A fogíny vérzés számos problémára utalhat. Nem is igazán szoktak vele foglalkozni az emberek, mivel rendkívül gyorsan el is áll. Ha egyébként komolyabb bajunk nincs, csak kicsit gyulladt az ínyünk, pár házi praktikával tudjuk is orvosolni.

1.

Használjunk gézt

Ha vérzik az ínyünk rakjunk nedves gézt a szánkba és szorítsuk oda. Rendszeres vérzés esetén érdemes egy fogorvost felkeresni.

2.

A vérzésre használjunk hideg borogatást. De jégkocka vagy mirelit is megteszik. Szorítsuk az arcunkhoz 10 percig, ha nem múlik, érdemes egy orvost felkeresni. A meleg borogatást pedig fájdalomcsillapításra tudjuk ajánlani.

3.

Készítsünk otthon sós szájvizet

A recept a következő:

Egy csésze langos vízben keverjük el egy teáskanál tengeri sót. Addig keverjük, míg fel nem oldódik. Kortyoljunk belőle, 30 másodpercig tartsuk a szánkban, majd köpjük ki. Ezt érdemes 4-5-ször megismételni, napi 2-szer, reggel és este. A sós víz csökkenti az íny duzzanatát, valamint lúgos környezetet teremt, ami nem épp kedvez a baktériumok elterjedésének.

4.

Használjunk alkoholmentes szájvizet

A szájvíz egy remek megoldás a baktériumok pusztítására, de jó hatással van az ínyre, mivel a gyulladást is csökkenti.

5.

Tea, nem csak télen

Ha épp teát főztünk, ne dobjuk ki a használt teafiltert. A teafiltert hagyjuk teljesen kihűlni, majd rakjuk a gyulladt ínyre. 5 percig tartsuk ott. A tea tanninsavat tartalmaz, ami segíti az íny gyógyulását. A legjobb megoldás a kamilla tea. A kamilla gyulladáscsökkentő hatása már régóta ismert, és teaként fogyasztva ízesítés nélkül is rendkívül finom.

6.

Együnk ropogós zöldségeket

A zeller és a sárgarépa nyersen a fogkefe után a 2. legjobb fogtisztító. Eltávolítja a maradék ételt a fogaink közül, valamint megakadályozza az ínybetegségek kialakulását. Mivel kis mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, így nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz sem.

7.

Együnk több leveles zöldséget

 A zöld leveles zöldségek, például a spenót, a kelkáposzta és a saláta kiváló K-vitamin forrása. A K-vitaminnak nagy szerepe van a vér alvadásában. Ezért nem mindegy milyen gyorsan áll el a vérzés. De nemcsak emiatt fontos beépíteni a zöldségeket a szervezetünkbe, jótékony hatásaik már régóta ismertek.

8.

A méz

Öblítsük át alaposan a szánkat, majd az ujjunk és a méz segítségével masszírozzuk át az ínyünket. A mézben található propolisznak nevezett anyag miatt természetes antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságai vannak. Ügyeljünk azonban arra, hogy a méz az ínyre jusson, mert ha van egy-két lyukas fogunk, okozni fog pár kellemetlen percet .