Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy Észak-Korea mennyire el van maradva mind technikailag, mind közlekedésileg, mind mindenhogyan. Az emberek egyes tartományokban azt sem tudják, hogy mi is az autó vagy a mobiltelefon, mert olyan szegénység uralkodik ott. A legnagyobb változás egyedül az ország fővárosában Phenjanban volt. Nyilván ott sokkal több modern épület és megannyi turisztikai látványosság van, ám a környező falvakban körülbelül olyan viszonyok uralkodnak, melyeket 10-20-30 évvel ezelőtt tapasztalhattunk meg. Sajnálatos módon nem tudnak kitörni ebből a közegből, így kénytelenek megbarátkozni ezzel a helyzettel.

Mai cikkünk azért jött létre, hogy bemutassuk nektek, milyen érdekes tények szivárogtak ki a szegényebb tartományokból, melyeket nekünk nagyon nehéz elképzelni.

Egy ház Phenjanban.

Észak-Koreában sok modern épület van, ám egyes részein még mindig régi típusú épületek vannak, melyek előtt hagyományosan díszített szobrok láthatók.

Dzsucse eszme tornya

Phenjan, Észak-Korea fővárosa és az egyik leghíresebb turisztikai látványossága a Dzsucse torony, mely egyébként Kim Dzsongun nagyapja világeszméjét foglalja magába. A torony a város szívében található, mely éjszaka fényesebben ragyog, mint bármely csillag.

Furcsa szabályok.

Észak-Koreában az emberek egy héten hat napot dolgoznak. Ennek következtében a szülőknek muszáj elvinniük szombaton is gyermekeiket óvodába és iskolába. A legszomorúbb, hogy a családtagok csupán egyetlen napot tölthetnek együtt.

Közlekedési kérdések.

Phenjan városán kívüli tartományokban jól látható, hogy mennyire visszamaradott a technika, sőt még a közlekedési lehetőségek is.

Állatkert.

Nagyon érdekes, hogy a phenjani állatkertben nem csak vadon élő állatokkal találkozhat az ember, hanem háziasított kutyafajtákkal is például Yorkshire terrier-rel.

Lehet, hogy a lábbeli fétis?

Annak ellenére, hogy az ország költségvetésének legnagyobb része a katonaságba megy, a pénzhiány mégis az ünnepélyes eseményeken érezhető. Valójában csak a parádé idejére kapnak ehhez hasonló cipőket, miután vége az egész rendezvénynek, vissza kell szolgáltatni.

Kim Dzsongun üdvözlése.

Az átlag embereknek konkrétan egy álma válna valóra, ha találkozhatnának Észak-Korea vezetőjével Kim Dzsongun-nal. Általában a katonai felvonulás alkalmával mutatkozik meg a népe előtt, akik ilyen nagy szeretettel üdvözlik őt.

Tisztelettudó gyerekek.

A gyermekek már egészen fiatalon elkezdik megismerni és tisztelni a katonai létet, ahogy ezt a kép is egyértelműen ábrázolja. Bármilyen jeles alkalom is legyen ők minden magas rangú ember előtt így tisztelegnek.

Egy éjszaka Észak-Koreában.

Ilyen gyönyörűen és nyugodtan néz ki Phenjan éjszaka. Bár az utóbbi időben egyre több autó jelent meg az utakon sötétedés után.

Közúti közlekedés.

Phenjanban, annak ellenére, hogy folyamatosan égnek és mennek a közlekedési lámpák minden egyes alkalommal lehet látni egy rendőrt, aki figyeli nem-e történik valami probléma. Ha esetleg meghibásodnának a lámpák ő az, aki a továbbiakban irányítja a forgalmat.

Phenjan, selyemgyár, 2018. augusztus 21.

Az asszonyok itt még mindig kézzel, illetve manuális gépeken dolgoznak. Sajnos nincs olyan korszerűsítés, mellyel teljesen automata gépekre váltanák ezt az elavult módszert.

Embed from Getty Images