Sokan vannak, akik nem tudják eldönteni, hogy klasszikus vagy modern irodalmat olvassanak. Néha a klasszikus irodalom reménytelenül elavultnak tűnik, viszont belénk tud csepegtetni magasabb eszméket, melyek már nem léteznek a mai, modern irodalomban. Azt mondják, hogy a modern könyvekben felszínes cselekmények, valótlan kapcsolatok és sekély párbeszédek vannak. A probléma az, hogy ezeket az állításokat olyan best-seller könyvek alapján állítjuk, mint például a Szürke 50 árnyalata, Alkonyat, Éhezők viadala, de a modern irodalom nem csak ezekre korlátozódik.

A klasszikus irodalommal nehezebb azonosulni

Ritka kivételektől eltekintve mi, a szüleink és a gyermekeink is ugyanazokat az irodalmi műveket tanulták az iskolákban. Az idők azonban változnak. Más lett az ember értékrendje, mint 100 évvel ezelőtt. A klasszikusok unalmasnak tűnhetnek, mert nem kézzelfogható számunkra a benne leírt világ. Nincs tapasztalatunk. A modern irodalom egy olyan világot mutat, melyben benne élünk. Ezért választják sokan inkább az utóbbit.

Természetesen vannak örök témák. Ilyen például a szülők és a gyerekek kapcsolata, a romantika, a hazaszeretet, a természet szeretete, állatok stb. Persze még ezek is sokat változtak az idők folyamán. Nem szólítjuk a szüleinket “uramnak” és “asszonyomnak”, nem éneklünk szerenádokat az ablakok alatt és sok esetben a macskánk a legközelebbi családtagunk.

Most a nők olvasnak többet, a klasszikusok célközönsége a férfiak voltak

Úgy vélik, hogy a szépirodalom fő olvasói a nők. Statisztikák szerint a férfiak a népszerű tudományos műfajokat preferálják, és úgy egyébként is kevesebbet olvasnak. Ennek az oka az irodalom iránti eltérő attitűd a férfiak és a nők között. A nők a könyveket a valóság elől való menekülésnek tekintik, míg a férfiak bele tudnak merülni egy kézikönyvbe, mely részletesen taglalja az Opel Corsa D féklámpa cseréjét.

A könyvek sok esetben inspirálnak és támogatnak minket, ezért sem meglepő, hogy sokan a modern irodalmat részesítik előnyben a klasszikusokkal szemben.

· A klasszikus regények főszereplője általában férfi.
· Ha véletlenül nőről lenne szó, akkor őt a férfi kiegészítéseként ábrázolják és mindenben tőle függ.
· Klasszikus darabokban nincsenek erős női karakterek.

Így belegondolva tényleg nehéz a nőknek ebbe menekülni a valóság elől. A modern irodalomban rengeteg erős női karaktert kínálnak nekünk. Katniss Everdeen? June Osborne? Megvan ugye?!

Bonyolultabb nyelvezet

A klasszikus irodalom nyelvezete nehéz lehet. Gondoljunk csak Tolsztojra és az egész oldalas mondataira. Továbbá ezeket a szövegeket azért is nehéz lehet olvasni, mert sok olyan szót tartalmaz, melyeket nem ismerünk. Szakmák, melyek már nem léteznek. Tárgyak, melyeket már máshogy nevezünk.

A mai ember kanapénak hívja a sezlonyt és tollnak a pennát. Ugyanakkor, pont emiatt rendkívül gazdag a klasszikus nyelvezet. Nagyon kifinomult. Olyan metaforákat képes használni, melyeket biztos nem találunk a modern irodalomban. Pont ezért is képes feltölteni a szókincsünket, mely tagadhatatlanul hasznos.

Manapság bárki lehet író

Jelenleg kiadó után sem kell rohangálni a könyvünk kiadásához. Mindent meg lehet venni. Ez a fajta “szabadság” oda vezet, hogy rengeteg mű jelenik meg napról napra. Elképzelhetetlen mennyiségű irodalom pörög meg a piacon, melynek tetemes része a “szörnyű” jelzővel illethető.

Sok modern író egy kimondatlan szabályt követ: Csak a saját tapasztalatiról ír. A személyes tapasztalat érdekes és izgalmas lehet, de valljuk be, hogy elég szűk a halmaz. Tragédiák, szerettek elvesztése, függőségek, küzdelmek, romantika. Mind erről szól, mivel hasonlóak vagyunk.

Most is vannak csodálatos regények és a múltban is voltak szörnyűek, csak azok feledésbe merültek

A modern irodalom akkor ennyire rossz lenne? DEHOGY IS! Sőt! Attól, hogy belefutunk pár rossz regénybe, még nem minősíthetjük vele a teljes piacot. A probléma, hogy nehéz kikapni a több ezer közül egy-egy jobbat. Az online könyvesboltokban az ajánlások és vélemények alapján választunk. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni. Akinek van pénze, az fel tudja “púderoztatni” a könyvét reklámokkal. Rengeteg olyan nagyszerű író van, akinek erre nincs pénze.

Korábban is voltak rossz regények, de ezek idővel feledésbe merültek. Ezért tűnhet úgy, hogy a klasszikus irodalom minőségibb, mint a modern.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a veleményeteket!