Bizonyára mindenki ismeri azt a mondást, hogy “Felszarvaztak.” Nos ezt cikkünk főszereplője tökéletesen érti, sőt meg is tapasztalta milyen érzés. A minap nagyon érdekes dolog látott napvilágot. Egy Shyam Lal Yadav nevű férfi Madhya Pradeshi Rahli településen él és meglehetősen szokatlan külseje van. Hogy miért? Mert egy óriási szarv áll ki a fejéből.

Az ördögszarvnak elnevezett szarv egy fejsérülés után kezdett el növekedni, ami kezdetben egyáltalán nem volt kellemetlen a férfinak.

Amikor még nem vált olyan keménnyé fodrászt kért meg arra, hogy várja vissza a kiálló szarvat, ám egy idő után már egyre nehezebbé és nehezebbé vált számára ezt a műveletet kivitelezni. A 74 éves férfi fején olyan ütemben kezdett nőni az a valami, hogy orvosi segítségre volt szüksége.

A férfi tehát elment a Bhagyoday Tirth nevű kórházba és megmutatta fejét az ott dolgozó sebészeknek. Az orvosok megerősítették, hogy ez egy faggyúszarv vagy közismertebb nevén ördögszarv.

A szarv keratinból áll, mely megtalálható a körmökben és a hajban. Annak okára nem jöttek még rá, hogy miért kezd el ilyen formában kibújni a testből. A CT vizsgálat elvégzése után az orvosok úgy döntöttek, hogy eltávolítják azt a férfi fejéről.

Dr. Vishal Gajbhiye sebész azt mondta:

“A beteg körülbelül 5 évvel ezelőtt fejsérülést szenvedett, majd ezután kezdett kinőni a fejéből a faághoz hasonlító darab. Kezdetben figyelmen kívül hagyta, mert nem okozott semmilyen kellemetlenséget neki. Eleinte a fodrásza vágta vissza, amíg még nem volt olyan kemény állapotban. Ám, amikor ez a kiálló szarv már kellően megkeményedett, gondot okozott a további vágása. Ekkor fordult orvoshoz a férfi.

Az orvostudomány ezt faggyú vagy ördögszarvnak hívja. Mivel fő alkotóeleme a keratin, ami ugyebár a hajban és a körömben megtalálható ezért steril körülmények között el lehet távolítani.”

Az orvosok sikeresen eltávolították a szarvat, ám itt még nem volt vége a történetnek, ugyanis Dr. Gajbhiye szerint további kezeléseket kell végezni a sebbel.

“A faggyúszarv túlnyomórészt jóindulatú lézió (gyulladásos károsodás), azonban a rosszindulatú daganat kialakulásának esélyeit sem szabad félvállról venni. A kezelések eltérőek lehetnek, mert műtét, sugárterápia és kemoterápia útján meg lehet tőle szabadulni. Az eltávolítás után a sebet összevarrtuk, ami már szerencsére be is gyógyult.”

Yadav 10 napot töltött kórházban, miután eltávolították a szarvát. A biopszia megerősítette, hogy ártalmatlan dologról volt szó, így nem kell vélni attól, hogy rákos megbetegedés alakul ki.

Úgy néz ki, Yadav úr viszonylag jól kijött a helyzetből és kellemetlenségek nélkül megúszta. Reméljük most már nem fogja efféle dolog a továbbiakban megkeseríteni az életét.

Ha esetleg félnél attól, hogy neked is ilyen szarvad nő ki, ha beütöd a fejed, akkor meg kell nyugtatnunk, hogy ez nagyon ritkán fordul elő. Yadar úr esetét a “International Journal of Surgery” nevű tudományos lapban is megírták.