Hollywood soha nem alszik, ahogy a filmkészítők sem, így folyamatosan jönnek ki a jobbnál jobb produkciók, amik előbb a mozikba, később pedig a televíziók képernyői elé ültetnek le minket újra és újra. A forgatási helyszínek változatosak, a főszereplők hol a tengerparton, hol pedig a világ legnagyobb városaiban kápráztatnak el minket. És, ha már a nagyvárosokról van szó, akkor a magyar főváros, Budapest sem maradhat ki a sorból.

Nem is gondolnánk, hogy mennyi filmet készítettek kis hazánk fővárosában, hiszen az esetek többségében Budapest egy-egy másik várost alakított. Ennek ellenére persze voltak kivételek, amikor a magyar fővárost teljes valójában mutatták meg a világ filmrajongóinak. Cikkünkben olyan produkciókat válogattunk össze, amelyeket Magyarországon forgattak és lehet, hogy te nem is tudtál róla.

Én, a kém

Az Én, a kém című film forgatására nemcsak, hogy Magyarországon került sor, hanem itt is játszódik. Budapestből számos ikonikus hely feltűnt a filmben. Az egyik ilyen például, amikor Eddie Murphy és Owen Wilson rendkívül szorult helyzetbe kerül és a Clark Ádám tér felett lógnak, háttérben a Lánchíddal.

A kém

A film, amiben Jason Statham a Balatonon szeretne áthajózni Olaszországba és Görögországba. A jelenetben azt mondta, “Csak én leszek, meg a tenger”. Ha Magyar Tengernek nevezzük a Balatont, akkor nem is tévedett olyan nagyot. Igen, kissé vicces a jelenet, de a rendezők így akarták és nagyon jól tették. A produkcióban kis hazánk tehát önmagát alakította. Magyar nevezetességek, magyar rendőrautók és magyar beton, amiben Melissa McCarthy is elakadt a motorjával. Budapest az eredeti tervek szerint Párizst “játszotta” volna, ám a rendezőket és a színészeket is lenyűgözte a magyar főváros.

Herkules

A 2014-es filmről nem feltétlenül mondanánk meg, hogy Magyarországon forgatták, legalábbis elsőre. A produkcióban viszont olyan ismerős arcokkal találkozhatunk, mint például a szupermodell, Palvin Barbi. A főszereplő, Dwayne Johnson vicces instagram fotókkal tudatta rajongóival, hogy éppen hol van szerény kis országunkban.

Evita

Az Evita című film 1996-ban készült és Buenos Airesben játszódik, ám több jelentben is Budapest helyettesíti az argentin fővárost. Keleti pályaudvar, Szabadság tér, Andrássy út, ahol megjelennek a főszereplők, vagyis Madonna (Eva Peron) és Antonio Banderas. Az ok, amiért nálunk forgatták a filmet kissé elszomorító, ugyanis a ’40-es években játszódó produkcióhoz képest Buenos Aires túl modernnek bizonyult.

Die Hard 5.

A Die Hard ötödik részét 2013-ban mutatták be a moziban. Budapest Moszkvát alakítja a filmben, amiben Bruce Willis a Hősök terén is lövöldözött, ezért a 76-os villamost el kellett terelni. A produkció ugyan nem érte el a várt sikereket, de jó néhány magyar hírességgel találkozhattunk benne, mint például Árpa Attila, Ganxsta Zoli és Növényi Norbert, akik az orosz maffia tagjai voltak, de mellettük Kamarás Iván is megmutatta magát néhány jelentben.

Terminátor: Sötét végzet

A produkciónak jó néhány jelenete fővárosunkban készült, ám a helyszínek egyáltalán nem felismerhetőek, mivel az Origo Film Studio beltéri tereit használták a forgatás során. A szemfüles rajongók viszont könnyedén kiszúrhatják a Ferihegyi repteret, ugyanis néhány jelenetet ott is filmre vettek.

Gemini Man

Will Smith több alkalommal is járt hazánkban és odavan Budapestért. Talán te magad is láttad a színész Lánchídon táncolós videóját. A Gemini Man című kémfilm forgatásakor több hetet is hazánkban töltött. A produkcióban felfedezhetjük a Mátyás templomot, a Széchenyi fürdőt, a Halászbástyát és még más magyar nevezetességeket. Egyébként elegendő csak a plakátra nézni, amin a magyar Országház épülete látható.