Sokaknak nagy meglepetést okozott, hogy a június 10-i Kormányinfón a hatalmon lévő miniszterelnök is megjelent, sőt, válaszolt az újságírói kérdésekre is, annak ellenére, hogy azok kényes témákat feszegettek.

Orbán Viktor, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett vett részt az eseményen Gulyás Gergely társaságában, ahol több mint két órán keresztül állta a sarat, és ahol számos fontos kérdésre adott választ!

A kormányinfón nem csak a koronavírus miatti intézkedésekről esett szó, hanem számos közéleti kérdésről és gazdasági vonatkozású döntésről is megtudhattuk a regnáló kormány, de legfőképpen Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját.

A beoltottak számának bejelentése után a miniszterelnök kitért a fiatal korosztály oltási lehetőségeire, bejelentette, hogy megkezdődik a 16 éven aluliak oltása is. Mától a 12 éven felüli gyermekek is megkaphatják majd az oltást, azt, hogy ki él a lehetőséggel, természetesen a szülőkre bízzák.

Kemény idők várnak azonban azokra az emberekre, akik nem mentek el a második oltásuk időpontjára, magyarul nem adatták be maguknak a második adag oltóanyagot. 137 ezer ember ugyanis csak addig volt érdekelt az oltásban, míg az első adag beadatása után megkapták a védettségi igazolványukat, de nem tudtak túljárni az állam eszén. Azon személyektől, akik nem jelentek meg a második oltásukon ugyanis megvonják a védettségi igazolványt.

Újabb nemzeti konzultációt terveznek, hogy kikérjék az állampolgárok véleményét.
A felmérés főbb témái a következők lesznek: minimálbér emelése (200 ezer forintra), a gyermek(ek)et nevelő szülők szja-visszatérítése; hitelmoratórium kérdése; a migráció és a klímaadóval kapcsolatos jövőbeni intézkedések.

Emelett igéretet tettek arra, hogy rendkívüli -10 napos- fizetett szabadságot kapnak majd azok a személyek, akik valamilyen módon részt vettek a Covid elleni védekezésben. Arról, hogy kiket is érint pontosan ez a kiváltság, a még ma megjelenő Közlönyben lehet majd tájékozódni.

A napokban felröppent hírekre reagálva, miszerint nem lehet majd a keleti vakcinákkal teszt nélkül utazni a kormányfő a következő állasponton van:

“Az a meggyőződésem, engem is kínai vakcinával oltottak be, hogy minden vakcinával lehet majd utazni. Nagyon sok ország még nem védettségi igazolvány alapján, hanem teszt alapján szabályoz. A többi ország is eljut majd arra az átoltottsági szintre, hogy minden vakcinát elfogadnak. Én is reménykedem ebben, mert érintett vagyok.” – nyilatkozta.

Emellett említés esett a Fudan-ügyről is, melyhez annyit fűzött, hogy népszavazásra lesz bocsájtva a kérdés, de erre majd csak akkor kerül szó, ha a kész tervek a kezükben lesznek!