A legelső dolog, ami eszünkbe jut Svájcról, hogy elképesztően gazdag ország, illetve tele van szebbnél-szebb helyekkel, tájakkal…illetve, hogy rendkívül finom a csokoládéjuk. Ezen kívül nem igen van róla információnk. A mai cikkünk elkészítése során viszont törekedtünk arra, hogy lebilincselő, érdekes, és ritkán hallott tényeket írjunk róla, ami biztos, hogy megváltoztatja az országgal kapcsolatos nézeteidet, véleményedet. Lássuk titeket melyik tény lep meg legjobban.

1, Svájcnak nincs fővárosa, sem elnöke

Sokan azt gondolják, hogy Bern Svájc fővárosa holott ez nem igaz. Valószínű azért gondolják, mert itt található a Szövetségi Parlament. Az itt élő emberek szavazhattak, hogy mely város legyen a főváros, de a szavazással nem jutottak semmire, így maradt a különleges helyzet, miszerint nincs főváros. Ennek ellenére négy nyelve is van, ami a német, francia, rétoromán és az olasz.

2, Kötelező a katonaság

Svájcban még mindig él az a szokás, miszerint a 18. életévüket betöltő fiatal férfiaknak be kell vonulniuk katonának. Ez azért is jó, mert korán megtanulják használni azokat az önvédelmi eszközöket, amiket legálisan is lehet otthon tartani. Annak ellenére, hogy az ország elég pacifista úgy gondolják jobb félni, mint megijedni.

Statisztikai adatok szerint ebben az országban a legkevesebb a bűnözés úgy, hogy a 8 millió lakos közül 4 milliónak van golyóval rendelkező önvédelmi eszköze.

3, Ebben az országban a lefizetés legális

Svájcban legális valakit pénzzel lefizetni. Ez már csak abból kifolyólag is nagyon érdekes információ mivel köztudott, hogy a korrupció elleni lista harmadik helyén szerepel az ország. Nem értjük mi ezt…

4, A kiszabott bírságok összege arányos a fizetésekkel

Svájc gyakorlatilag az egyetlen olyan ország, ahol a bírságokat az emberek jövedelme alapján szabják meg. Legutóbb egy férfit gyorshajtás miatt több, mint 200 millió forintra büntették. Ez azért van így, mert itt nincs központilag meghatározva a büntetések értéke.

5, Legnagyobb export termékük a csoki

Mindenki tudja, hogy a Toblerone márkájú csoki svájci, ami mellé egy másik ínycsiklandó édesség is társult, mely a Ruby nevet kapta. Utóbbi még nem terjedt el annyira, mint a Toblerone, viszont már most sokan keresik, mivel elképesztően finom. Az országban található Valcambi cukrászda aranytömböket készít csokoládéból, amit akár fizetési eszközként, vagy ajándékként is lehet használni.

6, Eredetileg római származású a svájci bicska

Nem a svájci emberek készítették el a legelső bicskát, ugyanis már az ókori Rómában volt több prototípusa. Akkoriban rengetegen használták ezt a szerkezetet, melybe kés, villa, kanál és egy fogpiszkáló is volt. A mostani bicskákban már nem ezek vannak, sőt a benne lévő dugóhúzó nem is svájci. Az Japánban készül.

7, A Mikulás nem egyedül érkezik a gyerekekhez

Ahogy a világ legtöbb helyén, úgy Svájcban is december 6-án érkezik a Mikulás vagy másnéven a Samichlaus. Egyetlen különbség talán az, hogy egy nagyon érdekes illető jön vele, aki nem annyira barátságos megjelenésű, mint a Télapó. A sötét ruhát viselő, sötét arcú illetőt Schmutzlinak hívják, aki a rossz gyerekeket látogatja meg.

8, Hotel, ami a csillagos ég alatt van

Svájcban van egy hotel, aminek az a különlegessége, hogy nincsenek falai sem teteje. Gyakorlatilag csak egy ágy és egy saját bejáratú szobapincér tartozik a “szobához”. Csodája abban rejlik, hogy az ágyból fekve tökéletes látvány nyílik a csillagokra, valamint a tájra. A hotelt egy testvérpár, Fank és Patrick Ricklin hozták létre.

9, A tavasz érkezését a gesztenyefa levele szimbolizálja

Genfben hivatalosan az jelzi a tavasz közeledtét, ha megjelennek az első levelek a gesztenyefákon. Ennek csak az az érdekessége, hogy akadtak évek, mikor más és más időpontban jelentek meg a levelek. Például 2002-ben decemberben, 2006-ban pedig kétszer is volt tavasz egyszer márciusban egyszer pedig októberben. Ám a legtöbbször márciusban jelennek meg a levelek.

10, Törvény tiltja, hogy csak egy tengerimalacot tartsanak az emberek

Ennek a különleges törvénynek az az oka, hogy kutatások szerint a tengerimalacok társas lények, vagyis szükségük van valakire ahhoz, hogy vidámak legyenek és éljenek. Mivel Svájc nagyon szereti az állatokat, ezért úgy védte meg őket, hogy törvényt iktatott be. Ha egy családban elpusztul az egyik tengerimalac akkor azonnal be kell szerezni egy másikat.

11, Svájcban a férfiak rendkívül későn kötnek házasságot

A svájci férfiak átlagosan 31,8 éves korukban kötnek házasságot a nők pedig 29,5 évesen. Svájcban a válások aránya körülbelül 43%, és az elvált nők átlagéletkora 30,4 év.

12, A svájci egyetemek olcsók

A genfi egyetem tandíja fél évre 160-170 ezer forint között mozog. Ez az árkategória a legtöbb országban az állami egyetemeken tapasztalható, de itt könnyen találsz magánokat. Például egy amerikai egyetemhez képest egy szakirány elvégzése kb. ajándék.

13, Lakhatás szempontjából az egyik legdrágább hely

A Mercer megélhetési költség felmérése szerint Zürich a világ harmadik legdrágább városa, viszont a legnépesebb is. Egy ház ára kb. 4,3 millió forint/ négyzetméter. Az átlagos havi bérleti díj 770-780 ezer forint között mozog, ha egy három szobás lakást veszünk alapul. Az átlagkereset viszont 34,4 millió forintnak megfelelő összeg. Szóval nem igen panaszkodhatnak.