Az első kenyér több mint tizenötezer évvel ezelőtt jelent meg. A kenyeret őseink mindig energia-és egészségforrásnak tekintették. Napjainkban pedig, már olyan kenyereket vásárolhatunk, amik nem hizlalnak, hasznos anyagokkal töltik fel szervezetünket és minőségi alapanyagokból készülnek. Annak érdekében, hogy ne verhessenek át minket, érdemes tanulmányoznunk az alapanyagokat és összetevőket, hogy biztosak lehessünk abban, hogy egészséges és tápláló kenyeret fogyasztanunk.

Cikkünkből megtudhatod, hogy melyik kenyeret érdemes választanod és fogyasztanod nap, mint nap.

Szín

A szeletelt kenyérnél meg kell figyelni a morzsákat. A búzakenyér hófehér színe azt jelzi, hogy a liszt fehérített, vagyis kémiai fehérítőket használnak hozzá. A minőségi termék morzsája elefántcsont színű.

A barna kenyérnek, a fehérhez képest megvannak a maga előnyei. Kevesebb kalóriát tartalmaz. Színe attól függ, hogy milyen arányban használnak hozzá búza-és rozslisztet. Az ideális szín sötétbarna, ha majdnem fekete, akkor a gyártó kakaóport vagy karmint ad a tésztához a mesterséges szín eléréshez. A kéreg színe a halványbarnától az aranysárgáig terjed. A karamell színű kenyér több cukrot tartalmaz, ami nem egészséges. Minél sötétebb a tészta, annál több cukor van benne.

Megjelenés

A minőségi termék szabályos alakú és nincsenek rajta repedések. Ha a szeletelt kenyér morzsás, akkor a kenyér rossz minőségű lisztből van. Ha megnyomod a kenyeret és azon nem lesz horpadás, hanem visszaáll eredeti alakjára, akkor az jó minőségű.

A sima és sápadt színű kenyér savanyú. pedig Ha lyukacsos, akkor is rossz minőségű.

Előnyök

A gyártók tisztában vannak azzal, hogy az emberek többsége az egészséges táplálkozás híve. A polcokon gyakran jelennek meg a kenyerek teljes kiőrlésű címkével. Ezek megakadályozzák a szív-és érrendszeri betegségek és az elhízás kialakulását. De nem kell azonnal hinnünk a címkének. Mindig ellenőrizzük a teljes kiőrlésű liszt arányát az összetevők listájában, a sütő liszt minőségét és a gabonaféléket. A kiváló minőségű teljes kiőrlésű kenyér szürke vagy barna színű és kevésbé morzsálódik. Felületének durvának, a kenyérnek pedig viszonylag nehéznek kell lennie.

Frissesség

Ha a csomagolás 72 óránál hosszabb lejárati időt mutat, akkor a gyártó stabilizálószereket és tartósítószereket adott a tésztához, a frissesség fokozásának érdekében. A kenyeret három napnál tovább nem lehet frissen tartani.

Csomagolás

A műanyag zacskók nem biztonságos csomagolások. A kenyér könnyen elveszti jótékony tulajdonságait és könnyen meg is penészedhet. Ha meleg a kenyér, akkor pedig be is párásodik a csomagolás. Ha sütés után azonnal csomagolják a terméket, hamar megromlik, hisz nem kapja meg a megfelelő hűtési időt.

A legjobb csomagolás a zárt papírzacskó, polimer fóliából készült ablakkal. Mivel természetes cellulózból készülnek, nem tartalmaznak a szervezetre ártalmas szennyeződéseket. A papírzacskók környezetbarátok és nem engedik, hogy kevés nedves legyen. A kenyér kérge gyorsabban megszárad, ezért a sütést követő 2-3 napban el kell fogyasztani azt.

Illat

Mindenki ismeri a pékségekből kiáradó friss péksütemények illatát. Azonban, hiába a fantasztikus illat, ez nem minden esetben természetes. A pékségek gyakran aromákat használnak. Mindenképpen szagold meg a kenyeret, mielőtt megveszed. Ha a vekninek nincs kellemes illata, akkor ne vásárold meg. Ha pedig egyáltalán nincs illata, akkor nem kelesztett tésztából készült.

Bónusz: A jó pékség ismertető jegyei

A pékség nem az alagsorban található és van megfelelő szellőztetés.

A polcokon nincsenek üres helyek, a személyzet folyamatosan tölti azokat friss termékekkel, hogy a vásárló ne szenvedjen hiányt semmiben.

A polcok olyanok, hogy a kenyér ne eshessen le.

A kenyerek külön termékcsoportokban vannak elrendezve.

A kenyeret nem darabolják, mert a szabályok ezt nem teszik lehetővé.

A termék kellemes megjelenését a lágy megvilágítású kirakatok hangsúlyozzák ki.

Az összes termék be van árazva. A pékségben van egy pult vagy asztal, amin a vevők elcsomagolhatják a kenyereket.

A legfontosabb dolog pedig egy kellemes légkör, amit azonnal észlelsz, ahogy belépsz a pékségbe.