Nekünk, magyaroknak a szocialista vagy szovjet építészet hallatán szinte ugyanazok a dolgok jutnak eszünkbe.
A négy, hat, tíz vagy akár még több emeletes panelok rengetege, a szürke szín végtelen árnyalatainak hódítása, a négyszögletes formák erőltetett szerepeltetése, monumentális méretek, robusztus-rideg kialakítások, betonpadok-betonkerítések…beton beton hátán.

Bár egykori szocialista országként számunkra a szocreál vagy szocmodern szó meghallása hidegrázást és közutálatot vált ki, a mára már feledésbe merült szocialista modernizmus rengeteg kivételesen érdekes építményt hagyott hátra az utókornak.
A külföldön építészeti remekművekként ünnepelt épületek a felhasznált anyagok tekintetében maradtak a korhoz hűek, ám formájukban és dizájnjukban már erősen meghaladták azt, amit az akkori korszellem megkívánt.

Cikkünkben 15 olyan építményt mutatunk be nektek, amelyeket valószínűleg még sosem láthattatok és vétek lenne kihagyni azok megcsodálását!

1. A Szlovák Rádió Épülete, Pozsony

A fejtetőre fordított piramisként magasba emelkedő épületet 1967-ben kezdték el építeni. A 80 méter magas monstrum Pozsony egyik legfőbb nevezetességévé vált 1985-ös átadása után. Az épületet annak ellenére számos építész dicséri, hogy azt nemrégiben beválasztották minden idők 30 legrondább épülete közé.

2. Družba Panzió, Jalta, Ukrajna

Az Igor Vasziljevszkij által megálmodott gigászi építmény a mai napig féktelen erőt és merészséget áraszt. A szovjet Riviéra koronaékszereként kezelt hotelt a CIA azonban sok éven keresztül árgus szemekkel figyeltette, úgy gondolták, az épület külső díszessége csak figyelemelterelés, és valójában egy katonai központnak ad helyet az objektum.

3. Hotel Tarelka, Dombai, Oroszország

A 2250 méteres magasságban épült szálloda üvegszálas poliészterből készült. A mini hotelben mindösszesen három szoba és egy kis társalgó kapott helyet. További érdekessége még, hogy az épület darabokra szedhető és pár nap alatt bárhová átköltöztethető.

4. Műszaki Egyetem, Minszk, Fehéroroszország

A fehéroroszok Műszaki Egyetemének épülete különleges alakjának köszönheti a rá irányuló fokozott figyelmet.
Az óceánjáró hajót formázó komplexumot 1981-ben adták át. A “Gálya”, ahogy a helyiek nevezik a mai napig az egyetem helyszínéül szolgál.

5. Hotel Pušynas, Druskininka, Litvánia

Ez a 66 szobás szálloda 1982-ben nyílt meg, anno még Surutis szanatórium néven.
A mai napig működő hotelt a jellegzetes elemeket és formát meghagyva renoválták nemrégiben.

6. A Szovjetunió nagykövetsége, Havanna, Kuba

1985-ben adták át az oroszok ezt a gigászi méretekkel rendelkező épületet a baráti Kubában.

7. Amanauz Hotel, Dombai, Oroszország

8. A cirkusz épülete, Kazany, Oroszország

9. A Szállítmányozási és Közúti Minisztérium épülete, Tbiliszi, Grúzia

A neves építész, Georgi Csakhava által tervezett épületet 1975-ben adták át festői környezetben, a kaukázusi fővárost átszelő Kura folyó feletti erdős magaslaton.

10. Történeti és Néprajzi Múzeum, Osh, Kirgizisztán

Az eredetileg luxusétteremnek szánt épületet 1978-ban építették.

11. Ünnepi Szertartások Palotája, Tbiliszi, Grúzia

A szovjet építészet egyik gyöngyszemét 1985-ben emelték. Az épületet a 2000-es évek elején egy grúz üzletember vásárolta meg, akinek testét 2008-as halála után a gigászi méretű épületben helyezték nyugalomra.

12. Krematórium, Kijev, Ukrajna

13. Salyut Hotel, Kijev, Ukrajna

14. Körházak, Moszkva, Oroszország

Az első körház megépítése 1973-ban óriási sikert aratott, ezen felbuzdulva az orosz állam építtetett belőle egy másodikat is 1979-ben. A házak belső átmérője közel 155 méter, 26 tömbből állnak, és darabonként 912 lakást foglalnak magukban.
A házak alapterülete egyenként meghaladja 27.300 négyzetméter.

15. Robotika és Technikai Kibernetika Központi Kutatóintézet, Szentpétervár, Oroszország

Amennyiben cikkünk lenyerte tetszésedet oszd meg ismerőseiddel is azt!