Amikor háborog az ég az emberek többsége, ha teheti hazarohan és a meleg otthonában vészeli át a viharokat, zivatarokat.
A legtöbben ilyenkor általában ugyanúgy alakítják napjuk lefolyását, mint máskor, interneteznek, filmeznek, főznek, házimunkát végeznek és így tovább.

Önmagunk és házunk épségének érdekében azonban vannak olyan tevékenységek, amiket nem árt elkerülni!
Cikkünkben 13 tanácsot adunk arra az estre, ha vihar van kialakulóban környékünkön!

1. Próbáljunk fedett helyre húzódni!

Ha esetleg az út közben, vagy a szabadban érne utol egy vihar, akkor célszerű minél előbb valamilyen fedett helyet keresnünk, ahol meghúzhatjuk magunkat! Menedéket nyújthat például egy benzinkút, kávézó, étterem vagy bármilyen üzlet is.

Amennyiben nincs lehetségünk sehová sem betérni, sose álljunk be egy fa alá az eső elől menekülve, hiszen a magas fák természetes villámhárítóként szinte vonzzák a villámokat.

2. Ne érjünk a kormányhoz/ajtóhoz/pedálhoz, ha az autónkban rekedtünk!

Ha a kocsiban ülve szakad ránk az ég, zárjuk be az ablakokat és lehetőleg ne érintsük meg a fémrészeket, hiszen a mítosszal szemben, csupán az autó gumijai nem védenek meg minket villámcsapás esetén. Az autó tetőszerkezetébe csapó villámot a fém váz levezeti ugyanis az abroncsokig, ám eközben az autó fém fogantyúi, alkatrészei áramot vezethetnek keresztül magukon.

3. Kerüljük a fák közelségét!

Amennyiben autóval lehúzódik, vagy autója az utcán parkol, mindenképp vigye azt amennyiben lehetséges olyan helyre, ami fáktól távol áll! Az erős szél ugyanis gyakran csavarja ki a fák törzsét, vagy töri le ágait, ami nagy károkat okozhat járművünkben.

4. Ne csodáld a vihart és ne álldogálj folyton az ablakban!

Egy erősebb vihar esetén, olyan komoly széllökések is kialakulhatnak, melyek komplett tárgyak megemelésére és arrébb dobására is képesek lehetnek, ezért célszerű nem az ablak közelében tartózkodni, nehogy egy váratlan ‘látogató’ érkezzen azon keresztül otthonunkba!

5. Az ablakokat tartsd mindig zárt állapotban!

Nem csak a befolyó folyadék és a beömlő pára veszélyes esőzés/vihar során, hanem az otthonba érkező huzat is.
Intenzívebb viharoknál olyan erős széllökések érkezhetnek, melyek tárgyakat sodorhatnak le a berendezésekről!

6. A teraszokat és erkélyeket is erősen ajánlott kerülni viharos időben, hiszen azok -többnyire- fém szerkezetei/elemei könnyen vezethetik a villámokból származó áramot.

7. Amennyiben időnk engedni célszerű a kertünkben/teraszunkon található kültéri tárgyak rögzítésére is időt szánni. A viharos szél ugyanis könnyen kárt tehet azokban.

8. Ne higgy Hollywood-nak, nem jó ötlet elrejtőzni a pincében/alagsorban!

Ha netalántán egy igazán kivételes és vad viharral állnál szemben semmiképp se kövesd a filmekben látottakat. A pincébe vagy alagsorba visszahúzódni ugyanis cseppet sem biztonságos. Mivel ezen helyiségeknek legtöbbször ablaktalanok és kijáratuk is csak egy van, ha úgy alakul, hogy az egyetlen kiút eltorlaszolódik, akkor semmilyen menekülési lehetőségre nem nyújtanak alternatívát.

9. Ne érintkezz betonszerkezetekkel, betonpanelekkel!

A betonfalakba fém rudak/hálók vannak elhelyezve megerősítés céljából, amik kiváló áramvezető anyagok. Célszerű tehát az azokkal való érintkezést elkerülni.

10. Amíg a vihar tart ne használj folyóvizet!

Az összes olyan tevékenység végzését, amelyhez csapvíz használata szükséges ajánlott mellőzni míg a vihar tart. Hogy miért?
A vízvezetékek a legtöbb háztartásban acélból vagy rézből készülnek, amik közismerten jól vezetik az áramot.

11. Lehetőleg ne gyújts gyertyákat!

A gyertyákat csakis és kizárólag abban az esetben szabad vihar okozta áramszünet esetén meggyújtanunk, ha azok megfelelően, stabilan állnak a lakás egy szélvédett helyén. A legtöbb ember ugyanis mindenféle alátét vagy tartó nélkül helyezi el azokat a fa bútorokra/polcokra és elég egyetlen óvatlan pillanat, vagy egy virgonc háziállat ahhoz, hogy azok felborulhassanak és tüzet okozhassanak. Áramszünet esetén inkább a zseblámpa/elemlámpa használata javasolt!

12. Semmilyen elektromos készülék ne legyen áram alatt és ne is használd azokat!

Azt sokan megtanuljuk, hogy olyan viharnál, melyet sűrű villámcsapások kísérnek húzzunk ki mindent a konnektorból…ám a legtöbben csak azokat az eszközöket szokták áramtalanítani, amit épp nem használnak.

Vannak tárgyak, melyek képesek vezetni az elektromos áramot. Ilyenek például a vezetékes telefonok, a TV-k, számítógépek kábelei, a mikrohullámú sütők és a hajszárítók vezetékei is.
Vihar esetére tehát azt javasoljuk, hogy próbáljunk olyan elfoglaltság után nézni, mely a közvetlen hálózathoz való kapcsolódás nélkülözését engedélyezi.

13. Az utolsó általunk észlelt villámcsapás után 30 perccel térjünk csak vissza normál tevékenységeink végzéshez. Ekkor már biztos, hogy minden veszélyforrás elhárult!

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is azt!