A nagyszülők egy gyermek életében jelentős szerepet töltenek be. Főleg akkor, ha már nyugdíjasok vagy olyan munkát végeznek, ami mellett sok a szabadidejük. A gyermekek általában a nyári szünetben töltik a legtöbb időt a nagyszülőknél, amíg a szülők dolgoznak. Természetesen a kicsik jól érzik magukat, hiszen gyakorlatilag azt csinálhatnak, amit akarnak. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy ez több kárt okozhat, mint hasznot. Hogy miért?

Rendkívül egyszerű oka van ennek, hiszen mind a nagyszülők, mind pedig a szülők más-más generációt képviselnek, ezzel pedig más-más nevelési módszert részesítenek előnyben. Ennek következtében a pedagógiai módszerek nem feltétlenül vannak szinkronban. Míg valamit a nagyi megenged, addig a szülő nem. És, el is jutottunk arra a pontra, amikor azt kell mondjuk, hogy jönnek a nézeteltérések és konfliktusok. Így minden szülőnek érdemes alaposan megfontolnia, hogy gyermeke mennyi időt töltsön a nagymamával, nagypapával.

A gyermeknevelési módszerek elavultak.

Az elmúlt évtizedekben számos dolog megváltozott egy gyermek nevelésével és ellátásával kapcsolatban. Annak idején a víz ideális hőmérséklete, amelyben a baba fürdött 37 fok volt, ma már csak 33-34 fok. Amikor még a nagymamák voltak szülők nem léteztek speciális készítmények, például bébiételek, tápok, babavizek és így tovább, így ők tejet és gyümölcslevet adtak csemetéiknek. Napjainkban viszont a babák számára előállított ételekben és italokban minden számukra elengedhetetlen vitamin megtalálható. Továbbá, az internetnek híre hamva nem volt, így semmilyen tanácsot nem leshettek el a gyerekneveléssel kapcsolatban, ami a mai szülőknek már nagyon hiányozna.

Mit tehetünk? Nyugodtan mondjuk el a nagyszülőknek, hogy változnak az idők, így a gyereknevelés módszerei is. Annak idején lehetett helyes, ami most egyáltalán nem az. Ha vitára van szükség, akkor ne féljünk veszekedni, ugyanis a nagyi ebben az esetben nem szülő, így alkalmazkodnia kell ahhoz, amit mi mondunk vagy teszünk.

Mutassuk be a saját nevelési módszerünket.

Az, hogy bántak és nevelték nagyszüleinket, jelentősen meghatározta saját gyermeknevelési módszereiket. Annak idején a szigor nagyon jó módszernek bizonyult, de napjainkban ezzel már nem megyünk semmire. Akkoriban egy síró gyermekhez sem rohantak oda azonnal, hagyták, hogy saját magától nyugodjon meg. Ma már azonban, a szakértők ezt egyáltalán nem javasolják. A szeretet és gyengédség kimutatása sokkal fontosabb.

Mit tehetünk? Szülőként tájékoztatnunk kell a nagymamát arról, hogyan és milyen módszert választottunk gyermekeink felnevelésére. Nagyon fontos, hogy ez mindkét nagymamára vonatkozik, kivétel nélkül. Amit az egyiknek tilos, azt a másiknak is, vagyis kötelesek tiszteletben tartani a mi döntésünket.

Kényeztetés

Mindannyian pontosan tudjuk, hogy a nagyik imádják kényeztetni unokájukat. Nem véletlen az a mondat sem, hogy elrontják a gyerekeket. Lényeges, hogy minden dolgot ugyanúgy kell csinálni a szülőknek és nagyszülőknek, különben összezavarják a gyereket. Ha például otthon a gyereknek el kell pakolnia maga után, evés vagy játék után, de a nagyinál nem, akkor fogalma sem lesz róla, hogy mi a helyes és ki, mit vár el tőle.

Mit tehetünk? Itt is a legfontosabb az egyeztetés. A nagyszülőnek tudnia kell, hogy a szülő mit vár el gyermekétől és mértéktelen szeretete ellenére ő sem engedhet ebből.

A családi élet befolyásolása.

A nagymama szerves része szeretne lenni a gyermek életének, de ez bizonyos esetekben azzal jár, hogy befolyásolja a családi életet. Részt akar venni a vásárlásban, a főzésben, sőt, az oktatásban is. Ez pedig szintén nagyon és heves vitához vezethet. Hiszen a nagyi nem határozhatja meg, hogy a gyermek mit egyen vagy éppen mit és hogyan tanuljon.

Mit tehetünk? A válasz egyszerű. Meg kell húznunk a határokat. Ha mindenki tartja magát a szabályokhoz, akkor minden rendben lesz.

A szülő tekintélyének aláásása.

A gyerek szemében gyakran a nagyszülő a jó, a szülő pedig a rossz. Mindez azért van, mert a nagyi túl engedékeny, semmiért nem szól rá a gyerekre, gyakorlatilag a nagyinál mindent szabad. Ha a szülő leszidja a gyereket, de a nagyi azt mondja, ne törődjön vele, akkor máris aláásta a szülői tekintélyt. Ennek következtében a gyermek ellenszegül szüleinek, főleg akkor, ha tudja, hogy a nagymama megvédi őt. Ez a későbbi problémás viselkedés alapja lesz.

Mit tehetünk? Mindenképpen el kell mondani a nagyinak, hogy fogja a mi pártunkat vagy maradjon pártatlan. Egyetlen veszekedés során se a gyereknek adjon igazat, legalábbis ne a gyerek füle hallatára. A gyerek sosem küldhető szembe a szülők akaratával.

Lassul a gyermek fejlődése.

A szülők a rengeteg munka miatt hagyják gyermekeiket a nagymamánál. Ez pedig korántsem biztos, hogy jó a gyereknek. Egy gyermek mindig a felnőtteket utánozza, így, ha a sok munka miatt keveset látja szüleit, akkor nincs előtte követendő példa. Továbbá, ha sokat panaszkodunk munkák miatt, akkor valószínűleg a munkát is nagy ívben kerüli majd a későbbiekben.

Mit tehetünk? Mindenképpen ki kell vennünk részünket a gyereknevelésből. Jó, ha a nagyi segít néha, de ez ne legyen állandó. Még akkor se, ha a karrierünk bánja. Ahhoz, hogy gyermekünk a megfelelő mértékben fejlődjön, szükség van a szülői jelenlétre is.

Felelős döntések meghozatala.

A gyermeknevelés alatt számtalan komoly döntést kell meghoznia a szülőknek, együtt. Abban az esetben viszont, ha ezt ők maguk nem teszik meg, akkor a nagymama lép a tettek mezejére. És ez, nem feltétlenül jó.

Mi tehetünk? A szülő felelősséggel tartozik gyermeke egészségért és boldogságáért. A gyermek számára biztosítani kell a támogatást, a segítséget és nem utolsó sorban a szeretet.

Túlzott törődés

A nagymama túlságosan is óvja unokáit. Hiába van odakint harminc fok, sapkát ad a gyerekre. Hogy segítsen neki, megírja helyette a házi feladatot. Természetesen ezeket nem rossz szándékból teszi, sőt, azt hiszi jól cselekszik, de ez nem így van. A túlzott törődés és gondoskodás ugyanis, hosszabb távon hatalmas problémákat kreál.

Mit tehetünk? Meg kell mutatni a nagyszülőknek, mi magunk hogyan viselkedünk gyermekünkkel és megkérni őket, hogy ők is hasonlóan cselekedjenek. A szülők által felállított szabályok betartása rendkívül fontos szerepet játszik a gyermek fejlődésében.

Túletetés

Tanulmányok kimutatták, hogyha a nagyinak jelentős szerep jut a gyereknevelésben, akkor ezzel egyenesen arányosan az elhízás kockázata is nő. A gyerekek képesek befolyásolni a nagyszülőket, így bármikor enni vagy nassolni valót kérnek, a nagyi odaadja azt. Bár valószínűleg tudja, hogy nem kellene, de képtelen ellenállni unokája kérésének.

Mit tehetünk? A nagyszülőknek is ismernie kell a gyerekekre leselkedő veszélyeket, különösen akkor, ha a gyermek túlsúlyos vagy azzá válik. Megnő a kockázata a cukorbetegségnek, szív-és érrendszeri betegségeknek és az allergiának, asztmának is. Már nem divat a csont és bőr felfogás, de, ha a gyerek vékony, az nem jelenti azt, hogy éhes, nem kap enni és nincs rendben az egészsége.

Te mit gondolsz erről?