Manapság rengeteg ország tiltja be azon cirkuszoknak a működését, ahol állatokkal akarnak műsorokat eladni. Sajnos, ez nem volt mindig így. Szerencsére manapság előtérbe kerültek az állatok jogai, de régebben és néhol még ma is, nem/nincs olyan előadás, ahol állatok szerepeltek/szerepelnek. De mi a helyzet a dolgozókkal? Régen előszeretettel alkalmaztak olyan embereket, akiknek volt valami deformitásuk, és érdekes módon hatalmas népszerűségnek örvendtek. A cirkuszokban ma is vannak különlegesebb emberek(például a szakállas hölgy), de alapvetően a különböző fogyatékosságokat ma már nem használják fel a népszerűség növelésére. De nézzük csak, milyen műsorokkal szórakoztatták az embereket a századelőn?

  1. Alar, az emberi nyíl

Pansy Zedora hatalmas népszerűségre tett szert mint az Emberi nyíl. Nővérével együtt dolgoztak annak idején a Barnum&Bailey cirkusznál, ahol közös produkciójukkal nyűgözték le a közönséget. Pansy-t egy hatalmas nyílból lőtték ki, akit nővére a trapézról elkapott. A közönség teljesen le volt döbbenve, hogy mekkora figyelem és koncentráció szükséges ahhoz, hogy pontosan a nővéréhez érjen oda, és ne legyen baleset belőle.

2.Grady Stiles, a homár fiú

Grady születési rendellenességét fordította saját javára. A karjai és kezei nem fejlődtek ki rendesen. Mivel édesapja is egy utazó cirkuszban dolgozott, így jött a lehetőség, hogy ő is kipróbálja magát. Érdekes módon a fogyatékossága ellenére kétszer nősült meg, valamint 4 gyereke született, akikből kettő szintén örökölte a betegséget.

3.Mademoiselle Octavie LaTour

A hölgy kaszkadőr volt, aki dolgozott a Ringling Brothers-nél és a Barnum&Bailey cirkuszban is. 1905-ben még annyira új dolognak számítottak az autók, hogy még nem igazán tudták, hogy mennyire biztonságosak, de a hölgyet ez nem érdekelte. Egy különleges rámpán mutatta be mutatványait, amivel lenyűgözte a közönséget és hatalmas népszerűségre tett szert.

4. Frank „Ágyugolyó” Richards

Frank Richards arról lett híres, hogy egy ágyúból kilőtt golyót meg tudott állítani a gyomrával. Később megengedte, hogy a nézők ugráljanak a gyomrán, de igazán az ágyúgolyó mutatványa tette őt híressé.

5.Josephine Giradelli, a Tűzkirálynő

A hölgy először 1816-ban lépett fel első mutatványával. A nézőket sokkolta, amiket láttak. Josephine Giradelli forrásban lévő ólmot öntött a szájába, forró vasedényt rakott a fejére, mezítláb sétált végig a parázson és forró olajba is nyúlt puszta kézzel. Többször megkérdőjelezték tehetségét, de sokan elismerték, hogy mekkora koncentráció kell ahhoz, hogy ne legyen baj.

6. El Niño Farini és Mademoiselle Lulu

Samuel Wasgate egy árva volt, akit az akrobata Leonard Hunt fogadott magához. Sam 10 éves korában vált híressé El Niño Farini néven. Mutatványa tulajdonképpen úgy nézett ki, mint ahogy a képen látható. Sam-et egyszer baleset érte, ahol kiderül valódi neme. Felépülése után is férfiként folytatta mutatványait.

7. Tom Thumb tábornok

Charles Sherwood Stratton Tom Thumb tábornok néven szerzett magának világhírnevet. 5 évesen kezdett el turnézni, ami meghozta neki a gazdagságot. Később luxusban élt és üzleti kapcsolataira kezdte inkább irányítani a figyelmét. Stratton kétszer találkozott Viktória királynővel, és az akkor 3 éves walesi herceggel, aki később VII. Edward király lett.

8. „The LionDrome” – utazás egy oroszlánnal

A képen Ethel Purtle és oroszlánja látható. Az 1920-as években nagyon sok különleges, a gravitáció szabályainak ellentmondó rámpákat építettek. Ebből több mint 100 volt az USA-ban, azonban a legkülönlegesebb mutatványt mégis Ethel mutatta be. Megszelídített oroszlánjával mutatta be előadását, azonban nagyon kellett figyelni, hogy ne legyen baleset, mivel az oroszlánt ilyenkor rendkívül nagy stressz érte.

9. A szakállas hölgy

Annie Jones A Ringling Bros-nál és a Barnum&Bailey-snél dolgozott. 5 éves korában kezdett arca szőrösödni, ami kezdetben zavarta, mivel sokan csúfolták. Később rájött, hogy ezt hogyan tudná saját malmára hajtani, így beállt a cirkuszba. Hatalmas sikerre tett szert, és férfiak keresték így is a kegyeit.