Van egy meglehetősen durva kijelentés, miszerint ha egy csésze tea kedvéért újraforralunk egy csésze vagy kancsó vizet, az potenciálisan káros az egészségre és drasztikusan növeli a rákos megbetegedések esélyét.

Amikor vizet forralunk, az kémiailag megváltozik. Ez általában jó dolog, mivel kiforraljuk belőle a különféle illékony vegyületeket, így az biztonságosan fogyasztható. Egyes tanulmányok szerint ha továbbforraljuk a kelleténél, akkor ahelyett, hogy megszabadulnánk a káros vegyületektől pont, hogy koncentráljuk azokat.

Azzal a legtöbb ember egyet ért, hogy az újraforralt víznek van egy kellemetlen utóíze. Ez már azt jelentené, hogy mérgező vizet iszunk? Hát először is le kell szögezni, hogy a hálózati víz, amely a csapunkból folyik, az rengeteg szennyeződést tartalmaz. Ezek nagy részét, otthoni környezetben szinte lehetetlen kiszűrni. Ilyenek például a nitrátok. Azonban ezeknek a szennyeződéseknek a mértéke elenyésző, ezért nincs különösebben egészségkárosító hatása. Magyarán, ha olyan helyen élünk, ahol nincs a vízben számottevő ólom, akkor vélhetőleg biztonságos fogyasztani. Az ízkülönbséget egyébként annak tudják be, hogy a kétszer forralt víz már kevesebb oldott oxigént tartalmaz, mivel a hőmérséklet növekedésével az oxigén oldhatósága csökken. Ez egyébként nem teljesen igaz. 100˚C-on az oldott oxigén koncentrációja végül nulla lesz, teljesen függetlenül attól, hogy egyszer vagy tízszer forraltuk fel.

Visszatérve az előző állításhoz. A kétszer forralt víz esetén az első párolgáskor eltávoznak egyes szennyeződések, míg mások (nem illékony anyagok) megmaradnak és sokkal koncentráltabbak, mint amikor a folyadék térfogata is nagyobb volt. Szóval van benne igazság. Az USA-ban közzétett kutatás szerint a csapvíz 316 féle vegyszert tartalmaz. Ezek többek között: arzén, trágya, ipari oldószerek, vízlágyítók és esetlegesen radioaktív izotópok. Az arzén például hányást és hasmenést okozhat. Ugyanezen tanulmány szerint a túl magas koncentrációjú klór nagy eséllyel okozhat rákos megbetegedéseket is. Azt se felejtsük el, hogy a vízben lévő fertőtlenítőszerek nagy része elpárolog már az első forralás esetén, így a következő forralásoknál már védtelenek vagyunk.

George Orwell megírta a tökéletes tea elkészítésének útmutatóját. 11 pontba szedte a folyamatot a kanna előzetes felmelegítésétől a tea kevergetéséig. Szerinte a víznek feltétlenül forrásban kell lennie, mielőtt a kannába öntjük, de arról nem ír, hogy csak egyszer szabadna felforralni. Nagy-Britannia vezető teaszakértő azt mondják, hogy a vizet sosem szabad egynél többször felforralni. Már pedig, ha valakinek hihetünk a teázással kapcsolatban, akkor azok az angolok. Nemde?! William Gorman, a Tea and Infusions Association elnöke azt mondja, hogy a többszöri forralás kivonja az oxigént és a nitrogént a vízből és így egy “fakó” teát fogunk kapni. George Orwell megírta a tökéletes tea elkészítésének útmutatóját. 11 pontba szedte a folyamatot a kanna előzetes felmelegítésétől a tea kevergetéséig. Szerinte a víznek feltétlenül forrásban kell lennie, mielőtt a kannába öntjük, de arról nem ír, hogy csak egyszer szabadna felforralni. Nagy-Britannia vezető teaszakértő azt mondják, hogy a vizet sosem szabad egynél többször felforralni. Már pedig, ha valakinek hihetünk a teázással kapcsolatban, akkor azok az angolok. Nemde?! William Gorman, a Tea and Infusions Association elnöke azt mondja, hogy a többszöri forralás kivonja az oxigént és a nitrogént a vízből és így egy “fakó” teát fogunk kapni.

“A legtöbb esetben, amikor kihűl a teánk és újraforraljuk a vizet, garantáltan egy csésze fakó teára kárhoztatjuk magunkat. Friss vizet kell forralni, mert az újraforralás végett az oxigén és a nitrogén kivész a vízből” – állítja Gorman, aki mondhatni szakértő a témában.

Szerinte a legjobb megoldás, ha a csészét a mikróba tesszük, ugyanis a mikrohullámú sütő nem mozgatja a molekulákat, csupán a megfelelő hőmérsékletre melegíti a csésze tartalmát.

Tehát akkor egyértelműen rossz az újraforralt víz? Nem feltétlenül… Kezdjük ott, hogy az emberek nem szokták teljesen felforralni a vizet. A problémát okozhatja az is, hogy ha a vízforralóba túl sokáig tároljuk a vizet. Szennyeződések kerülhetnek bele, melyeket felforralva megiszunk. Mindenképpen tartsuk tisztán az edényeinket. Ha egy mód van rá, akkor “öntsünk tiszta vizet a pohárba” és ne féljünk használni a mikrohullámú sütőt sem.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!