy mindannyian hozzájárulnunk bolygónk védelméhez.