Hollywood mindenből pénzt akar csinálni. Szinte minden létező sztorit felvásárolnak, hogy film formájában kiadják. Nagyon gyakori, hogy előrántanak egy izgalmasabb eseményt a múltból és kissé “felpúderozva” a vászonra viszik. Számtalan kalandor volt a világban, akiknek az életében volt egy esemény, ami megért egy filmet. Noha nem lett mindegyik kasszasiker, mégis érdekes élmény átélni ezeknek az embereknek a történetét. Sok híresség életéből csináltak már életrajzi filmet. Gondoljunk csak Freddie Mercury, Elton John vagy Ray Charles-ra. Mostani cikkünkben pár hétköznapi ember életéből készült filmmel foglalkozunk. Megmutatjuk, hogy néztek ki a moziban látott karakterek a valóságban. Azt tudni kell, hogy ezen történetek nagy része “hollywoodiasítva” lett. Azaz sok esetben eltérnek a valóságtól. Az, hogy egy film elején kiírják, hogy “igaz történet alapján” még nem jelenti azt, hogy el kell hinnünk minden egyes képkockát. Sok esetben csak támpontként szolgáltak a valós események, de ahhoz, hogy eladható legyen, egy kicsit fel kellett turbózni a forgatókönyvet.

Lássunk pár karaktert és azt, akiről mintázták.

A Vadon (2014)
Cheryl Strayed egy fiatal író, aki úgy érzi, hogy az élete összeomlóban van és nem lát kiutat. Soha életében nem kirándult, de most mégis úgy dönt, hogy legyalogol egy 1500 kilométeres távot keresztül az Egyesült Államokon. A létező karaktert Reese Witherspoon alakította.

127 óra (2010)
James Franco alakítja Aron Ralstont, aki egy hegymászó és kalandor. Egy biciklitúra közben beleesett egy verembe és a kezét a falhoz szorította egy szikla. Csak úgy menekülhet meg, ha ott helyben amputálja. Saját maga. A film bizonyos pontjain rendkívül sokkoló tud lenni, de Aron szerint meglepően hiteles lett az események ábrázolása.

Út a vadonba (2007)
Emil Hirsch játssza Christopher McCandless-t. A férfi a diplomája megszerzése után úgy dönt, hogy szeretne a társadalomtól elszigetelve élni Alaszkában. Útja során számos különös emberrel hozza össze a sors, de szembe kell nézni a természet veszélyeivel. Christopher éhen halt a vadonban.

Dzsungel (2017)
Yossi Ghinsberg ( Daniel Radcliffe) egy izraeli fiatal, aki kalandvágyból egy túrára indul pár barátjával és egy ismeretlennel. Útközben elvesztik egymást és Yossi-nak három hétig kell túlélnie valahogy az amazóniai dzsungelt. Teljesen egyedül.

A visszatérő (2015)
A film, amiért Leonardo DiCaprio végre megkapta a hőn áhított Oscar-díjat. A film egy Hugh Glass nevű prémvadász bosszúhadjáratáról szól. Az igazság az, hogy a film nagyon csekély mértékben támaszkodik valós eseményekre. Tényleg létezett egy ilyen nevű prémvadász 1830-ban, de a film nagy része csak fikció.

Életben maradtak (1993)
Egy híres repülőgépszerencsétlenség és azon túlélőiről szól a történet. A film az emberi kitartás győzelméről szól. A film egyik karaktere Nando Parrado, akit Ethan Hawke alakított. 65 kilométert tett meg az Andokban, míg a mentőcsapatok rátaláltak.

A kegyelem (2017)
Donald Crowhurst (Colin Firth) úgy dönt, hogy megnyeri az 1968-as Golden Globe Race díjat. A vállalkozása sajnos katasztrófába torkollik és hosszasan hánykolódik a nyílt tengeren.

Togo (2019)
William Dafoe alakítja Leonhard Seppala (profi kutyaszán versenyző) történetét. A film az 1925-ös szérumfutás két alakjáról és a vezérkutyáról szól.

Hét év Tibetben (1997)
1939-ben egy osztrák egymászó, Heinrich Harrer elindult, hogy megmássza a Himalája egyik legmagasabb csúcsát. Útjuk során egy titkozatos világba csöppennek. Eljutnak Lhászába, Tibet szent fővárosába. A főszerepben Brad Pitt látható.


Zöld könyv (2018)
Frank Vallelonga (Viggo Mortensen), aki egy Don Shirley nevű zongorista sofőrje. A zenész színes bőrű így a 60-as évek Amerikájában számos problémába ütköznek a faji megkülönböztetés miatt. A film Oscar-díjat kapott.


Ugyanabból a filmből látható Don Shirley, akit Mahersala Ali alakított.

Sodródás (2018)
Tami Oldham, a fiatal írónő 41 napot élt túl a CSendes-óceánon teljesen egyedül, miután egy hurrikánba keveredtek. A főszereplőt Shailene Woodley alakította.

Sully – Csoda a Hudson folyón (2016)
Egy kiváló pilóta, Chesley “Sully” Sullenberger (Tom Hanks) egy meghibásodott repülővel a Hudson folyó jeges vizére kényszerült leszállni 2009-ben. Ezzel megmentette 155 utasa életét. Az esemény után mégis meghurcolták őt. Ezt a történetet meséli el a film.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!