Kaptak már el Titeket gyorshajtásért? Valljuk be, hogy a legtöbb embert egyszer élete során elcsípik miatta. Nem feltétlenül kell száguldozni, hiszen elég csak 15-tel többel menni, mint szabadna és már repül is a csekk. Lehet, hogy csak megfeledkezünk magunkról és egy picit megszalad a mutató. Egy ilyen büntetést legtöbben tanulópénzként fognak fel. Nem mindenki akar, havi szinten 30 ezer forintokat feladni a postán. Pláne most, amikor amúgy is Damoklész karja lebeg a fejünk felett, ami a munkát, fizetést, megélhetést illeti.

Vannak persze renitens gyorshajót, akiket ez egyáltalán nem érdekel. Nemrég extrém sebességtúllépésen kaptak rajta egy BMW-st Újszilvás belterületén. Az autót vezető szolnoki sofőrnek 50 km/h helyett 146-tal sikerült belefutnia a Pest megyei rendőrökbe.

Az “apró” malőrt 300 ezer forinttal honorálta a rendőrség, illetve 8 előéleti ponttal. Nem gondolnánk, hogy megérte.

A sebességhatár-túllépésért kétfajta büntetésre lehet számítani. Van a közigazgatási, illetve a helyszíni. A helyszíni bírság, akár pár km/h-s túllépésért is kiosztható. Ez általában 30 ezer forint alatti összeg. A közigazgatási bírságot csak magasabb mértékű sebességtúllépés miatt osztogatják. Ez a 30 ezer vagy azon felüli összeg.

A sebességmérő eszközök 100 km/h-ig 3 km/h-s hibatarárral számolnak. Tehát egy 30-as táblánál 48 körül jön a csekk. Ez úgy jön ki, hogy 15 km/h-s sebességtúllépés + 3km/h hibahatár. Ilyenkor kell már csekkel kalkulálni.

“Fekete” pontok is járnak ugyebár. Kisebb gyorshajtás esetén 4 pont, nagyobb esetén 6-8. Ezek elévülési ideje 3 év.

Fontos tudni, hogy az autók sebességmérő mutatója sok esetben valamivel többet mutat, mint az autó valós sebessége. Ez a szenzor általában az autó kerekének a fordulatszámából számolja ki a sebességünket, melyet még a gumi mérete is befolyásolhat (kis mértékben). A mai modern GPS-ek sokkal pontosabb adatot adnak a tényleges sebességünkről.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!