A legkritikusabb probléma az egész világon Olaszországban van, ugyanis statisztikai adatok alapján ott van a legtöbb koronavírussal diagnosztizált beteg. Komoly karantén alá vonták a várost, a lakosság se ki se be nem mehet, nem közlekedhet a városban, csak és kizárólag a boltba és gyógyszertárba mehetek ki, de azt is csak úgy, hogy előre jelzik az illetékes szervek felé.

Több elhalálozás is volt már ebben az országban, ám most olyan információk láttak napvilágot, amit álmunkban sem gondoltunk volna. Állítások szerint olyan rossz a helyzet Itáliában, hogy drasztikus döntést kellett meghozniuk: ki fog élni illetve meghalni a koronavírus miatt.

A Torinoban található válságkezelők egy nagyon komoly és súlyos ötlettel álltak elő, amiről sokan azt gondolják, hogy kegyetlenség. Mivel az olasz egészségügyi dolgozók már így is nagyon le vannak terhelve és nem tudnak ennél is többet dolgozni, ezért a 80 év feletti illetve krónikus betegséggel küzdő koronavírusos betegeknek nem adhatnak intenzív ellátást.

Sajnos az orvosok úgy gondolják, és attól félnek, ha valaki nem kapja meg azt az ellátást, az nem tud felgyógyulni a betegségből, és nem marad más hátra, mint az elhalálozás.

A válságkezelők által kiadott protokolli jelentések alapján, ha a járvány tovább fokozódik és egyre több és több beteg kerül kórházba, akkor nem lesz sem elegendő szoba, sem elegendő ágy, egészségügyi alkalmazott meg aztán pláne nem, hogy megkapja a nélkülözhetetlen intenzív ellátást. Ebben a kritikus helyzetben pedig ők döntik el, hogy ki az, aki megkaphatja és ki az, aki nem kaphatja meg ezt az ellátást.

A súlyos döntésüket azzal magyarázták, hogy a kórházaknak sajnálatos módon nem végtelen az intenzív ápolás kapacitása, ezért valahol meg kell húzni azt a bizonyos határt.

De nem ők voltak az egyedüliek, akik ilyen komoly döntés elé kényszerültek, hanem a piemonti válságkezelők is. Piemont tartomány egyébként a legkritikusabb pont Olaszországban, ezért ott is nagyon-nagyon fontos, hogy megfelelő és hatékony, valamint szükséges lépéseket tegyenek meg. Ők kerek perec kimondták, hogy csak azok a koronavírusos vagy krónikus betegségben szenvedő alanyok jogosultak az intenzív ellátásra, akik 80 éves kor alatt vannak.

Az egyik orvos a következőképp fogalmazott az esettel kapcsolatban: “Az életkor és az egészségi állapot határozza meg, hogy ki él, és ki hal meg. Így van ez egy háborúban is.”

Ti mit gondoltok erről a helyzetről?