A lófarokba fogott frizura kétség kívül a legkönnyebben elkészíthető és legpraktikusabb hajviselet. Viselhetjük munkában, otthon, de akár alkalmi ruhát felöltve is, magas sarkú cipővel…mindenhogy megállja a helyét.

Bár a pár másodperc alatt elkészíthető copfba kötést és különböző egyszerű fonásokat már évtizedek óta alkalmazzák a világ számos táján, a jelenlegi divat még a megszokottnál is jobban preferálja a feszes lófarkak és a bonyolultabb fonatok viselését.

Hajunk lófarokba kötésének azonban bármilyen meglepő, de számos káros hatása is van hajkoronánkra és egészségünkre nézve!
Cikkünkben ezeket a veszélyeket gyűjtöttük nektek össze!

1. Fejfájás, migrén

A fejbőr érzőidegeit fokozott mértékben igénybe veheti egy feszesebben megkötött lófarok, ami az amúgy is szenzitívebb fejbőrrel rendelkezőknél fájdalomérzetként jelentkezhet, melynek következtében fejfájás, vagy akár migrén is kialakulhat.

2. Fájdalmas fejbőr

A túl szoros copfok miatt az egyes hajszálakhoz kapcsolódó idegvégződések fokozottan érintettek lehetnek, ezért azokon a területeken, ahol a feszülés a legerősebb (arcvonal, halántéktájék) fejbőrünk fájdalmassá válhat.

3. Nyak- és hátfájás

Ha copfba fogod a hajad, a fej és nyaki tájékon található idegek sokkal extrémebb stressznek van kitéve, mintha kibontva viselnéd. Minél szorosabb a felkötés, az érzőidegek annál intenzívebb ingerlésnek vannak kitéve, ennek következményeképp pedig nyak- illetve hátfájdalmak jelentkezhetnek.

4. Megnyúlt bőr

A haj felkötésével az arcbőrödet is elkerülhetetlenül hátrafelé húzod. Fiatal korban ez még nem okoz különösebb problémákat, azonban a középkorú vagy annál idősebb hölgyek esetében, amikor kevesebb kollagén termelődik a bőrben, már igenis ártalmas lehet. A rendszeres copfviselés ekkor már visszafordíthatatlanul megnyújthatja az arcbőrt.

5. Hajhullás

A mindennapos copfviselés további negatív következményeként tartják számon a hajhullást is.
Angol nyelvterületen ennek külön megnevezése is van, mégpedig a ‘traction alopecia’, amit magyarul feszülés okozta alopéciának fordíthatunk.
A hajhullást szintén a túl szoros felkötés eredményezi, a lófarok viselésének elhagyásával azonban ez a jelenség is viszonylag gyorsan eltűnik.

6. Töredezés

A mindennapos hajfelkötés a haj teljes szerkezetét megviseli, a tövektől egészen a hajvégekig. Ha pedig a legtöbbször ugyanazon a helyen kötöd össze a hajkoronád, szinte biztosan elkönyvelheted, hogy azon a ponton meg is fognak törni a hajszálaid.

Amennyiben hasznosnak találtad cikkünket, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is azt!