A hideg tél és hűvös tavasz után vágyunk egy kis melegre, amit a nyár megadhat nekünk. Bár nem mindannyian bírjuk ugyanúgy a hőséget, ennek ellenére a nyár képes feldobni a hangulatunkat, főleg, ha szabadságon vagyunk. Gyermekkorunkban mindig vártuk a nyarat, hiszen végre nem kellett iskolába menni, nem volt semmi dolgunk. Szüleink vagy nagyszüleink strandra vittek minket, táborokba mentünk és élveztük a meleget, a vizet és a napsütést.

Persze felnőttként már egy kicsit más a helyzet, de ettől függetlenül sokkal jobb a kedvünk, ha napsütésre és madárcsicsergésre ébredünk. Végre hosszabbak a nappalok, sokáig van világos, így még munka után is lehetőségünk van strandolni vagy sportolni.

Cikkünkben olyan érdekes tényeket osztunk veled a nyárról, amiket valószínűleg eddig nem tudtál.

A nyár a mérsékelt égöv egyik évszaka, a tavasz és az ősz között. Ha a déli féltekén nyár van, akkor az északin tél és fordítva.

A csillagászati nyár a nyári napfordulótól az őszi napéjegyenlőségig tart, azaz az északi féltekén a kezdete június 20., 21. vagy 22., a vége pedig szeptember 22., 23. vagy 24.

A meteorológiai nyár június elsejétől augusztus 31-ig tart.

A nyár messze a legforgalmasabb időszak a mozikban, ugyanis a nyári hónapokban a teljes éves jegyértékesítés jelentős részét megszerezhetik a multiplexek.

A leghíresebb nyári filmek közé tartozik a Csillagok háborúja, a Jurassic Park, Batman – A sötét lovag, ET: A Földönkívüli, Forrest Gump, A szellemirtók és a Terminátor.

Az Egyesült Államokban az öt legnépszerűbb nyári vakáció: a strand/óceán (45%), egy híres város (42%), a nemzeti parkok (21%), egy tó (17%) és üdülőhely (14%).

Az Eiffel-torony nyáron magasabb, mint télen, ugyanis a hőségben a fém kitágul.

A júliusi hónapot Julius Caesar tiszteletére nevezték el. Az augusztus pedig, Caesar unokaöccse Augustus után kapta nevét.

A tudósok szerint a nyáron született csecsemők gyakrabban szenvednek hangulatingadozástól, mint a többi évszakban világra jött babák.

Dél-Angliában több, mint 37 ezer ember gyűlt össze Stonehenge-ben, hogy megnézze a nyári napfordulókat.

A nyári hónapokban többen vetnek véget életüknek saját kezűleg, mint a többi évszakban. A szakemberek szerint, ennek oka többek között szezonális hormonális változás.

Az ősi pogányok tábortüzekkel ünnepelték Szent Iván napját. Azt hitték, hogy a növények olyan magasra fognak nőni, amilyen magasan a pár átugorja a tüzet.

Tanulmányok szerint a férfiak nagyobb valószínűséggel csalják meg nyáron barátnőjüket, feleségüket. Tegyük hozzá, hogy ez logikusnak is tűnik, ha már megcsalásról van szó, ilyenkor ugyanis sokkal többet látunk egymásból.

A modern korszak első olimpiai játékai az 1896-os nyári olimpiai játékok voltak, amit hivatalosan is az első olimpiai játékoknak neveztek a görögországi Athénban.

A görögdinnyét a világ minden pontján kedvelik, főleg, a forró nyári napokon, jó hidegen. A görögdinnye a tökök családjának része, aminek 92 százaléka víz. Az amerikaiak fejenként akár harminc kilogramm dinnyét is elfogyasztanak egyetlen nyár alatt.

A pálcikás jégkrémet egy 11 éves San Francisco-i kisfiú találta fel, méghozzá teljesen véletlenül. Télen kint felejtett egy pohár üdítőt a teraszon, ami másnap reggelre megfagyott. Később a jégkrémet New Jersey egyik vidámparkjában kezdte árusítani. Az első jégkrém cseresznye ízesítésű volt.

Július, az északi félteke legmelegebb nyári hónapja, a Nemzeti Fagylalthónap. Az amerikaiak rengeteg fagylaltot fogyasztanak el csak júliusban, a legnépszerűbb ízesítés pedig a vanília és a csokoládé.

A közhiedelemmel ellentétben a bűnözés aránya nem növekszik a nyári hónapokban. Az évszakok változásával a bűncselekmények típusa azonban, megváltozik. Nyáron kerékpárokat, autókat és a benne lévő tárgyakat lopják leginkább.

Szent Iván éjszakáján az emberek táncolnak és úgy tartják, hogy varázslat jár át mindent.

A bejegyzett leghosszabb bikini felvonulás 2012. augusztus 19-én volt Kínában, 1085 résztvevővel.

A nyár a “leghalálosabb”évszak, ugyanis ilyenkor történik a legtöbb baleset.

Az ősi civilizációk is ünnepelték a nyári napfordulót. Az ókori görögök a mezőgazdaság istenét, Cronust, a rómaiak Vestát, a kínaiak pedig Yint ünnepelték.

A polgárháború előtt még nem volt nyári vakáció, a vidéki iskolákban csak a tavaszi vetés és az őszi aratás idején volt szünet, míg a városi iskolákban folyamatos volt a tanítás. A hosszú nyári szünet csak a 20. század elejétől létezik.

A gyerekek nagyobb valószínűséggel fogynak le a nyári hónapok alatt, mivel ilyenkor a legaktívabbak és a nagy melegben kevesebb ételt fogyasztanak.

A Forbes magazin szerint a leggyakoribb nyári sérülések a játszótereken, gördeszkázás vagy trambulinozás közben fordulnak elő.

Tanulmányok szerint a párok leggyakrabban a nyár elején, nem pedig a végén szakítanak. Még így is a nyári szakítások száma a legkevesebb, a listát ugyanis a december vezeti, illetve a hétfői napok.

A kórházba való bekerülés legveszélyesebb időszaka a nyár, ugyanis az orvosok többsége ilyenkor nyaral. Főleg a július a kockázatos, ekkor a halálozási arány 8-24 százalékkal növekszik.

Furcsán hangzik., de a legnépszerűbb válási időszak a január után a július, augusztus. A tanév megkezdése előtt többen kezdeményeznek válást, mert ilyenkor egy esetleges költözés esetén a gyerekeket új iskolába tudják íratni.

Az amerikaiak évente, a nyári hónapokban több, mint hét milliárd hot-dogot fogyasztanak el.