A mostani társadalom tagjait rengeteg negatív érzelem veszi körül, amit egyrészt az internet és a közösségi oldalak váltottak ki. Olyan mentális betegségek alakultak ki a felhasználók körében, mint az internetfüggőség, depresszió, különböző fóbiák, anorexia, bulímia, ön és testképzavar, egyéb táplálkozási zavarok. De előfordul még, hogy az illető annyira önbizalomhiányos, hogy saját magát kérdőjelezi meg és önostorozásba kezd.

A közösségi oldalak lehetővé teszik a mai fiatalok számára, hogy olyan képet toljanak a felhasználók arcába, aminek valójában semmi köze sincs az igazsághoz. Nem egy-nem két fotó kering a világhálón arról, hogy ez az ember elment nyaralni, a másiknak szülés után bikinimodell teste van, a harmadik egy csomó fotót posztol a párjáról és úgy állítja be, mintha ő lenne a világ legszerencsésebb embere, a negyedik pedig mindent megvehet magának, amit csak akar. Eme képek láttán nincs olyan ember, akinek ne konyulna le a szája, ne fájdulna meg a szíve, mert nem teheti meg ugyanezeket a dolgokat.

A fiatal lányok és fiúk is egymást bántják az iskolában, mert viselkedési problémákkal küzdenek. Úgy érzik, olykor tettlegességig is fajulhat egy-egy szócsata, mert ha a közösségi oldalon nincs következménye tetteiknek akkor a valóságban sem lesz. Szívfájdalom nélkül vágják egymás arcába a rosszabbnál-rosszabb jelzőket, amivel óriási sebeket ejthetnek a másik lelkén. Bele sem gondolnak, hogy ha ők kapnák ezt nap, mint nap, az milyen szinten érintené a lelki világukat. Azok, akik zsarnokoskodnak mások felett, képtelenek az áldozati szerepbe képzelni magukat, mindaddig, míg valaki ugyanúgy nem bánik velük. Abban, és csakis abban a pillanatban fog leesni nekik, hogy ez mekkora fájdalom a léleknek.

Önbizalomhiányt válthat ki a fiatalokból az is, ha szüleik testvéreikhez hasonlítják őket. Szinte egyetlen gyerek sem akar idősebb, vagy fiatalabb testvére árnyékában élni, és folyamatosan azért hajtani, hogy egy pici elismerést kapjon. Ha rendszeresen azt hallják “Miért nem vagy olyan jó tanuló, mint a testvéred?”; “Miért nem tudsz úgy viselkedni, mint a nővéred?” egy idő után elvesztik a motivációjukat. Ebben az esetben céltalanul fognak bolyongani a nagyvilágban, hisz úgysem érhetik el azt a szintet, mint a tesóik. Ez egy nagyon rossz gyereknevelési forma, amivel sokkal többet lehet ártani a fejlődő, még ki nem bontakozott lelkű gyerekeknek.

De nemcsak a tinik és a húszas éveikben járó fiatalok körében akadnak problémák, hanem az idősebb például a 30-as 40-es korosztályban is. Ott leginkább a testképzavar és a depresszió az, ami előfordul. A rengeteg munka, a folyamatos hajtás, a mókuskerékben való téblábolás, a gyereknevelés és a háztartásvezetés mind-mind megnehezíti a mindennapokat. Nincs ideje sem ereje a nőnek, NŐNEK lenni. Egy idő után úgy érzi már nem úgy viszonyul hozzá a férje, mint a gyerekek előtt, nincs meg az a romantikus vonzódás, mint régen. Ezzel újabb bélyeget nyom a lelkére, és elkönyveli magában, hogy ő minden probléma forrása.

Olyan szavakat képes a saját képébe vágni, mint például:

“Nem vagy elég szép.”

“Nem vagy elég csinos.”

“Nincs szép alakod.”

“Nem érsz semmit.”

“Nem kellesz neki.”

… stb.

Az emberek olyan könnyen meg tudják bántani saját magukat és azokat a személyeket, akiket nem tisztelnek vagy nem szeretnek. Na de mi történik akkor, ha a saját magukra aggatott negatív jelzőket – ami hosszú napok, hetek, hónapok vagy akár évek óta marcangolja a lelküket -, annak az illetőnek a képébe kellene vágni, aki az egész világot jelenti számukra és, akiket tiszta szívükből-lelkükből szeretnek?!

Íme egy videó, ami tökéletesen bemutatja, hogy ez milyen érzés is valójában:

Ha Te szeretettel és tisztelettel állsz saját magadhoz, mások is úgy fognak hozzád állni. Azért mert más vagy, mint a testvéred, a barátaid vagy a korodbeliek, attól még nem vagy kevesebb ember. Minden egyes személy egyedi és mindenkinek megvannak az erősségei valamint a gyengeségei. Ha arra fordítasz nagyobb figyelmet, hogy az erősségeidet fejleszd, hogy kedvesen és szeretettel bánj magaddal akkor képes leszel megtalálni a boldogságot!