Senki se higgye, hogy minden munkahely kifogástalan és tökéletes. Mindenhol megvan a buktató, s azok a dolgok, amik hagynak némi kívánnivalót maguk után. Ez tökéletesen igaz az éttermekre is. Azok az emberek, akik nem ilyen helyen dolgoznak fogalmuk sincs, hogy milyen körülmények uralkodnak, csak jóhiszeműen beülnek és megrendelik a kinézett ételeiket.

Ha viszont egy kicsit a mélyére néznének az ottani helyzeteknek nem is biztos, hogy bármilyen ételt megrendelnének. Az igazságot csak és kizárólag az éttermekben dolgozó alkalmazottak tudnák elmondani, akik bizony láttak egy-két dolgot és ők már tudják, hogy mit szabad fogyasztani, kikérni és mit nem.

A mai posztunkban igyekeztünk ilyen felhasználók tapasztalatai összegyűjteni, hogy tisztában legyetek azzal milyen titkokat rejtenek egyes éttermek.

1, Italautomata tisztasága

Nem minden étteremben van önkiszolgáló italautomata, ám ahol van, ott érdemes óvatosnak lenni. Ha meg akarsz bizonyosodni arról, hogy valóban tiszta a gép adagoló csöve, akkor egy szalvéta, papírtörlő, papír zsebkendő segítségével töröld át és nézd meg van-e színbéli elváltozás. Amennyiben zöld színű lett a papír, az arra enged következtetni, hogy penész telepedett meg a csövekben. A jégautomatákat sem szabad kihagyni, s ha ugyanilyen problémát tapasztalsz, akkor bizony komolyan el kell gondolkodni érdemes-e az adott helyen enned. – © StumbleKitty

2, Pincérek/pincérnők kikérdezése

Ha nem tudod, hogy az adott étterembe mit válassz magadnak, akkor a lehető legjobb és legbölcsebb dolog, amit tehetsz, hogy kikéred a felszolgálók véleményét. Amennyiben ők jó szívvel ajánlanak egy ételt, az nagy valószínűséggel jó is. Egyszóval biztonságosan elfogyaszthatod a kihozott ételt. Akkor vannak gondok, ha a pincér nem tud konkrét főételt mondani, csak hebeg-habog, tétovázik. – © zazzlekdazzle

3, Különleges étrend

Ha valamilyen különleges, speciális étrenden élsz, például vegetáriánus vagy, vagy gluténérzékeny, akkor jobb, a bizonyos ételeket elkerülsz és inkább mást választasz. Mivel egy étteremben elég nagy a sürgés-forgás ezért nagyon könnyen előfordulhat, hogy a dolgozók nem vesznek elő másik edényt az ételek készítéséhez, és ugyanabban a serpenyőben, olajban sütik ki a fogásaidat, mint egy teljesen normális étrendet követőnek. – © sibuttadopo

4, Alapos megfigyelés

Sokat elárulhat az étterem gyorsaságáról, kiszolgálásáról az, mikor belépsz egy helyre és látod, hogy sok ember előtt nincs semmilyen tányér. Ez arra enged következtetni, hogy elég sokat kellene várni, hogy megkapd a kívánt és kikért ételed. Valóban szeretnél várakozni, mikor már a szemed is kiesik az éhségtől? – © jeraco73

5, Fáradtnak tűnő személyzet

Amennyiben az étterembe belépve azt látod, hogy a pincérek, pincérnők, pultosok kissé fáradtnak, nyúzottnak tűnnek, akkor az elég rossz jelnek minősül. Gondolj csak bele, hogy egy fáradt ember teljesítőképessége nem ugyanolyan szinten áll, mint egy kipihenté. Ilyenkor az alkalmazott energiaszintje csak próbál kitartani a műszak végéig, ám ez idő alatt több fontos dolgot is elfelejthet, például ami higiéniával kapcsolatos. Ha nem akarsz kockáztatni, akkor jobb, ha más éttermet keresel. – © fiendlymcfiend

6, Ételek mennyisége

Még a leglaikusabb ember is képes kitalálni, hogyha egy adott étterem étlapján sok-sok-sok étel van felsorolva, az nagy valószínűséggel mirelit és csak megmelegítik. Ha viszont csak korlátozottan lehet választani, akkor nagyobb az esély rá, hogy azt helyben, rögtön és azonnal elkészítik. – © michaelad567

7, Asztali kiegészítők

Nemcsak az ételekre, felszolgálókra, italautomatákra kell figyelni, hanem az asztalon található dolgokra is, például a só és borsszórókra. Ha azt látod, hogy mindkettő üveg el van tömődve, és nincs megfelelően tisztítva, az arra enged következtetni, hogy a konyhában sem lehet túl nagy tisztaság. Valóban mernél kockáztatni? – © faployst

8, Tenger gyümölcsei ételek

Nem egy és nem két olyan ember van, aki kifejezetten szeret tenger gyümölcsei ételeket fogyasztani, aminek oka lehet, hogy a hétköznapok során nincs lehetősége ilyesmit fogyasztani. Ha te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor mindenképpen kérdezd meg a felszolgálót, hogy honnan származnak. Amennyiben határozottan és pontosan meg tudja mondani, valószínű jó minőségű és friss az adott alapanyag. Ellenkező esetben inkább passzold az ételt. – © MaterialImportance

9, A legfrissebb ételek

A legtöbb étterembe általában hétfőn illetve csütörtökön szállítanak friss alapanyagokat. Ha ezeken a napokon látogatsz el valamelyikbe, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel kapsz friss és jó minőségű ételt. – © XmagnumoperaX

10, A biliárd szalonok veszélyei

Ha a barátaiddal, családoddal egy biliárd vagy bowling szalonba látogatsz, akkor mindenképpen figyelj milyen italt kérsz ki a pultnál. Annak ellenére, hogy több lehetőség közül is lehet választani, fontos megjegyezni, hogy egyáltalán nem az ital kiadásra vannak specializálódva ezek a helyek. Vagyis nem biztos, hogy megfelelően vannak tisztítva például a csapológépek. Érdemes inkább bontatlan üveges italokat kérni, mert az sokkal biztonságosabb. – © onyxandcake

11, Nemzetközi konyha

Bizony sokan rajonganak a különböző kultúrák ételeiért. A kínai ételek kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek, viszont egy ilyen étteremben is érdemes nyitott szemmel járni. Ha azt látod, hogy több kínai származású ember is eszik ott, akkor nagy valószínűséggel jó minőségűek és finomak az ételek. Ez azért van, mert a kínai nép sem ostoba és tökéletesen tudják, hogy mely ételeket lehet megenni és melyeket nem. – © Cogidubnus-Rex

12, Vendégtér tisztasága

A vendégeknek kialakított tér tisztasága is rengeteget elárulhat arról, hogy milyen körülmények uralkodnak a konyhán. Ha piszkos abroszokat, evőeszközöket, asztali kiegészítőket látsz, akkor bizony veheted is a kabátod, mert nagy eséllyel a konyha sem lesz a legtisztább. S ki az, aki koszos edényekben készült ételeket akar enni?! – Senki. – © BringMeTwo

13, Kávéfőző

Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné a kávét, mindegy milyen formában van, feketén, tejesen, tejszínesen, tejhabosan…stb. A legtöbb étterem pedig igyekszik kielégíteni vendégei igényeit. Viszont nagyon oda kell figyelni a kávéfőzőgépekre is, mivel ha azt látod, hogy például a tejhabosító tartály piszkos, akkor valószínű nem takarítják sem megfelelően, sem sűrűn. – © fernanzgz

14, Személyzet lábbelije

A férjem séfként dolgozik egy étteremben, ezért ha valamilyen oknál fogva úgy döntünk, hogy étterembe megyünk, akkor ő elsőként mindig azt nézi meg, hogy a felszolgálókon csúszásmentes cipő van-e. Elmondása szerint nagyon fontos, hogy az alkalmazottakon megfelelő minőségű munkavédelmi lábbeli legyen, hisz a konyhában elég nagy eséllyel alakul ki baleset, ezért elengedhetetlen a megelőzés. Amennyiben az éttermet tulajdonosa még erre sem figyel, úgy valószínű a konyha állapota és az ételek minősége is kifogásolható lesz. – © GhostOfYourLibido

15, Étterem belső elrendezése

Ma már egyre több olyan éttermet lehet találni, ahol a konyhára tökéletes a rálátás. Ezt valószínű azért is csinálják, hogy a vendégek azzal legyenek elfoglalva várakozás közben, hogy figyelik, hogyan készül az ételük. Amennyiben olyan helyre mész, ahol még mindig zárt ajtók mögött történik a főzés, akkor jogosan kezdhetsz el gyanakodni. – © unknown

16, Mellékhelyiség állapota

Bizony elég szoros kapocs van az illemhelyek és a konyha tisztasága, állapota között. Ha azt tapasztalod, hogy a WC-ben piszok van, koszosak a burkolatok, nincs kirakva WC papír, vagy épphogy jön szappan az adagolóból, akkor bizony elgondolkodhatsz azon vajon milyen körülmények uralkodhatnak a konyhában. – © unknown

17, Napi ajánlatok

A legtöbb étterem megpróbálja eladni a hamarosan lejáró alapanyagokból készült ételeit. Főleg a napi menüben ajánlott levessel kell vigyázni, ami halat tartalmaz. Ezek azok a dolgok, amiktől nagy erőkkel próbálnak megszabadulni, mivel tudják később már nem fogják tudni őket értékesíteni. Ebből kifolyólag próbálj olyan ételeket kikérni, ami nem napi menüben van. – © unknown

18, Citrom

Nemrég kezdtem dolgozni egy étteremben, de már most tudom, hogy mik azok a dolgok, amiket semmiképp sem szabad kérni. Ilyen például a citrom. Nemcsak, hogy nem mossák meg, de mindenki össze-vissza tapogatja őket. Egyszerűen csak leszedik róla a matricát, már ha van, és elkezdik felszeletelni. – © Charity Ohlund

19, Tojásrántotta porból

Bizony még a világ legjobb reggelizőhelyén is 100-ból 99 alkalommal porból készítik el a tojásrántottát. Ez önmagában is elég kiábrándító, így érdemes figyelni, hol eszik az ember. Ha nem akarsz mindenféle szemétből étkezni, akkor jobban jársz ha szendvicset kérsz vagy magadnak készíted el a rántottád. – © Jake Blanton

Na mit szóltok?
Írjátok meg éttermi tapasztalataitokat kommentben!