Jártatok már Velencében? Meseszép város Olaszországban. A várost sokszor illetik az “Adria királynője”, a “víz városa” és a “fény városa” jelzőkkel.

Most a velencei gondolások leginkább a sárban énekelnek. A magas légnyomás és a telihold együttes jelenléte rendkívüli apályt okozott Velencében. Az Adriai-tenger déli részén alacsony volt a légnyomás, míg északot magas nyomású mező érintette. Az extrém nyomáskülönbség elhúzta a tenger vizét az északi régiókból. Ennek hatására apály idején meginkább csökkent a vízszint. A mérések szerint -55 centiméterig süllyedt a tenger. Egyes csatornák teljesen kiszáradtak, így a hajóközlekedés lehetetlenné vált.

A gondolák is megfeneklettek a sárban.

Nem az első eset, hogy ilyen mértékű apály van. Sőt! Volt olyan, amikor a tengerszint elérte a -100 centimétert.

Kaptunk egy videót is, amely remekül szemlélteti az esetet. A víz állás azóta normalizálódott. A megszokott mennyiség hullámzik Velence partjain.

Tavaly januárban is volt egy hasonló eset. Az apály megszokott jelenség a Vízkereszt utáni időszakban. 2019-2020 azonban rendkívülinek számított minden tekintetben. Egyrészt az őszi árvíz idején mérték az utóbbi ezer év második legmagasabb vízszintjét, mely 187 centiméter volt. A szigetek szinte teljesen víz alá kerültek egy hétre. Utána januárban pedig extrém alacsony lett a vízállás. A rendszertelen apály-dagály váltakozás miatt az épületeket tartó cölöpöket a szétrohadás fenyegetik. Nem mellesleg borzasztó büdös csatornaszag érezhető.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!