Sok embert érdekel a kérdés, hogy miért viselnek a vakok napszemüveget. A legfurcsább dolog, hogy a vakokkal kapcsolatban nem ez a legnépszerűbb kérdés. Általában az foglalkoztatja az embereket, hogy honnan tudják a vakok, hogy rendesen megtörölték a hátsó fertályukat a “nagy dolog” után. Ezt majd egy másik cikkben válaszoljuk meg. Most térjünk vissza ahhoz, hogy mi van ezzel a napszemüveg dologgal.

A legfontosabb dolog, amit le kell szögezünk, hogy nem minden látássérült ember teljesen vak. A jogilag vak emberek döntő többsége lát valamilyen szinten. A vakság mértékének pontos meghatározására az ellátásokra való jogosultság megítélésénél van szerepe.

Kezdjük ott, hogy a napszemüveg alapvető szerepe mindenkinél megegyezik. Végi a szemünket a nap káros sugaraitól. Attól, hogy valaki látássérült, még ugyanúgy érzékeny a szeme az UV sugárzásra. Egy szürkehályog, vagy a szaruhártya gyulladása ugyanolyan fájdalmas és veszélyes mindenki számára. Bizonyos esetekben a túlzott UV-sugárzás eredményezheti a szemrák bizonyos formáit is. A látássérült emberek nem fogják tudni megkülönböztetni az adott fényforrást. Nem feltétlenül tudják, hogy a nap fénye mennyire éri a szemüket és milyen szinten bombázza szét UV-sugarakkal. Továbbá védi őket a fizikai behatásoktól. Por, szél stb. melyeket nem vesznek észre, csak mikor már késő lenne.

A napszemüveg viselése és a fehér bot jelzi a többi ember számára, hogy az illető látássérült. Ezt már messziről is könnyen ki lehet szúrni, így az emberek tudják, hogy közelítsenek a hozzá.

Egy vak ember elmagyarázta, hogy számára azért is fontos a napszemüveg viselése, mivel a többi embert zavarja a kommunikációban, hogy képtelen fenntartani vele egy szemkontaktust. Ha fenn a napszemüveg, akkor elég csak az illető felé tartania az arcát és ez a probléma máris megkerülhető.

További ok lehet a deformitások elrejtése. Sajnos sokan vannak, akinek heg van a szeménél, vagy összezsugorodtak a szemgolyói. Ettől a többi ember kényelmetlenül érezheti magát társalgás közben.

Érdekesség, hogy rengeteg ember “szimulálja” azt, hogy látássérült. Felvesznek egy szemüveget és fehér bottal sétálgatnak, abban bízva, hogy valaki megszánja őket. Ez azért kellemetlen, mert vannak olyan vakok, akik rendkívül magabiztosan képesek járkálni a városokban. Mintha hibátlan látása lenne. Sokakat közülük megbélyegeznek azzal, hogy átverés és valójában nincs semmi gondja a látásával.

A technológia folyamatosan fejlődik. 2015-ben a Vision Technologies elkezdett olyan szemüvegeket tesztelni, melyekbe kamera és mikrofon van építve. Ez kapcsolatban áll a viselő mobiltelefonjával és a két készülék együtt folyamatosan vizsgálja a környezetet. A szoftverben van arcfelismerő és tárgyfelismerő algoritmus is. Felismeri a hűtőt, buszmegállót és jelzi, ha egy másik ember áll a közelében. Képes felismerni és felolvasni a látott szöveget is.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!