Mai világunkban már nem létezhetünk mobiltelefon nélkül, hiszen nemcsak a munkában, de a magánéletben is nagy szükségünk van rá. Amellett viszont nem mehetünk el, mit kell tennünk a telefonnal, sőt, leginkább a készülék akkumulátorával. Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és milyen hosszú ideig töltjük mobilunkat. Természetesen a vásárláskor elmondanak nekünk különböző információkat arról, mit és hogyan csináljuk, de ez általában csak az első töltésre vonatkozik, így a továbbiakban mi döntjük el, hogyan cselekszünk.

Ez azonban nem jó megoldás. Nagyon fontos tudni a mobiltelefon helyes töltési módját, mert ennek köszönhetően elkerülhetjük a készülékre és ránk leselkedő veszélyeket. Ezeket a módszereket osztjuk meg most veled.

A töltőt mindig a konnektorban hagyod.

A telefon töltője folyamatosan feszültség alatt áll, amikor a konnektorban van, még akkor is, amikor a telefon nincs rádugva. Ez nincs jó hatással a villanyszámlára, ráadásul olyan hő halmozódhat fel, ami végül rövidzárlatot és tüzet fog okozni.

Ha éppen nem töltöd mobilod, akkor töltőjét mindig húzd ki a konnektorból vagy a hosszabbítóból.

Az akkumulátort száz százalékra töltöd.

Amikor új telefont veszünk, soha senki nem mondja el, hogy ne töltsük fel teljesen. Ez ugyanis rövidíti a készülék élettartamát. Ennek oka pusztán az, hogy minden akkumulátornak van egy feltöltési ciklusa. Abban az esetben, ha mindig teljesen feltöltöd, akkor ez a ciklus túl hamar véget ér. Az általános szabály szerint havonta csak egyszer szabadna száz százalékra tölteni a telefon akkumulátorát, minden más alkalommal csak 20 és 80 százalék közé.

Hagyod teljesen lemerülni, mielőtt feltennéd a töltőre.

Az sem jó, ha az akkumulátor teljesen lemerül és kikapcsol. A legújabb lítium alapú akkumulátorok töltési ciklusokban működnek. Ha hagyod, hogy mindig teljesen lemerüljön, akkor is élettartamát rövidíted.

Éjszaka töltöd a telefonod.

Ha rendszeresen éjjel töltöd mobilod akkumulátorát, akkor egyrészt rengeteg áramot pazarolsz el, másrészt a szükségesnél sokkal többet töltöd a telefont. Ez nagy mértékben rontja az akkumulátor töltési ciklusait. Ugyanakkor az éjszakai töltés veszélyes lehet ránk nézve is, hiszen nem lehetünk biztosak abban, hogy a készülék nem melegszik túl.

Töltés közben használod a mobilod.

Miközben tölteni próbálod mobilod, nem szabadna lemerítened a akksit. A töltés közbeni használat túlterheléshez vezethet, mivel a telefon egyszerre két feladatot igyekszik ellátni. Ha befut egy hívás, akkor húzd ki a telefont és a töltőt is a konnektorból és amikor befejezted a hívást, tedd vissza töltőre.

Töltőre teszed a telefont, ha akkumulátora meghaladja a húsz százalékot.

A telefont állandóan tölteni egyáltalán nem praktikus dolog, ugyanis ebben a esetben a készülék kevesebbet tölt, mint kellene. A legjobb módszer, ha húsz százalék alatt, de legalább öt százalék felett teszed fel töltőre.

Töltés közben a telefonon hagyod a tokot.

A telefon töltésénél a legfőbb ellenség a hő. A tok miatt csapdába kerül, így nagy a veszélye annak, hogy az akkumulátor és a belső alkatrészek felmelegednek, a telefon pedig tönkremegy. Hagyni kell, hogy a készülék levegőhöz jusson.

Folyamatosan használsz általános és olcsó töltőket.

Minden mobiltelefonhoz jár kompatibilis töltő, amit nem ajánlott egy másik márkájú készülékhez szánt töltőre cserélni. A nem megfelelő töltővel az akkumulátor túl vagy kevésbé töltődhet fel, ami előbbi esetben túlmelegedéshez, utóbbiban pedig lassú és hosszú töltési időhöz vezet.

Olyan ismeretlen akkumulátor-alkalmazásokat használsz, amelyek megterhelik az akkumulátort.

Az akkumulátor teljesítményének nyomon követése rendkívül fontos. Erre a célra már léteznek ingyenes alkalmazások, de korántsem mindegy, hogy melyiket használjuk. Az okostelefon-gyártók által nem minősített alkalmazások megterhelik a készülék akkumulátorát, így használat előtt mindig ellenőriznünk kell a forrást, hogy az mindenképpen megbízható legyen.

A laptopodról töltöd a telefonod.

Különös tekintettel vonatkozik ez azokra az irodai dolgozókra, akik gyakran használják a laptopokat telefonjuk töltésére. Lehet, hogy munka közben nem tűnik fel, de a laptop sokkal lassabban tölti a mobilt, mintha konnektorba dugnánk azt. Ha a lehető legjobb módon és leggyorsabban szeretnéd feltölteni mobilod, akkor felejtsd el a laptopot és használd a konnektort vagy hosszabbítót.